그렇구나.
fat pad는 통증 수용기가 있다. 그래서 과도한 자극을 받으면 통증이 발생한다.
어깨, 무릎, 아킬레스건 부위등에 fat pad는 존재한다.
생각해보자.
위키디피아 사전에 있는 내용이다.
A fat pad is a mass of closely packed fat cells surrounded by fibrous tissue septa.[1] They may be extensively supplied with capillaries and nerve endings.
- 지방패드는 지방세포를 섬유막으로 두둘러싸 팩으로 만든 덩어리.
- 지방패드에는 많은 혈관과 신경이 지배함.
지방패드(fat pad)는 왜 존재할까?
충격완화기능
점액낭(busa)를 두지않고 fat pad 형태로 존재하는 이유는 무엇일까?
점액낭으로는 견디기 힘든 부하가 있는 곳에 지방패드로 두었을거 같다.
앞으로 공부는 자료가 없다면 그 기능, 존재이유를 근거에 기반한 상상을 하기로 했다.
앞으로 공부는 지식을 통합하기로 했다.
heel fat pad.pdf
The human heel pad is a highly specialised fibroadipose tissue that is hierarchically structured to dissipate the stress associated with weight–bearing activities. While the properties of the heel pad, as a whole, are believed to reflect those of the collagen– and elastin–rich septa which envelope adipocytes and confine their movement, the scientific literature provides little consensus on the properties of healthy heel pads.
- 인간의 뒤꿈치 지방패드는 special fibroadipose tissue로 체중부하와 연관된 활동에서 주어지는 부하를 분산시킴.
- 뒤꿈치 지방패드의 조성이 콜라겐, 탄력섬유가 충분하고 지방을 둘러싸고 있음.
Experiments conducted in vitro typically yield stiffness and loss properties that differ by an order of magnitude to those performed in vivo. Such differences may, in part, reflect the difficulty in measuring heel pad mechanics in vivo. This paper
reports the findings of a novel series of experiments in which a digital fluoroscope, synchronised with a pressure platform, was used to obtain force–deformation data of the heel pad during gait.
Transient loading profiles associated with walking were observed to induce rapidly changing deformation rates in the heel pad and resulted in irregular load–deformation curves. Initial stiffness (32 N.mm-1) of the heel pad was an order of magnitude lower than its final stiffness (212 N.mm-1), which, in turn, was similar to that reported for cadaveric heel pads (296 N.mm-1) when impacted at comparable energies of 1.45 J. While the energy dissipating ratio of the heel pad (0.66 ± 0.12) fell between those commonly cited for mechanical tests of cadaveric heels and impact loading in vivo, peak deformation of the fat pad (10.3 mm) approached that predicted for the limit of pain tolerance (10.7 mm), suggesting that the heel pad operates near its physiological maximum, even at the relatively modest speeds encountered during walking. In plantar heel pain, the elastic properties of the heel pad remained unaltered.
However, energy loss within the tissue was reduced in symptomatic limbs and was also correlated with the sonographic thickness of the plantar fascial enthesis.
These findings suggest that viscosity, rather than elasticity, of the heel fat pad may play an important role in the severity of heel pain and provides a previously unidentified link between the mechanical behaviour of the plantar fat pad and plantar heel pain.
첫댓글 감사합니다.
# 지방패드(fat pad)
-위치: 어깨, 무릎, 아킬레스건, 발뒤꿈치 등에 존재
-기능: 충격완화기능
-점액낭을 대신하는 지방패드의 기능: 점액낭보다 더 강한 부하를 견딜 수 있는 듯
-통증 수용기 존재: 과도한 자극 시 통증 발생
지방패드
fat pad는 거대 밀집 지방세포로 섬유조직 격막으로 둘러쌓여있다.
모세혈관과 신경말단으로부터 광범위한 공급을 받음
어깨, 무릎, 아킬레스건 부위등에 존재.
분명 충격완화기능을 할 것이다. (점액낭으로는 견디기 힘든 부하가 있는 곳에 지방패드를 두었을 것으로 추정)
fat pad는 통증 수용기가 있어 과도한 자극을 받으면 통증이 발생.
->발뒤꿈치의 통증을 설명하는 중요한 역할 차지
★ heel fat pad의 생체역학적 기능
통증 수용기가 있어 과도한 자극 받을 시 통증 발생
점액낭이 아닌 fat pad 형태로 존재하는 이유는?
-> 점액낭으로는 견디기 힘든 부하가 있는 곳에 지방패드
human heel pad = 특수 섬유지방조직(체중부하를 없애는 구조)
1. heel fat pad가 아픈이유는 통증수용기가 있기 때문이다.
2. 점액낭 정도로는 안될것 같은 견디기 힘든 부하의 충격을 완화하기 위한 장치
3. 특수화된 섬유지방조직