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출처: The Vegetarian Resource Group
일부 채식인들은 정제된 설탕을 먹지 않는다. 설탕 정제 과정에서 동물 뼈로 만든 골탄 필터를 사용할 수도 있기 때문이다. 이렇게 때로 골탄으로 구성된 활성탄 필터의 역할은 흡착과정을 통해 설탕을 탈색하여 하얗게 만드는 것이다. 동물 뼈 성분을 포함하는 필터는 일부 주요 설탕 제조업체에서 사용되고 있지만 모든 정제 설탕이 그렇게 제조되는 것은 아니다.
미국에서 생산되는 정제 설탕은 크게 사탕무 설탕과 사탕수수 설탕 두 가지다. 사탕수수는 주로 플로리다, 캘리포니아, 루이지애나, 하와이, 그리고 텍사스에서 자라고, 사탕무는 미 중부의 주들에서 재배된다. 실은 사탕수수 대부분은 수입된다.
사탕무 설탕 제조업체에 따르면, 사탕무와 사탕수수는 영양학적으로 동등하며 대부분 맛에도 차이가 없다고 한다. 두 가지 모두 자당으로 되어 있고, 생산과 판매량도 거의 비슷하다 (1).
사탕무 설탕 정제공장에선 생산과정 때 골탄 필터를 절대 사용하지 않는다. 이 종류의 설탕은 탈색 공정이 필요하지 않기 때문이다. 사탕무 설탕은 압력 납 필터와 이온 교환 시스템으로 정제된다. 사탕무 설탕은 주산지인 중서부 지방에서 많이 팔리며, 제품은 종종 그래뉴당(Granulated Sugar)으로 표기된다. 미국에서 사탕무 설탕은 연방정부로부터 보조금을 지원받아 더욱 널리 유통되고 있다.
대부분의 사탕수수 설탕 정제 공장에선 탈색 공정과 무기물 성분의 흡착 및 제거를 위해 특별한 필터를 사용해야 한다. 탈색 공정은 설탕 정제 공정의 마지막 과정에서 이뤄진다. 이때 사용되는 필터는 골탄이거나, 다공성 탄 또는 이온 교환 시스템일 수 있다. 다공성 탄은 나무나 석탄에서 만들어진다. 그리고 이온 교환 시스템엔 어떠한 동물 성분도 필요하지 않다(2).
골탄 필터는 소 뼈만을 사용한다. 제당 협회와 여러 대규모 설탕 제조업체에 따르면 ‘모든 소는 자연사한 소여야 하며, 미국산 비육소의 뼈는 사용하지 않는다’고 한다. 골탄은 미국에서 제조하거나 구입할 수 없다(3).
골탄은 아프가니스탄과 아르헨티나, 인도와 파키스탄의 소 뼈를 원료로 제조된다. 일광에 표백시킨 뼈는 스코틀랜드와 브라질, 이집트 무역상들이 사들이는데, 젤라틴 제조업계에서 먼저 사용한 뒤 미국의 설탕 제조업계에 판매된다(4).
뼈가 극히 높은 온도로 가열되면 뼈 구성에 물리적 변화가 생긴다. 탄소만이 남은 뼈를 설탕 정제 공장에서 쓰는 것이다.
정제 설탕은 뼈 입자가 함유되지 않기에 설탕만 있는 셈이다. 골탄은 설탕 내의 불순물만 제거할 뿐 설탕에 함유되지 않는다.
각 골탄은 다공성 탄처럼 수 년을 사용할 수 있다. 묻은 설탕을 제거하려면 골탄을 지속적으로 세척해야 한다. 골탄을 쓰는 업체에선 골탄이 다른 종류의 필터보다 경제적으로 저렴하고 효율적이라고 주장한다(4).
많은 사탕수수 정제 공장에서 골탄을 사용한다. 최대의 설탕 제조업체인 도미노는 정제 과정에서 골탄을 사용한다. 2위의 설탕 제조업체인 ‘사바나 푸드’의 사탕수수 정제공장 역시 골탄을 쓴다. ‘캘리포니아-하와이 제당’도 다공성 탄과 이온 교환 시스템과 더불어 골탄을 사용한다. 이 모든 업체에서 갈설탕과 분말설탕(옥수수 전분과 혼합한 설탕), 백설탕 정제 공정에서 골탄을 사용한다.
일부 사탕수수 정제공장에선 골탄을 쓰지 않는다. ‘잭 프로스트 설탕’을 내놓는 ‘리파인드 제당’은 경제적 이유로 골탄 대신 다공성 탄을 쓴다고 한다. ‘플로리다 크리스탈’의 설탕도 골탄으로 정제하지 않은 사탕수수 설탕이다. 플로리다 크리스탈의 설탕은 누렇지만 불순물을 제거한 제품이다.
제품의 일부 성분 표기 부분을 보면 천연 설탕이라고 돼 있는 듯하나 유통되는 모든 설탕 제품은 일부라도 정제를 거친다. 사람이 소비하기에 부적합하다고 판단한 식품의약국의 규정에 따라 미국에선 비정제 천연 설탕을 구입하거나 소비자에게 판매할 수 없다.
비정제 설탕은 사탕수수 설탕 결정을 원심분리기로 분리해 증기로 세척함으로써 만들어진다. ‘도미노 제당’에 따르면 비정제 설탕은 갈색이 돌아야 하기 때문에 골탄 필터로 정제하지 않는다고 한다.
설탕 정제에는 일련의 단계가 따른다. 처음엔 정화 및 설탕 시럽 첨가 과정이 있다. 정화 과정에선 수산화칼슘과 인산, 그리고 폴리아크릴아미드가 사용된다. 초기 과정에서 시럽으로 이용되는 설탕은 골탄 필터를 거치기 전의, 중간 단계 비정제 설탕이다.
골탄 사용이 정제 설탕을 구입하지 않는 유일한 이유라면 골탄을 안 쓴 제품을 사용하면 된다. 골탄을 안 쓰는 사탕무 정제 설탕은 ‘정제 그래뉴당’으로 표기되기도 한다. C & H는 골탄을 안 쓰는 한 가지 설탕 제품을 판매하는데, 세정 천연 설탕으로 표기돼 있다. 골탄을 쓰기도 하는 사탕수수 설탕은 제품 포장에 사탕수수 설탕으로 구분 표기한다.
설탕 정제에서 나오는 부산물 중 하나가 당밀이다. 사람이 소비하는 당밀은 사탕수수 설탕에서만 추출된다. 사탕수수를 직접 끓여 얻기도 하는 당밀도 있다.
다양한 등급의 당밀은 맛과 정제 수준이 각기 다르다. 거무스름하고 맛이 쓴 블랙스트랩 당밀은 당밀 중 최하 등급이다. 등급별 당밀 제품은 처리 과정에서 모두 황을 쓰지 않는다(6).
사탕무 설탕 당밀은 너무 쓰기 때문에 사람이 섭취하기에 부적합해서 낙농가 소나 가축에게 먹인다. 이때 시럽을 첨가해 사료를 달게 한다. 사탕무 당밀은 효모 제조업계에도 판매된다(1).
사람이 소비하는 당밀 시럽은 어떠한 골탄이나 탄소 필터도 거치지 않는다. 설탕이 골탄이나 탄소 필터를 거치기 전에 당밀의 95%는 이미 제거된다. 골탄을 거치는 당밀은 동물 사료나 발효용으로 쓰인다. 당밀 제조업체가 설탕 정제공장에서 초기 제품을 구입해 시럽을 더 정제하는 경우도 종종 있다. 제조업체에선 갈색을 보존하기 위해 어떠한 골탄 필터도 사용하지 않는다(5).
갈설탕은 기본적으로 당밀을 첨가한 정제 설탕이다. 사탕무 처리 공장에서 제조한 갈설탕은 사탕수수 당밀을 사용하지만 골탄으로 처리하지 않는다. 골탄을 쓰는 사탕수수 설탕 제조업체는 갈설탕 정제에 골탄을 활용할 것이다(6).
단풍 시럽도 채식인들에게 우려를 주곤 하는 감미료다. 단풍 시럽을 만드는 과정에서 소량의 기름을 첨가해 시럽의 거품을 줄이기 때문이다.
단풍 시럽의 거품을 줄이는 전통적 방법에선 돼지기름도 사용했다. 예전, 지방 제조업체에선 단풍 시럽 통 위에 돼지기름 덩어리를 걸어 놓고 시럽으로 흘러 떨어지게 했다. 우유나 크림 또는 버터를 사용하는 곳도 있었다. 기름이나 우유 형태로 동물 성분이 사용될지라도 그 양은 적다. 예를 들어, 8갤런에서 10갤런의 시럽에는 크림 4분의 1 작은술 또는 완두 크기의 버터면 충분할 것이다.
야채 기름도 거품 제거에 흔히 쓰인다. 기름을 나무 막대 끝에 묻힌 뒤 거품이 이는 부분에 담근다. 오늘날 대부분의 단풍 시럽 제조업체에선 돼지기름 대신 야채기름이나 합성 거품 감소제를 사용한다.
한 거품 감소제는 (아트모스300K로 불림) 모노글리세라이드와 다이글리세라이드로 구성된다. 이 거품 감소제 제조업체인 WITCO에 의하면 글리세라이드는 ‘식용 육류나 야채 원료’에서 얻어진다고 한다. 또다른 대표적 감소제인 ‘레이놀즈 매직 시럽 거품 감소제’ 또한 성분 중에 아세틸화 모노글리세라이드가 있다(7).
미세스 버터워스나 로그 캐빈 같은 유명 팬케이크 단풍 시럽 제품은 보통 2%에서 5%의 단풍 시럽을 함유한다. 옥수수 시럽은 대부분의 팬케이크 시럽에서 주 성분으로 들어간다. 순수 단풍 시럽은 등급이 표시되고 ‘100% 순수 단풍 시럽’으로 표기될 것이다(8).
특정 시럽 제품에 사용된 거품 감소제가 동물 성분 또는 식물 성분에 바탕했는지를 파악하기는 어려울 수 있다. 대부분의 시럽은 돼지기름을 사용하지 않고, 다만 일부 영세 제품에선 사용될 수 있다. ‘스프링 트리’나 ‘메이플 그로브스’ 같은 제품은 동물성 거품 감소제를 쓸 가능성이 적다. 팬케이크 시럽을 생산하는 ‘홀섬 푸드’ 또한 거품 감소제에 야채기름을 사용하며, 그 제품은 도미닉스나, 슈퍼밸류와 슈퍼파인 등의 식품 체인점에 의해 성분이 표시된다.
카라멜 색소는 향료가 아니라 식품용 착색료다. 갈색을 띠는 거의 모든 제품에 사용된다. 이 색소를 가장 많이 쓰는 기업은 코카콜라와 펩시다. 카라멜 색소는 조제한 호밀빵, 시리얼, 아이스 티, 시럽, 개 사료와 팬케이크 믹스에도 쓰인다.
카라멜 색소는 탄수화물을 원료로 쓴다. 카라멜 색소 제조업체 대부분은 초기 탄수화물 원료로 포도당 시럽을 주로 사용한다. 포도당 시럽은 거의 순수한 우선당이다. 미국에선 우선당을 옥수수 시럽에서 취하나, 감자나 밀 등의 다른 원료에서도 얻을 수 있다.
카라멜 색소에는 동물에서 얻은 성분이 없다. 락토오스(유당)도 원료로서의 탄수화물 반응물로 허용된 것 중 하나지만, 세계 최대의 카라멜 색소 제조사인 ‘세스네스’가 전한 말에 의하면 유당을 사용하는 제조업체는 세계에서 한 군데도 없다고 한다. 거의 모든 업체에서 포도당 시럽을 원료로 공정을 시작한다. 카라멜 색소는 정부 승인을 받지 않아도 되는데, 따로 정부 허가 없이 식품에 첨가할 수 있다고 승인된 식품 원료라는 뜻이다.
탄수화물 원료는 식품 등급 산이나 알칼리류, 소금 등 화학물질과의 반응 과정을 거친다. 그리고 고온으로 가열되고 높은 압력을 거친 뒤, 태워진다. 그 결과 착색 효과가 높은, 탄 듯한 색의 액체가 생성된다. 예를 들어, 카라멜 색소 전문가의 말에 따르며, 이 색소 1??작은술이면 펩시 콜라 한 병에 충분하다.
정제된 사탕무 또는 사탕수수 설탕은 카라멜 색소 제조에 사용할 수 있지만 선호되는 방법은 아니다. 설탕이 카라멜 색소 제조에 동원되는 유일한 때는 유대법에 따라 옥수수 시럽 사용이 금지되는 유월절 기간뿐이다. 정제 설탕에서 얻은 카라멜 색소를 포함한 제품은 그러한 정보가 포장에 표시된다(9).
1. 웨스턴 제당, 개인 인터뷰, 1996년 7월
2. 리파인드 제당, 개인 인터뷰, 1996년 7월
3. 제당 협회, 개인 인터뷰, 1996년 7월
4. 도미노 제당, 개인 인터뷰, 1996년 7월
5. 엿기름 제품, 개인 인터뷰, 1996년 7월
6. 캘리포니아-하와이 제당, 개인 인터뷰, 1996년 7월
7. 리처즈 오브 오하이오 (단풍), 개인 인터뷰, 1996년 7월
8. 프록터 단풍 연구소, 개인 인터뷰, 1996년 7월
9. 세스네스, 개인 인터뷰, 1996년 7월
캐롤라인은 ‘채식자원그룹’에 인턴으로 있을 때 이 기사를 썼다.
다음 내용은 채식 저널 후속호에 게재됐다:
편집자 주: 채식 저널 1997년 3/4월호에 설탕과 기타 감미료에 대한 기사를 실었다. 그 기사에서 사탕무 설탕은 ‘그래뉴당’이나 ‘정제 그래뉴당’으로 표기된다고 했다. “또한 사탕수수 설탕은 포장에 사탕수수 설탕으로 표시된다고 했다. 모두 사실이지만, 일부 독자에겐 오해의 소지가 있다. 잘못 해석될 우려 때문에 명확하게 하기 위해 여러 제당 업체에 접촉했다. 다음은 도미노 제당과 사바나 푸드 앤 인더스트리 사와 캘리포니아-하와이 제당, 그리고 플로리다 크리스탈 사가 밝힌 내용이다. ‘그래뉴당’과 ‘정제 그래뉴당’이란 용어는 사탕무나 사탕수수에서 얻은 설탕 모두 의미할 수 있다. 사탕무가 아닌 사탕수수를 처리할 때는 종종 소 뼈로 만든 골탄으로 탈색한다. 그리고, 설탕 재료를 성분표에 표기하라는 법적 조항은 없다. ‘설탕’으로 표기하면 충분하다. 원재료와 처리 과정을 알려면 제조업체에 문의해야 한다. 하지만 사탕무 설탕은 미국 다른 지역보다 사탕무 주산지인 중서부 지방에서 많이 유통되고 있다고 할 수 있다.
여기 게재된 채식 저널의 내용은 전문이 아니라, 발행 잡지에서 발췌된 것이다. 모든 내용을 보고자 하시면 구독신청을 하십시오.
Refined sugar is avoided by some vegetarians because its processing may involve a bone char filter. An activated carbon filter, sometimes made of bone char, decolorises sugar to make it white through an absorption process. While the bone char filter is used by some major sugar companies, it is not used to produce all refined sugar.
The two major types of refined sugar produced in the United States are beet sugar and cane sugar. Cane sugar is mainly grown in Florida, California, Louisiana, Hawaii and Texas. Beet sugar is grown in states located in the middle part of the U.S. Much sugar cane is actually imported.
According to beet sugar producers, beet and cane sugar are nutritionally equivalent and one cannot usually taste any difference between them. They are both composed of sucrose. The production and sale of each type of sugar are approximately equal (1).
Beet sugar refineries never use a bone char filter in processing because this type of sugar does not require an extensive decolorising procedure. Beet sugar can be refined with a pressure lead filter and an ion exchange system. Beet sugar is popular in the Midwest because it is grown in this area. It is often labeled Granulated Sugar. Beet sugar is becoming more prevalent in the United States because the Federal government subsidises this industry.
Almost all cane sugar refineries require the use of a specific filter to decolorise the sugar and absorb inorganic material from it. This whitening process occurs towards the end of the sugar refining procedure. The filter may be either bone char, granulated carbon, or an ion exchange system. The granular carbon has a wood or coal base, and the ion exchange does not require the use of any animal products (2).
Bones from cows are the only type used to make bone char. According to the Sugar Association and several large sugar producers, all of the cows have died of "natural causes" and do not come from the U.S. meat industry. Bone char cannot be produced or bought in the United States (3).
Bone char is derived from the bones of cattle from Afghanistan, Argentina, India and Pakistan. The sun-bleached bones are bought by Scottish, Brazilian, and Egyptian marketers, who sell them to the U.S. sugar industry after the bones are first used by the gelatin industry (4).
Bone is heated to an extremely high temperature, which results in a physical change in the bones composition. The bone becomes pure carbon before it is used in a refinery.
Refined sugar does not contain any bone particles and is therefore kosher certified. The bone char simply removes impurities from the sugar, but does not become a part of the sugar.
Individual pieces of bone char, like granular carbon, can be used for several years. They must be continuously washed to remove the sugar deposits. Companies that use bone char claim that the char is more economically feasible and efficient than other types of filters (4).
Many cane refineries use bone char. Domino, the largest sugar manufacturer, uses bone char in the filtration process. The cane refineries of Savannah Foods, the second largest sugar manufacturer, also use bone char. California and Hawaiian Sugar employs bone char filters in addition to granular carbon and ion exchange filters. All these companies use the bone char in the refining process of brown sugar, powdered sugar (sugar mixed with corn starch) and white sugar.
Some cane refineries do not use bone char. Refined Sugar, producers of Jack Frost Sugar, claim to use a granular carbon instead of bone char for economic reasons. Florida Crystal sugar is a cane sugar which has not passed through the bone. Although Florida Crystals sugar has a straw color, the impurities still have been removed.
Some labels on sugar packages seem to indicate that the product is raw sugar, but all commercial sugar has undergone some refining. Genuine raw sugar cannot be bought and sold to the general consumer in the United States according to FDA regulations, as it is considered unfit for human consumption.
Turbinado sugar is a product which is made by separating raw cane sugar crystals in a centrifuge and washing them with steam. According to Domino Sugar, turbinado sugar does not pass through a bone char filter because its brown color is desirable.
Refining sugar involves a series of steps, including clarification and an initial step where sugar syrup is added. The clarifying agents are calcium hydroxide, phosphoric acid, and polyacrylomite. The sugar used in the initial syrup is an intermediate, raw sugar which has not yet gone through the bone char filter.
If your sole reason for not consuming refined sugar is because of the use of bone char, then you should consider buying sugar which has not passed through the char. Refined beet sugar, which never involves bone char, is often labeled fine granular sugar. C & H produces one sugar which has not gone through the bone char. It is labeled Washed Raw Sugar. Cane sugar, which sometimes uses bone char, is distinguished as cane sugar on the package.
One of the by-products of sugar refining is molasses. Molasses that is consumed by humans is derived only from cane sugar. Some molasses is produced by directly boiling the sugar cane.
Many different grades of molasses correspond with the flavor and level of processing of molasses. Blackstrap molasses is the lowest grade of molasses available because of its dark bitter qualities. All the molasses in graded foods is unsulphured (6).
Beet sugar molasses is not fit for human consumption because it is too bitter. Beet sugar molasses is fed to dairy cows and cattle. The syrup is added to their food to make it taste sweeter. The beet molasses is also sold to yeast-making industries (1).
The molasses syrup which is consumed by humans has not gone through any bone char or carbon filter. About 95% of the molasses is removed before the sugar travels through the bone char or carbon filter. Any molasses which has gone through the char is used in animal feed or for fermentation purposes. Molasses companies often buy their initial product from sugar refineries and then further refine the syrup. They do not use any type of char filter because they do not desire to eliminate the brown color (5).
Brown sugar is basically refined sugar with added molasses. The brown sugar produced by the beet industry uses cane molasses, but this molasses has not gone through the bone char. Cane sugar companies which use bone char will utilize bone char to refine brown sugar (6).
Maple syrup is another sweetener which may sometimes be a concern to vegans. The process of making maple syrup requires an agent to reduce the foam on the syrup by adding a small amount of fat to the liquid.
The traditional process of reducing the foam in maple syrup has included the use of lard. Previously, local producers would hang pork fat over a tub of maple syrup and let drops of fat drip into the syrup. Others used milk, cream or butter. If animal products are used in the form of lard or milk, the amount is minute. For example, eight to ten gallons of syrup will involve a quarter of a teaspoon of cream or a pea-sized drop of butter.
Vegetable oil is a common defoaming agent. It can be applied to the end of a wooden stick and dipped into the foaming part of the maple syrup. Most manufacturers of maple syrup now use vegetable oil or synthetic defoamers instead of lard.
One commercial defoamer (called Atmos300K) is composed of monoglycerides and diglycerides. According to WITCO, the producer of this defoamer, these glycerides are derived from "edible meat and/or vegetable sources." Another leading brand of defoamer, Reynolds Magic Syrup Defoamer, also contains acetylated monoglycerides as an ingredient (7).
Well known brands of pancake maple syrups, such as Mrs. Butterworths or Log Cabin, usually contain only 2-5% maple syrup. Corn syrup is the main ingredient of most pancake syrups. Pure maple syrup will have a grade label and state "100% Pure Maple Syrup." (8)
It may be difficult to determine whether a particular brand of syrup has an animal or vegetable based defoamer. Most syrups do not use lard, with the exception of certain small-scale products. Brands which are kosher certified, such as Spring Tree or Maple Groves, are unlikely to contain animal products in their defoamers. Holsum Foods, which produces pancake syrup, also uses vegetable oil as a defoaming agent, and their product is labeled by food chains such as Dominick's, Supervalue and Superfine.
Caramel color is not a flavor; it is a food coloring agent. Caramel color is used in almost any product that is brown. The top two consumers of the color are Coca Cola and Pepsi. It is also used in rye and pumpernickel bread, cereal, iced tea, syrup, dog food and pancake mixes.
Caramel color is based on a carbohydrate raw material. Most producers of caramel color prefer to use glucose syruvp as the initial carbohydrate. Glucose syrup is almost pure dextrose. While U.S. glucose syrup is usually corn syrup, it can also be derived from potatoes, wheat or other sources.
Caramel color has no animal-derived components. Although lactose (a milk sugar) is one of the permitted raw carbohydrate reactants, we are told by Sethness, the world's largest caramel color company, that lactose is not used by any caramel color producer in the world. Almost all industries begin the process with glucose syrup. Caramel color is exempt from government certification, which means that it is an approved food ingredient that can be added to foods without obtaining government permission.
The initial carbohydrate reacts with chemicals such as food-grade acids, alkalies and salts. It is then heated to a high temperature, put under high pressure, and then processed to burn. The resulting product is a burnt-colored liquid which has a high level of coloring power. For example, according to a caramel color technician, ?teaspoon of caramel color would be used in a bottle of Pepsi.
Refined beet or cane sugar can be used to make caramel color, but it is not the preferred method. The only time sugar would be used is Passover, when Jewish laws do not permit the use of corn syrup. Products containing caramel color derived from refined sugar would be labeled as such (9).
Caroline wrote this article while doing an internship with The Vegetarian Resource Group
The following appeared in a subsequent issue of Vegetarian Journal:
Editor's note: In the March/April 1997 issue of Vegetarian Journal, we printed an article on sugar and other sweetners. In that article we stated that beet sugar is often labeled "Granulated Sugar" or "fine granular sugar."We also stated that cane sugar is distinguished as "cane sugar" on the package. While these statements are true, they may be misleading to some readers. Because of misinterpretations of these statements, we contacted several sugar manufacturers to clarify the issues. This is what Domino Sugar Corp., Savannah Foods & Industries, Inc., California & Hawaiian Sugar Co., and Florida Crystal Co. said: The terms "Granular Sugar" and "fine granular sugar" may apply to sugar derived from either beets or sugar cane. The processing of sugar cane, but not sugar beets, often involves decolorization by cow bone char. Secondly, there is no legal requirement that the source of the sugar appear on the label. "Sugar" is sufficient. The manufacturer must be contacted in order to determine the source and the processing method. We can say, however, that beet sugar is more popular in the midwest (where the beets are grown) than elsewhere in the United States.
The Vegetarian Journal published here is not the complete issue, but these are excerpts from the published magazine. Anyone wanting to see everything should subscribe to the magazine.
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