2007년 CNN 에 소개된 슬로푸드 운동입니다.
동영상보기 -> http://www.ytn.co.kr/program/program_view_0401.php?key=200706201130200662
슬로우 푸드 운동
[앵커멘트]
1. '슬로우 푸드' 운동은 그 이름과는 달리, 빠르게 전 세계에 퍼지고 있습니다. 이탈리아 제노바에서 슬로우 푸드의 현장을 찾아가 봤습니다.
[리포트]
2. 슬로우 푸드 세계에서는 패스트 푸드로 배를 채우는 것은 안 될 말! 음식의 맛을 음미하며, 환경을 생각하는 것이 대세입니다. '슬로우 푸드' 운동가들은 우리가 섭취하는 음식은 맛도 중요하지만, 영양가도 높고 건강식이어야 하며, 환경과 재배업자 모두에게 이로워야 한다고 주장합니다.
[파울로 드 크로셰/슬로우 푸드]
"우리가 해로운 음식을 너무 많이 먹고 있다는 점을 알려야 합니다. 전통적이고, 향토적인 농산물을 재발견한다면, 우리의 건강뿐 아니라 미각과 세계의 제반 환경에 도움이 될 수 있습니다."
3. '슬로우 피쉬 축제'가 이탈리아 항구도시, 제노바에서 열리고 있습니다. 축제가 열리는 사흘 동안 생선 애호가와 어부, 요리사들이 한자리에 모입니다.
"'기본으로 돌아가라.'는 말을 들어보셨죠? 제대로 만들고, 깨끗한 토양에서 시간을 두고 기다리자는 것입니다."
런던 출신의 요리사, 스튜어트 길리스 씨는 슬로우 푸드 원칙을 따라 만드는 요리 과정을 즐깁니다. 슬로우 푸드 철학은 우리가 제대로 된, 올바른 식습관을 갖고 있지 못하고, 불량 식품에 많은 돈을 쓰고 있다는 것이죠?
"불량 식품을 먹는 건 영양가를 고려하지 않는 일입니다. 비타민과 미네랄이 포함돼 있지 않습니다. 너무 빨리 생산되고, 먹기 좋게 보이는 데만 신경 썼기 때문이죠. 맛있고 먹기도 편합니다. 반면 슬로우 푸드는 정반대입니다. 만드는 데 시간도 많이 걸리고 편하지도 않습니다."
4. 한 가지 예가 야생 연어입니다. 크기도 2배, 기르는 시간도 2배, 맛도 2배, 영양도 2배입니다. 하지만 한 가지 문제는 양식업자가 부르는 가격도 2배입니다.
길리스 씨는 사람들이 잘 모르지만, 고등어가 값비싼 연어의 대안이 될 수 있다고 말합니다. 건강에도 좋고 가격도 저렴합니다.
"고등어에는 오메가3가 듬뿍 들어 있습니다. 요즘 오메가3가 몸에 좋다고 난리입니다. 왜 보충제로 섭취합니까? 기름기 있는 고등어를 먹으면 각종 미네랄과 비타민에 더해, 우리 몸에 필수적인 오메가3도 자연스럽게 섭취할 수 있습니다. 우리 몸이 요구하는 자연산 식품이죠. 패스트푸드에선 얻을 수 없습니다."
5. 왜 슬로우 푸드를 먹어야 할까요? 원칙은 좋지만 우리는 시간에 쫓기는 일상을 살고 있습니다.
"필요하다면 시간을 만들어 봐야 합니다. 슬로우 푸드는 빠른 시간 내에 결과를 봐야 하는 이들에게는 맞지 않습니다. 현대인은 누구나 바쁩니다. 더 나은 것을 원하면 시간을 내야 합니다.'
6. 20년 전, 슬로우 푸드 운동이 처음 나왔을 때, 웰빙을 추구하는 삶은 사치로 여겨졌습니다. 이제 슬로우 푸드는 하나의 생활 방식으로 자리 잡고 있습니다.
"항상 건강에 신경 쓰는 편입니다. 될 수 있으면 조리된 음식이 아닌 신선한 재료를 삽니다. 시장에 오면 다양한 음식재료가 있어서 좋습니다. 새로운 아이디어도 떠올라서 좋습니다."
7. 20년 전 이탈리아에서 슬로우 푸드 운동이 시작된 것은, 로마 도심, 에스파냐 계단 맞은 편에 맥도날드가 생기면서였습니다. 슬로우 푸드 운동가들은 맥도날드 자체에 반대하는 것은 아니라고 말합니다. 하지만 패스트 푸드에 대안이 있으며, 방금 보신 생선 요리와 이 샌드위치와의 차이를 이해해야 한다고 주장합니다.
8. 활동가들은 슬로우 푸드라는 개념을 전 세계에 알리려고 합니다. 슬로우 푸드 운동은 전 세계 130개국, 8만 5천 명의 회원을 두고 있습니다. 생활 방식을 바꾸는 실용적인 충고에서부터, 더욱 건강하고 느린 삶을 추구하는 방법을 모색합니다.
9. 세르죠 치르첼라 씨는 전통 토속 요리를 저렴하게 제공하는 슬로우 푸드 레스토랑을 운영하고 있습니다. 매주 그는 인근 농부들을 찾아가, 자연 재배한 농작물을 신중하게 고릅니다. 가격은 비싸지만 그 덕에 그라치아노 씨와 같은 농부들이 계속 농사를 지을 수 있다고 설명합니다.
10. 부엌에서는 치르첼라 씨의 어머니와 동생이 일요일 점심 요리를 준비합니다. 손님인 파라토 씨 가족이 사라의 첫 영성체를 축하하는 자리입니다. 사라의 할아버지는 '제대로 잘 먹는 법은 소박하고 가공하지 않은 것을 현명하게 먹는 것'이라고 말합니다. 이 간단한 개념을 실천하는 데는 상당한 절제력이 요구되지만 그 덕분에 오래 살 수 있습니다.
English
[Lead-in]
1. It's a resistance movement that requires good taste. And despite its name, slow food has been quickly gaining popularity around the world. Alessio Vinci takes us to Genoa, Italy where some people are serving up a tasty alternative.
[Report]
2. In the world of slow food, filling your belly with fast food is out. Savoring genuine tastes while saving the environment is in. The slow food brigade is pushing the message that what we eat should be tasty, sure, but also nutritious and healthy, good for the planet and good for the people who produce it.
[Paolo di Croce/ Slow Food]
“We have to explain it to convince all the people that we are eating too much, we are eating bad and that maybe if we try to rediscover a lot of tradition of local and fresh food it's better for our health, it's better for our pleasure but it's also better for the environment and for the condition of the world today.”
3. The slow fish festival in the port city of Genoa a three-day event bringing together fish lovers, people who catch fish and those who cook it.
“You know the expression ‘going back to basics’? That's what it's about. It’s about going back to basics of correct farming, clean soil and proper, slow techniques.”
As he prepares a two-course meal, London chef Stuart Gillies enjoys the challenge of cooking according to the slow food principles. The philosophy of slow food is that people don't eat well, they don't eat right, and they spend a lot of money eating junk.
“I think they're buying junk because they're buying things that don't contain any nutrients, no vitamins, no minerals, because the things are just produced too fast, and they are produced in a way that looks good aesthetically, that’s right? You know it's easy, easy food. And slow food is completely the opposite. It’s not easy food. It takes a long time to produce.”
4. Like this wild salmon: twice the size, twice the time to produce it, twice the taste, double the nutrients but - here's the catch - also double the price of salmon from a fish farm. Gillies says fish like mackerel are a healthy and cheap alternative to salmon that few people know about.
“This is full of omega 3, omega 3, everyone goes on about it, and you need omega 3. Why take loads of supplements? If you eat this, mackerel, oily fish, that contains it naturally. You're picking out all the minerals and vitamins and the omega 3, which is essential. So this is natural stuff your body needs, you know in fast food production, you don't get it.”
5. Why do people need to eat like that? They don't have time anymore, you are busy promoting something that people need but don't necessarily have time for it.
“Well, you know they make time. If you wanna have it, you make time. Slow food is not for people who just wanna have a quick fix. Everyone's busy but you make time for quality things.”
6. Two decades ago when the slow food movement began, healthy living was considered a luxury. Now slow food is turning it into a lifestyle.
“I try to be very health conscious. I buy fresh food whenever I can. I very rarely buy processed food. But of course when you come to places like this, you realize just how much choice there is and it helps you get ideas, it's a wonderful thing”
7. The slow food movement began twenty years ago here in Italy because of this Mcdonald's first restaurant in the heart of Rome, just around the corner from the Spanish Steps. Slow food activists say they have nothing against Mcdonald's per se, but they want to make sure people have a choice and understand the difference between the fish you just saw and this sandwich.
8. It's a concept slow food fans are keen to spread around the world. The movement now counts more than 85,000 members in 130 countries giving practical advice about adapting their lives to a healthier, less frenetic pace.
9. People like Sergio Circella. His slow food restaurant serves traditional country cuisine at affordable prices. Every week Sergio makes the rounds meeting local farmers and carefully selecting ingredients he can be sure were produced naturally. While that guarantee comes at a price, he says the premium helps farmers like Graziano stay in business.
10. Back in the kitchen, Sergio's mother and brother are preparing Sunday lunch for clients including the Parato family celebrating Sara's first communion. “I think that eating well means making simple and genuine things with a little bit of intelligence”, Sara’s grandfather says. It's a simple concept that requires discipline but you will live longer thanks to it. Alessio Vinci, CNN, in Genoa, Italy.