soil moisture
토양 수분
Much work has been done to determine the best irrigation practice for fruit species growing in various soils.
여러 토양에서 과일종의 성장을 위해 최상의 관수를 실시를 위해 많은 연구를 했다.
For example, the growth rate of pear fruit is reduced if the available soil moisture in clay soil falls below 50%, based on a permanent wilting percentage (PWP) of 17 and field capacity (FC) of 32%.
예를 들어 서양배의 생장률은 영구위조율 17%, 토양함수량 32%에 기초하여 점토에 수분이 50% 이하라면 줄어든다.
PWP is the percentage moisture at which the plant wilts and will not recover when placed in a saturated atmosphere.
PWP(영구위조율)는 식물이 대기가 포화상태인 장소에서 회복하지 못할 때의 퍼센트이다.
FC is the percentage moisture retained against gravity in a saturated soil.
FC는 습도가 포화상태인 토양에서 중력을 향해 유지하는 퍼센트이다.
In one test, 70% available moisture was needed in a clay soil for maximum growth of Anjou pear fruit (Work 1939).
연구에서 Anjou 배나무의 최대 생장을 위해 점토에서 70% 수분함량이 필요했다.
Why then is "available" moisture in the soil not always available?
왜 유효한 토양수분이 항상 유효하지 않을까?
Root distribution is uneven, so soil near a root may be drier than that containing no roots.
뿌리분포는 불규칙해서 뿌리주변의 토양은 뿌리가없는 토양보다 건조할 수도 있다.
The percentage soil moisture in a soil sample is merely an average of wet and dry areas.
토양 샘플에서 토양수분 백분율은 젖고, 마른 범위의 평균일 뿐이다.
과수원예총론
Temperate-Zone
POMOLOGY
PHYSIOLOGY and CULTURE
180p 첫 번째 단락