A: You know, kimchi is a big deal in Korean cuisine. Basically, they salt the cabbage and season it with red pepper powder.
B: No wonder it's got that salty and spicy kick.
A: Exactly! And they throw in all sorts of food stuff too salty fish, radish, green onions and other vegetables.
B: Impressive. That's why it's so flavorful.
A: Right. Well, people would gather to make kimchi together, and that practice is called "kimjang."
A: 있잖아, 김치는 한국 요리에서 아주 중요한 부분이야. 기본적으로 배추를 소금에 절이고 고춧가루로 맛을 내는 거지.
B: 어쩐지 그게 짜고 매운 맛이 있더라.
A: 그렇지! 그리고 거기에 여러 가지 좋은 재료들까지 막 넣는 거야 - 젓갈, 무, 파 그리고 다른 야채들 말이지.
B: 대단하다. 그래서 그렇게 맛이 풍부한 거구나.
A: 맞아. 사람들이 다 같이 모여서 김치를 만들곤 했는데, 그렇게 하는 걸 "김장"이라고 해.
<핵심 표현>
cuisine 요리
salt 소금을 쳐서 절이다.
red pepper 고춧가루
season 간을 하다.
salty and spicy kick 짜고 매운 맛
throw in 가볍게 넣다.
salty fish 젓갈
flavorful 여러 가지 맛이 풍부한
[출처] EBS radio shows