그동안 스파클링이나 화이트 와인은 레드에 비해 선호도가 낮아 간과하고 있었는데 여름철이라 그런지 요즘 부쩍 새롭게 부각되고 있다. 마침 의전원을 졸업하고 인턴으로 취직한 최재원 학생이 (지금은 인턴 선생님) 유명한 샴페인 모엣 샹동을 선물해 스파클링 와인 공부에 열을 올리고 있다.
http://www.moet.com/prehome
홈페이지에는 완벽하게 모엣샹동을 따르는5단계가 나와있다.
비단 모엣샹동 뿐만아니라 샴페인이나 까바..스푸만테 등 스파클링 와인에는 다 해당할 것 같다.
5 steps to the elegant Moët & Chandon opening.
Step 1
Place the bottle in a champagne bucket, fill bucket with one-third water and add ice cubes to top. Leave for at least 15 minutes before serving to bring champagne to the proper temperature (8˚-9˚C/46˚-48˚F).
Step 2
Take out the bottle, wipe it carefully, then gently pull away the black tab.
Step 3
Unfasten the wire cage without removing it completely while keeping the cork in place with the thumb.
Step 4
Grasp the base of the bottle and twist it gently away from the cork ( rather than twisting the cork away from the bottle). Gently remove the cork.
Step 5
Fill each glass two-thirds full. Ladies first, of course... and enjoy your guests tasting the magic of Moët !