|
Glossary of Terms 용어해설
생물의 분류학( science class category) :
계 界 kingdom, 문 門 phylum, 강 綱 class, 목 目 order, 과 科 family, 속 屬 genus, 종 種 species 류 類 variety
양어, 양식(養殖) : 바다 또는 민물 식품 고기 또는 조개를 관리하는 환경 하에서 양식하는 과학, 예술 그리고 사업
Aquatic Invertebrates – animals that spend part or all of their life cycle in water and lack a backbone, such as leeches, crayfish and shrimp
Broadcast – to spawn over a large area
알 품기 : 알이나 어린 새끼들을 보호하고 부화시키기 위하여 앉아 있기
Chars or Charrs – a subspecies of the trout family, characterized by light spots on a dark background, instead of the traditional trout colouring of dark spots on a light background. They also show a white leading edge on their lower fins.
차르스 또는 챠알스 곤들메기(류類) : 트라우트 송어과의 아종(亞種). 전형적인 송어의 채색인 밝은 배경에 어두운 점들이 박혀있는 형식에 대비하여 밝은 점들이 어두운 배경에 박혀있는 고기들을 곤들메기라 함.
Chemo - receptors – specialized sensory organs found on the barbels of fish that are used to guide the fish to its food through both the sense of smell and taste
Crustaceans – creatures characterized by having a hard outer skeleton, segmented body and paired jointed limbs (eg.) crayfish and shrimp
갑각류 : 딱딱한 외부 껍질이 분절되어 이루어진 몸통을 가지고 있는 것으로 특징지어 지는 생물들로 쌍으로된 접속형수족/마디다리를 갖고 있으며 (예를 들면) 가재나 새우를 말한다.
Fingerlings – a young ‘finger-sized’ fish less than 1 year old
치어 : 1년 미만의 어린 손가락 크기의 고기
Flanks – the sides of a fish
옆구리 - 고기의 옆면
Forage Fish – species of fish predominantly selected by larger fish as prey
먹이 고기 : 근 고기들에 의해서 먹이로서 현저하게 선택되어 지는 고기의 종류, 잡아 먹히는 밥고기.
Fry – a recently hatched fish; larval fish
프라이/눈쟁이 : 거의 눈깔만 보이는 막 부화된 치어(稚魚)들로, 몇 일 조금 더 크면 송사리가 된다.
Gape – width of the mouth opening
갭/아구 : 입을 크게 벌림 ; 벌린 입의 크기 ; 벌어진 틈(새) : 벌어진 입의 넓이
Gill rakers – spine-like structures attached to the gills that aid in collecting food
아가미 거르게 : 아가미에 부착된 가시/뼈다귀처럼 생긴 구조로 먹이를 고르는데 사용된다.
Habitat – the place or area where an organism lives or can most commonly be found and on which it depends for food, shelter and spawning
Hatchery – a ‘nursery’ for fish, where they are cultured and raised in order to be released into the wild. Saskatchewan’s fish hatchery is located in Fort Qu’Appelle
부화장 : 고기를 위한 양어장, 야생에 놓아주기 위하여 이곳에서 고기들이 부화되고 배양식된다. 사스카추원주의 고기 부화장은 포트꽈펠에 자리하고 있다.
Glossary of Terms
Hybrid – a combination of two species of fish that are bred to form a new variety of fish
잡종 : 고기의 새로운 품종(변종)을 형성하기 위하여 배양된 고기 두 종류의 배합(변종)
Incubate – the stage of reproduction that allows a fish egg to develop into a young fish
부화 : 고기의 알을 고기의 새끼로 진화시키도록 허용하는 재생산 단계
Larvae (larval) – the immature stage of an animal that must undergo a change of appearance before becoming an adult
유충, 애벌레 : 성충이 되기 전에 반드시 모양의 변경이 진행되어져서 격어야 하는 동물의 유년기 단계
Milt – sperm-filled fluid released by male fish
(물고기 수컷의) 이리, 어백(魚白) : 수놈 고기에 의해서 방출된 정액(精液)(semen) 정충이 채워진 분비액.
Native – naturally existing in an area
토종 : 어떤 지역에 자연적으로 서식하는
Panfish – generally used to refer to sportfish species that attain a small upper size (0.45 –0.9 kg)
(eg.) Perch, Rock bass, Brook trout
팬퓌쉬, 냄비고기, 프라이용의 민물고기 : 스포츠낚시 어종에 언급하기 위하여 일반적으로 사용되는 (예를들면) 퍼치(황농어), 록배스(바위농어), 브루크트라우트(시내송어)와 같은 작은놈들 보다 한 단계 위로 큰 규격(0.45 – 0.9 kg) 크기의 작은 고기들의 총칭
Plankton – tiny aquatic organisms floating or drifting in the water; food source for young fish
플랑크톤, 부유 생물 : 물에서 휩쓸려 표류하거나 떠다니는 아주 작은 수생 유기체 생물체로 어린 고기들의 먹이, 식량자원
Redd – a shallow depression of gravel created by the a fish to hold eggs; a nest
Riffle – a shallow, gravelly streambed with a swift current
리펄 (강의)여울 : 빠른 물결이 흐르는 얕고 자갈이 많은 하상(河床)
Shoal – a shallow place in a body of water, usually a sandy or rocky area
쇼울 얕은 곳, 여울목; 모래톱 : 통상적으로 모래나 바위로 이루어진 지역으로 얕은 지역에 물의 본체가 있는 얕은 곳
Spawning – the reproductive act; to deposit eggs; produce offspring in large numbers
산란(産卵) : 재생산 행위, 알을 낳는 행위, 많은 숫자의 자손(새끼)을 생산하는 일
Substrate – the bottom materials of a lake, stream or river; it can be sandy, silty, rocky or gravelly
Thermocline – an area within the water column of a lake that separates the upper warmer water from the cooler deeper depths
써머크라인 (호소(湖沼)의 수온이 급격히 변하는) 변온층(變溫層), (수온) 약층(躍層). : 상층부의 따뜻한 물이 시원한 깉은 물의 깊이로부터 분리되는 호수의 물의 층이 있는 일정한 구역
Tributary streams – smaller streams that empty into a larger stream, river or body of water
강/시냇물흐름의 지류(支流) 의 : 큰 시냇물, 강 또는 저수지로 물이 흘러내려 비워지게 되는 보다 작은 규모의 물의 냇물 또랑
Turbid or Turbidity – turbid waters are waters that are cloudy due to large amounts of particles suspended in them. Turbidity is the amount of particles suspended in the water.
Zooplankton – small aquatic animals barely visible to the naked eye; an important food item to many larval fish
주플랭크톤 : 동물성 플랑크톤 : 맨눈으로는 잘 보이지 않는 작은 수생 동물, 많은 유생기(幼生期)의 고기들에게 중요한 먹이 품목의 하나가 된다. 실물성 프랭크톤 phytoplankton 파이토플랭크톤 해양 프랭크톤marine plankton 여러 종류
This booklet was published by the Saskatchewan Watershed Authority with funds generated from the sale of angling licences and made available through the FISH AND WILDLIFE DEVELOPMENT FUND. (And it has translated to Korean by Buffalo jaekyu yoon Mr. of the RKCA(Regina Korean Cultural Association) Fishing club on January 9th, 2013. SK Canada. It can use for noncommercial without any condition in the korean version. If you use the Fish Arts then should write the illustrator name.)
본 책자는 낚시 면허증 판매를 통해 조성된 기금과 또한 ‘고기와 야생물 개발기금’을 통해 사스카추원 수역(수자원)공사에 의해서 간행되었다. (리자이나 한인회 낚시동호회 벗할로씨에 의해서 한역되었다. 번역본의 비상업적인 용도의 사용이 가능하며, 어종삽화 활용 시 도해자명을 표기해야 한다.)
Species artwork was illustrated by Tim Hallstrom and is protected by copyright. No unauthorized use or reproduction of these images is permitted.
각 어종들에 대한 삽화는 팀할스트롬씨에 의해서 도해되었으며 판권/저작권이 보호되고 있다. 이 영상에 대한 사용 또는 재생산은 비인가된 자에게 허용되지 않는다.
For further information, please contact the Saskatchewan Watershed Authority, Saskatchewan Environments’ Fish and Wildlife Branch or any of the local Saskatchewan Environment field offices listed in the Saskatchewan Anglers’ Guide.
추가 정보가 필요시는 사스카추원 낚시꾼 안내서에 나열되어 있는 사스카추원 수자원공사, 사스카추원 환경부의 고기와 야생물과 또는 사스카추원 환경부 지방 야전사무소와 연락하시오.
Saskatchewan Watershed Authority 사스카추원 유역(수자원)공사
101 - 2022 Cornwall Street 101 - 2022 콘월 스트리트
Regina, Sk S4P 2K5 리자이나, SK S4P 2K5
Phone: 306 • 787 • 0726 전화 : 306 • 787 • 0726
ISBN: 1 - 896793 - 30 - 0 ISBN: 1 - 896793 - 30 - 0 국제표준도서번호 [International Standard Book Number]
Design : Chris Jordison / Quest Communications Group
도안 : 크리스 조르디손/ 쾌스트 커뮤니케이션 그룹(탐구 공동체 기업 단체)
Printer: Houghton Boston Printers 인쇄 : 호우톤 보스톤 인쇄소
Printed in Canada Quantity: 10,000 발행 : 캐나다 제본 1 만 부
Identifying features of fish
고기의 생김새 부위별 식별 명칭