카레 원료 ‘강황’ 노화 억제 효과
다시 젊어진다는 회춘, 인간의 영원한 꿈인데요.
카레의 주원료인 강황에 이 회춘과 수명 연장의 효과가 있다는 한국과 미국의 공동 연구 결과가 나와 큰 관심을 끌고 있습니다.
<리포트>
최근 항암 효과가 알려지면서 건강 식품으로 인기를 얻고 있는 카레 요리.
카레의 주원료인 강황에 회춘과 수명 연장 효과도 있다는 사실이 처음으로 밝혀졌습니다.
2개의 유리관에 갓 태어난 초파리들을 넣고 한쪽에는 강황만, 그리고 다른 쪽은 효모만 먹도록 가둬놓았습니다.
40일 뒤 효모 섭취 초파리에서는 인슐린 수용체와 스트레스 유전자 등 노화 촉진물질이 최대 5배까지 증가했습니다.
그러나 강황 섭취 초파리들의 노화 촉진물질은 태어났을 때와 비슷하거나 오히려 크게 감소했습니다.
강황이 노화를 억제한 것입니다.
<인터뷰>
이규선 박사 : "젊은 상태의 초파리와 유사한 발현 양상을 보이는 것으로 확인됐습니다. 건강 수명 연장 효과가 있는 것으로 확인됐습니다."
강황을 먹은 초파리들은 늙어서도 활발한 운동성을 보여 수명도 평균 20% 증가했습니다.
연구팀은 알츠하이머와 같은 인간의 퇴행성 질환에도 이번 연구 결과가 적용될 수 있을 것으로 보고 관련 유전자에 대한 후속 연구를 할 계획입니다.
한국생명공학연구원과 인하대, 미국 캘리포니아 얼바인 대학 등 공동 연구팀은 이번 연구 결과를 항노화제 등의 개발에 응용할 계획입니다.
(Copied from KBS for discussion purpose)
Jimbo’s Comment:
강황 薑黃 is the popular Indian spice turmeric, which is a member of the ginger family. Its principal component is curcumin which has reportedly been effective against a garden variety of the human illnesses (you name it, it will be probably claimed to be effective, just like any other herbs). However in 2009 curcumin has scientifically been shown to induce apoptosis by interfering with the activity of NF-kB and mTOR. Therefore it has a potential to be a good agent for the targeted therapy of cancer and has a promising future.
It is well known that the interference in the mTOR pathway prolongs longevity, so the scientific explanation for curcumin’s beneficial effect on longevity is probably explained by this action.
The correlation between mTOR and longevity has recently been reported in the NEJM; the world’s most respected medical journal. Now I am just piecing them together.
A 2004 UCLA-Veterans Affairs study involving genetically altered mice suggests that curcumin might inhibit the accumulation of destructive beta-amyloid in the brains of Alzheimer's disease patients and also break up existing plaques associated with the disease.
There is also circumstantial evidence that curcumin improves mental functions; a survey of 1010 Asian people who ate yellow curry and were between the ages of 60 and 93 showed that those who ate the sauce "once every six months" or more had higher MMSE results than those who did not. From a scientific standpoint, though, this does not show whether the curry caused it, or people who had healthy habits also tended to eat the curry, or some completely different relationship.
In vitro and animal studies have suggested that curcumin may have antioxidant, antiarthritic, anti-ischemic, and anti-inflammatory properties. Anti-inflammatory properties may be due to inhibition of eicosanoid biosynthesis.