visceral pain은 somatic pain과는 전혀 다릅니다. 통증 수용기가 자극받는 방법도 다르고 통증을 느끼는 방식도 다르고 통증의 부위도 다릅니다.

위와같이 내장조직의 통증 수용기자극은 distention(팽창), 허혈, 염증, 근육긴장, 신장 등에 의합니다. 간, 폐, 콩팥 등 통증 수용기가 거의 없기 때문에 문제가 발생하여도 통증이 발생하지 않습니다.
내장조직 통증의 특징은 염증조직의 부위와 통증이 느끼는 부위가 다르다는 것이 가장 큰 특징이고, 통증부위가 diffuse하여 국소화하기 어려움, 자율신경반응을 야기하는 것 등입니다.
그래서 우리가 흔히 보는 내장통(은은한 복통, 생리통 등)은 급성복증(급격한 염증)이라기 보다는 muscle spasm, 일시적인 허혈, 장의 가스로 인한 distension입니다. 이때 통증을 줄이기 위해서는 배를 따뜻하게 하거나 가벼운 맛사지 등을 통해 근 이완을 유도하면 통증이 호전됩니다.




Nociceptive pain may be classified further in three types that have distinct organic origins and felt qualities.[12]
- Superficial somatic pain (or cutaneous pain) is caused by injury to the skin or superficial tissues. Cutaneous nociceptors terminate just below the skin, and due to the high concentration of nerve endings, produce a sharp, well-defined, localized pain of short duration. Examples of injuries that produce cutaneous pain include minor wounds, and minor (first degree) burns.
- Deep somatic pain originates from ligaments, tendons, bones, blood vessels, fasciae, and muscles. It is detected with somatic nociceptors. The scarcity of pain receptors in these areas produces a dull, aching, poorly-localized pain of longer duration than cutaneous pain; examples include sprains, broken bones, and myofascial pain.
- Visceral pain originates from body's viscera, or organs. Visceral nociceptors are located within body organs and internal cavities. The even greater scarcity of nociceptors in these areas produces pain that is usually more aching or cramping and of a longer duration than somatic pain. Visceral pain may be well-localized, but often it is extremely difficult to localize, and several injuries to visceral tissue exhibit "referred" pain, where the sensation is localized to an area completely unrelated to the site of injury.