술, 간장, 식초 따위가 발효하여 거품이 일다. 날씨가 너무 더워 술이 부걱부걱 괴다 항아리에서 뽀글뽀글 거품이 괴는 소리가 났다.
바로 '사랑하다'의 옛말이 발효를 뜻하는 '괴다'가 아니었던가. 오늘날 주색(酒色)하면 자동으로 붙는 말이 잡기(雜技)다. 옛날에는 풍류에 빠질 수 없는 중요한 요소였다는 사실이다.
발효의 발(醱)자는 ‘술이 괴다(만들어지다)’라는 의미다. 효(酵)자는 ‘삭히다’라는 의미한다. 여기서 발(醱)은 피동의 의미이고 효(酵)는 능동의 의미로 ‘효(酵)가 발(醱)을 시키는 것’이다.
고로 어원은 괴어서
독일어는 Kase 카제
이탈리아어 casio
라틴어 카세우스
카제인 우유를 분해시키는 효소이다.
우유를 발효시켜 만드는 게 치즈이지.
또 라틴어 froma 이탈리아어 fromgio
프랑스어 fromage
발효되어 거품(foam)이 불어오름
퐁퐁 거품이 생긴다.
Old English cyse (West Saxon), cese (Anglian) "cheese," from West Germanic *kasjus (source also of Old Saxon kasi, Old High German chasi, German Käse, Middle Dutch case, Dutch kaas), from Latin caseus "cheese" (source of Italian cacio, Spanish queso, Irish caise, Welsh caws).
Of unknown origin; perhaps from a PIE root *kwat- "to ferment, become sour" (source also of Prakrit chasi "buttermilk;" Old Church Slavonic kvasu "leaven; fermented drink," kyselu "sour," -kyseti "to turn sour;" Czech kysati "to turn sour, rot;" Sanskrit kvathati "boils, seethes;" Gothic hwaþjan "foam"). Also compare fromage. Old Norse ostr, Danish ost, Swedish ost are related to Latin ius "broth, sauce, juice."