냉장고를 열어서, 파스타 그릇 이십 개를 꺼내 쓰레기통에 버리고, 단 한 접시만 먹는 일이 있을 수 있을까요? 한끼의 점심식사를 위해 오십오 제곱 피트의 열대우림을 잘라 없애거나 이천오백 갤런의 물을 하수구에 버리는 건 어떻게 생각하세요? 물론 그러지 않으시겠죠. 그러나 반 킬로그램의 고기를 먹는 것만으로도 이런 일을 초래할 수 있습니다. 육식은 우리 자원과 환경을 비효율적으로 사용하게 하고, 파괴를 가져오며, 동물들의 막대한 고통을 주며, 우리 건강에 유해한 영향을 미칩니다. 당신의 으깬 감자와 곁들어 먹기 위해 개를 굽는 것이 끔찍하다면, 어째서 다른 얌전한 동물을 굽나요?
유엔 보고서는 “자동차가 아닌 가축이 환경에 최대 위협” 이라는 것을 확인하였습니다. 이것은 급속히 증가하는 가축 떼의 수가 기후, 산림과 야생에 가장 큰 위협이라는 증거입니다. 사육되는 동물들은 미국 전 인구보다 130배 많은 배설물을 배출하고, 이 축적된 오물은 물을 오염시키고, 상층토를 파괴하며, 우리의 공기를 오염시킵니다. 더군다나 그들의 체내 가스와 분뇨는 이산화탄소보다 온난화를 20배 빠르게 가속화하는 매탄을 삼 분의 일 이상 방출합니다.
매초 86000파운드씩 생산되는 폐물에 대한 책임은 100퍼센트, 육식하는 이들에게 있습니다. 하지만 동물성 제품을 포기한다면 아무런 책임도 없습니다.
게다가 고기를 좋아하는 입맛은 재생 불가능한 자원의 공급을 축내고 있습니다. 쇠고기의 1파운드(450그램) 생산에는 2500 갤런(9500리터)의 어마어마한 물이 필요하지만, 그와 대조되게, 토마토 1파운드(450그램)를 생산하는 데는 단지 29 갤런(100리터)이, 밀빵 생산에는 139 갤런(500리터)이 필요할 뿐입니다. 미국에 있는 물의 절반과, 미국 농경지의 80 %, 미국에 있는 거의 모든 콩 수확물과 세계 곡물의 반 이상이 음식용으로 키우는 동물을 먹이는데 사용됩니다. 우리가 이러고 있는 동안, 10억 명의 사람들이 기아와 영양실조로 고통 받고 있으며 매일 24000명의 아이들이 서양의 가축을 위한 곡물 밭 옆에서 죽어갑니다. 하지만, 부족한 자원이 사람들이 먹을 농작물을 키우는 땅으로 전환되어 효율적으로 활용된다면 세계기아는 사라질 것입니다.
뉴질랜드에서 매년 1억 3천만 마리의 동물들이 죽임을 당하는 것을 아십니까? 대부분의 동물들은 최소 비용으로 최대 생산을 목적으로 하는 공장식 농장에서 키워집니다. 결과적으로, 동물들은 살아가면서 매초마다 육체적으로, 그리고 정신적으로 헤아릴 수 없는 고통을 받습니다. 그들은 더럽고 창문이 없는 감금시스템에 억지로 밀어 넣어져, 가족도 가지지 못하고, 흙을 파헤치지도 못하는 등 그들에게 자연스러운 행동을 영원히 하지 못합니다. 도살을 위해 트럭에 실리는 그 날까지, 그들은 등에 햇볕을 쬐거나 맑은 공기를 마시지 못합니다. 뉴질랜드의 9천만 마리 이상의 동물이 이러한 상태에서 고통 받고, 많은 동물들은 의식이 여전히 남아있는 채로 목이 베여, 출혈과다로 죽을 때까지 방치됩니다.
농부들이 자주 행하는 또 다른 잔인한 일상적 행위는, 14일간 닭들에게 음식을 주지 않아, 그들의 몸을 놀라게 하여 인간 소비를 위한 달걀을 더 많이 낳게 하는 것입니다. 수탉들은 고기산업에서 무익하기 때문에, 매년 10억 마리가 산채로 묻히거나 자루 속에 던져져 질식사 당합니다. 이보다 더한 것은, 도살장에서, 닭들의 목이 잘리고, 깃털을 제거하기 위해 타는 듯이 뜨거운 물에 산 채로 담긴다는 것입니다.
오늘날까지도 소의 신원을 표시하기 위해, 그들이 고통으로 울부짖을 때, 농장주들은 그들의 살에 불에 구운 철제를 가져다 댑니다. 결과적으로 3도 화상이 일어납니다. 진통제의 사용 없이 수송아지들의 고환은 음낭에서 찢겨져 나갑니다. 이 고통들과 더불어, 가축들이 뜯어먹는 풀들은 화학약품이 흠뻑 살포되어 있고, 이 가스는 만성호흡질환을 유발해, 숨쉬는 것을 고통스럽게 만듭니다.
우유를 위해 사육되는 소들은 계속해서 임신시켜지고, 송아지 대신 인간이 우유를 마실 수 있도록 그들의 아이들을 빼앗아갑니다. 그들은 매일 수차례 기계에 연결되어, 유전자 조작과 강력한 호르몬, 강한 척유를 이용해 자연적인 상태에서 생산하는 양보다 10배 많은 양이 강제적으로 생산됩니다. 이것은 젖소들의 50퍼센트가 앓고 있는, 헤아릴 수 없이 고통스러운 젖통 염증을 유발합니다.
오늘날 공장 방식 농장에 있는 동물들은, 애완용에게 가해졌다면 불법이었을 잔인함으로부터 아무런 법적 보호도 받지 못하고 있습니다. 방치되고, 절단되고, 유전적으로 조작되고, 만성적인 아픔을 유발하는 약품 프로그램과 더불어 불구가 되고, 폭력적으로 도살됩니다. 소설가이자 시인인 로버트 루이스 스티븐슨은 말했습니다. “우리는 우리와 같은 식욕과 열정과 기관을 가진 동물들의 시체를 먹는다.” 게다가 사육되는 동물들은 우리가 친구처럼 여기고 사랑하는 개나 고양이보다 지적인 능력이 떨어지지도, 고통을 적게 느끼지도 않습니다
이것은 도살장에서 탈출하기 위하여 6피트 높이의 울타리를 뛰어넘고, 송아지와 재회하기 위해 7마일을 걷고, 자유를 위해 강을 헤엄쳐 건넌 소들에 대한 수많은 보고서로 증명되었습니다. 돼지들도 통찰력이 있는 동물이라는 것이 영국 정부의 과학고문인 도날드 브룸 박사에 의해 밝혀졌습니다. “[돼지들은] 꽤 정교한 인지능력을 가지고 있습니다. 개나 3살짜리 어린아이보다도 더 정교하지요.”
행성을 살리고 인간과 동물의 고통을 줄이기 위한 취해야 할 가장 중요한 일보는 채식주의자가 되는 것입니다. 채식주의 식단은 복합 탄수화물, 단백질, 섬유질, 오메가-쓰리, 비타민, 미네랄이 풍부하며, 최적의 영양섭취를 제공하여 평생의 건강을 원조하는 식사습관의 토대를 형성합니다. T. 콜린 켐벨 교수의 책, “중국 연구”에서 강력한 증거를 찾을 수 있습니다. “향후 10년 안에, 여러분이 듣게 될 것 중 하나는 동물 단백질이 가장 유독한 영양소라는 것입니다… 식이요법에 아주 소량의 동물 단백질이 더해지더라도 질병의 위험은 극적으로 높아집니다.” 여러가지 연구는 채식주의자 아이들이 그들의 동급생보다 더 높은 아이큐를 가졌고, 채식주의자들이 육식하는 사람들보다 평균적으로 육에서 십 년 더 오래 산다는 것을 보여주었습니다. 게다가, 그들은 심장병이나 암에 걸릴 확률이 오십 퍼센트 더 낮으며, 또한, 육식하는 사람들은 비건보다 비만이 될 확률이 아홉 배 높다고 합니다. 채식 음식은 우리에게 포화된 지방, 콜레스테롤, 오염물질없이, 필요한 모든 영양분을 공급합니다.
반대로, 많은 이들은 식물도 살아있다고 주장합니다. 이것은 사실입니다. 하지만 동물은 인간과 동등한 의식을 가지고 있는 반면에, 식물은 십 퍼센트의 의식만 가지고 있습니다. 식물은 스스로 움직여 다닐 수 없기 때문에, 고통을 경험하는 감각이 불필요합니다. 이렇듯, 식물은 동물과 생리학적으로 완전히 다릅니다. 나무에서 나뭇가지나 잎을 자른다면, 그것은 번성하며 더 많이 자랄 것입니다. 반면, 동물은 규칙적인 가지치기를 받길 바라지 않습니다. 소의 다리를 잘라놓고 거기서 다리 네 개가 더 자라나길 바랄 수 있나요?
식용으로 동물을 키우는 것은 지구에 참혹한 폐해를 가져옵니다. 환경, 자원, 우리의 건강은 황폐화되고 있습니다. 우리 대부분이 도살을 적극적으로 묵인하지 않는다 해도, 인간은 우리가 먹는 동물들에게 무슨 짓을 저지르는 것인지에 대한 확실한 인지 없이, 사회가 지지해주는 고기먹는 습관을 갖게 되었습니다. “도살장을 한번만 방문한다면 당신은 평생 채식주의자가 될 것입니다. 왜냐면 그 고통과 두려움의 비명을 창조한 것은 우리이기 때문입니다.”라는 말이 있습니다. 만약 또 얌전한 동물을 구울 생각이시라면…당신이 사랑하는 애완동물과 동일한 생명의 살을 취하고 있다는 것을 기억하세요. 하지만, 유일한 차이점은 이 동물은 고문당했다는 것입니다.
*글쓴이는 고등학교 마지막 해를 다니고 있는 17살의 학생입니다. 이 학생은 국제 수능 논술에서 이 글로 최고 우수 성적을 받았습니다.
Would you ever open your fridge, pull out twenty plates of pasta and chuck them into the bin, and then, eat only one plate of food? How about leveling fifty-five square feet of rainforest for one lunch or dumping two-thousand-five-hundred gallons of water down the drain? Of course you wouldn't. However, just eating half a kilo of meat will cause this. Eating meat will cause inefficient use and destruction to our resources and environment, cause immense animal suffering, and have detrimental effects on our health. So, if roasting a dog to complement your mashed potato disturbs you, then why roast any other gentle animal?
A UN report has identified that “cows not cars, are the top threat to our environment.” It gives evidence that the world's rapidly growing herds of cattle is the greatest threat to the climate, forests and wildlife. Farmed animals produce one-hundred-and-thirty times more excrement than the entire human population of the United States and this concentrated slop ends up polluting water, destroying top soil and contaminating our air. Furthermore, their bodily gas and manure emit more than one third of methane, which warms the world twenty times faster than carbon dioxide. Meat-eaters are responsible for the production of one hundred percent of these wastes which is about eighty-six-thousand pounds per second. But, by giving up animal products, you will be responsible for none of these.
Moreover, our taste for meat is taking a toll on our supply of non-renewable resources. A staggering two-thousand-five-hundred gallons of water is needed for the production of each pound of beef, but, in contrast, it takes only twenty-nine gallons to produce a pound of tomatoes and a hundred-and-thirty-nine gallons for a pound of whole wheat bread. Half the water, eighty percent of agricultural land in the United States, almost all the soy bean harvest and over half of the world's grain is used to raise animals for food. While we are doing this, one billion people are suffering from hunger and malnutrition and twenty-four-thousand children die every day alongside fields of grain destined for the West's livestock. However, world starvation would be eliminated if our scarce resources were utilized efficiently by converting land to raising crops for feeding people.
Are you aware that one-hundred-and-thirty million animals are murdered annually in New Zealand? Most animals are raised on factory farms, the system which strives to maximize output at minimum costs. As a result, the animals suffer immense pain mentally and physically every second of their lives. They are crammed into filthy windowless confinement systems and will never raise their families, rummage in the soil or do anything that is natural to them. They won't even feel the sun on their backs or breathe fresh air until the day they are loaded onto trucks, destined for slaughter. Over ninety million animals in New Zealand suffer these conditions and many remain conscious as their throats are cut, then, left to bleed to death.
Another cruel practice farmers often carry out is the deprivation of food from birds for fourteen days in order to shock their bodies into laying more eggs for human consumption. And, because male chicks are useless in the meat industry, each year a hundred million of them are ground up alive or tossed into bags to suffocate. What's more, at the slaughter house, the chickens throats are cut, and they are immersed in scalding hot water to remove their feathers while many are still alive.
Even nowadays, to mark cows for identification, ranchers push hot fire irons into their flesh as they bellow in pain. Consequently, third degree burns occur and male calves' testicles are ripped from their scrotums all without pain relief. To add to their suffering, the land which cattle graze on has air saturated with chemicals and these fumes cause chronic respiratory problems, therefore making breathing painful.
Cows used for their milk are repeatedly impregnated and their babies taken away so that humans can drink the milk intended for the calves. They are hooked up to machines several times daily and using genetic manipulation, powerful hormones, and intensive milking, they are forced to produce ten times more milk as they naturally would. This contributes to the immensely painful inflammation of their udder which up to fifty percent of dairy cows suffer from.
Animals on today's factory farms have no legal protection from cruelty that would be illegal if it were inflicted on household pets: neglect, mutilation, genetic manipulation, and drug programs that cause chronic pain and crippling and, violent slaughter. Robert Louis Stevenson, a novelist and poet said, “We consume the carcasses of creatures of like appetites, passions and organs with our own.” Yet, farmed animals are no less intelligent or capable of feeling pain than are the dogs and cats we cherish as companions.
This is demonstrated by the frequent reports of cows leaping over a six-foot fence to escape a slaughterhouse, walking seven miles to be reunited with a calf and swimming across a river to freedom. Pigs, too, are insightful animals as discovered by Dr. Donald Broom, scientific advisor to the British government - “[Pigs] have the cognitive ability to be quite sophisticated. Even more so than dogs and certainly three-year-olds.”
The most important step you can take to save our planet and diminish both human and animal suffering is to go vegetarian. A meat free diet rich in complex carbohydrates, protein, fiber, omega-three, vitamins and minerals provides optimal nutrition, forming the foundation for dietary habits that support a lifetime of good health. Compelling evidence can be found in the book “The China Study” by Professor T. Colin Campbell which says, “in the next ten years, one of the things you're bound to hear is that animal protein is one of the most toxic nutrients of all…risk for disease goes up dramatically when even a little animal protein is added to the diet.” Studies have shown that vegetarian kids have higher IQs than their classmates and vegetarians live, on average, six to ten years longer than meat-eaters. In addition to this, they are fifty percent less likely to develop heart disease and cancer, plus, meat eaters are nine times more likely to be obese than vegans are. Vegetarian foods provide us with all the nutrients we need, minus the saturated fat, cholesterol, and contaminants.
Conversely, many argue that plants are alive too. This is true, but plants have only ten percent consciousness while animals have consciousness equivalent to humans. Since plants cannot locomote, the sensation of experiencing pain would be superfluous. Thus, plants differ completely physiologically from mammals. If you cut a branch or leaves off a tree, it will flourish and grow more. On the other hand, animals do not desire regular pruning. Can you cut off a leg from a cow and expect it to grow four more legs?
Raising animals for food is wreaking havoc on Earth. The environment, resources and our health are deteriorating and although most of us do not actively condone killing, humans have developed the habit, supported by society, of eating meat without any real awareness of what is being done to the animals we eat. It is said that, “one visit to a slaughterhouse will make you a vegetarian for life. Because it is us who created their screams of pain and fear.” So, if you ever decide to roast a gentle animal again…remember you are consuming the flesh of one equivalent to your much loved pets. But, the only difference is that this animal was tortured.
* The author is a 17-year-old student in her final year of secondary school. The article was an internal assessment for which she was awarded the top grade of excellence.