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beyond reason
암은 미토콘드리아 에너지 대사가 망가진 치유가능한 질병이다.
암은 당뇨병처럼 식이요법, 운동요법, 약물요법으로 관리가능한 질병이다.
living with cancer
케톤혁명 part 3. 면역영양 케톤식이란 무엇인가?
10. 암치료와 식이요법
'음식으로 못고치는 병은 약으로도 못 고친다. 사람은 누구나 스스로 치유할 힘을 가지고 있으며 의사는 그것을 도울뿐이다' 히포크라테스
수많은 암환자를 완치시킨 '거슨 요법'
1) 지방제한, 동물성 유지를 금지. 아마씨유로 대표되는 오메가 3지방산 섭취는 장려
2) 단백질 제한(육류, 유제품 등 동물성 단백질 금지)하고 콩, 근채류, 채소, 과일의 단백질 섭취
3) 정제된 백설탕 금지, 흑설탕이나 꿀 섭취
4) 염분제한
5) 탄수화물은 현미, 배아미에서 섭취
6) 당근, 사과, 레몬, 채소 등 신선한 과일과 녹황색채소를 믹서에 갈아서 하루 4-13회 마심
7) 커피관장(해독)
거슨박사의 식이요법으로 암뿐만 아니라 당뇨, 간염, 신장병 등 많은 만성질환을 개선했다는 실례는 셀 수 없을 정도임.
일본 호시노식 거슨요법
의사 자신이 5년생존율 0%인 4기 직장암을 거슨요법으로 완치한 경력을 기반으로 호시노식 거슨요법을 만듬.
거슨요법의 문제점
1) 백설탕 대신 흑설탕, 꿀의 사용
- 암의 에너지원은 '탄수화물'이므로 안됨
2) 현미와 배아미
- 현미 또한 탄수화물이므로 높은 수준의 ketogenic diet에는 적합하지 않음
3) 과일, 채소주스를 거슨요법처럼 많이 마시면 암환자에게 큰 스트레스가 될 수 있음.
- 과일 또한 높은 농도의 탄수화물이 함유되어 있음.
과일의 탄수화물량 순위
4) 염분제한?
- 염분을 제한하면 식욕을 떨어뜨리고 저나트륨 혈증을 일으킬 우려가 있음.
5) 고기, 단백질 제한?
근육검사
동물성 단백질(소고기, 돼지고기)는 암환자에게 좋은 선택이다 no
6) 지방
- 거슨요법은 동물성 포화지방산은 제한하고 아마씨유로 대표되는 오메가 3지방산만을 권장함
- 면역영양 케톤식은 총 에너지의 60%를 지방산으로 섭취할 것을 목표로 함.
- 2015년 미국정부기관은 40년만에 오일(지방)섭취 상한 자체를 폐기함.
- 2006년 미국의사회에서는 저지방과 채소를 바탕으로 짠 식생활은 유방암, 대장암, 심혈관 질환의 위험을 낮추지 않으며 총 콜레스테롤 수치 역시 변하지 않는다는 보고를 제출함.
면역영양 케톤식이란?
면역영양 케톤식은 3가지 등급으로 구분함.
1) 세미 케토제닉 면역영양요법
2) 케토제닉 면역영양요법
3) 수퍼 케토제닉 면역영양요법.
하루 탄수화물 섭취량을 기준으로 80g, 40g, 20g이하.
식자재를 예로들어 100g당 탄수화물이 10g미만이면 저탄수화물 식품, 10g이상이면 고탄수화물로 분류함.
면역영양 케톤식에서 탄수화물은 얼마나 제한하는가?
그 지침이 되는 것이 하루에 섭취하는 총칼로리임. 일반적으로 성인이 하루에 필요한 에너지는 1800-2200kcal임. 면역영양 케톤식에서는 체중*35-40kcal임.
장수유전자의 스위치를 켜기 위해서는 하루에 섭취하는 총 칼로리 양을 25%이상 억제해야 함.
1) 세미 케토제닉 면역영양 요법
체중 50kg환자. 50*35kcal = 1750kcal
체중 70kg환자 70*35kcal = 2450kcal
하루 80 g 이하의 탄수화물 섭취제한 하면 케톤이 생성되기 시작함.
글루텐이 있는 밀가루 음식은 피하고 쌀밥으로 섭취하되 그 양을 줄임
과일은 탄수화물이 적은 과일을 선택함.
아마씨유, 아보카도오일, 코코넛오일, 올리브오일 등으로 칼로리를 보충함.
참고) 오일은 100g당 800-900kcal
특히 저녁에 탄수화물의 양은 극단적으로 줄이는 것이 좋음. 활동성이 많은 낮에는 탄수화물을 에너지로우선적으로 사용하기 때문.
2) 케토제닉 면역영양 요법
탄수화물 섭취를 하루 40g이하. 탄수화물에서 얻는 칼로리는 160kcal이하로 내려감.
밥까지 완전 탄수화물 금식하고 양질의 단백질과 지방을 메인으로 한 식사로 전환함.
생선, 고기, 콩, 달걀 등의 단백질 위주의 식사
등푸른 생선에는 양질의 단백질, EPA가 많으므로 적극적으로 섭취해야.
생선구이보다 회를 권장함. 이유는 음식을 가열하면 EPA와 비타민이 소실되기 때문.
고기는 포화지방산이 적은 닭고기(껍질은 제외), 오리, 염소고기, 돼지고기 뒷다리 등을 선택함.
철새의 가슴살에는 이미다졸 디펩티드라는 항피로성분이 풍부함.
단백질이 많은 식품
멸치, 정어리, 연어알, 소힘줄, 은어, 대합, 다랑어, 정어리, 연어, 꽁치, 소고기, 황다랑어, 오징어, 오리, 닭가슴살, 장어
참고로 곡물로 사육된 소고기는 상온에서 굳어지는 오메가 6지방산이 많고, 상온에서 액체가 되는 오메가 3지방산은 적은 편임. 그러므로 뉴질랜드, 호주 등에서 목초로 사육된 수입소고기를 먹을 것을 권장함. 오메가 3지방산이 많은 들기름, 아마씨유를 섭취하는 것도 권장함.
단백질의 섭취
단백질 1g당 4kcal이므로 하루 100g의 고기 단백질을 복용하면 70-80%흡수된다고 가정하고 70-80g*4=280-320kcal
달걀의 영양성분
- 달걀하나의 무게는 50g정도
- 달걀 2개는 300kcal
두부 영양성분
100g에 76kcal
두부 1모에 300g이므로 228kcal
지방 섭취
지방 1g당 9kcal
코코넛오일, 아보카도오일, 올리브오일, 들기름, 아마씨유 100g에 900kcal정도의 칼로리
식이섬유
식이섬유는 프리바이오틱스 역할, 중금속 해독 등의 역할을 하므로 잘 복용해야
매일 먹으면 좋은 식이섬유는 버섯, 해조류, 낫토, 브로콜리, 아보카도 등임.
3) 수퍼 케토제닉 면역영양 요법
탄수화물 90% 감소. 이로써 단숨에 암세포의 식량보급선을 차단할 수 있음.
탄수화물을 20g이하로 제한.
참고) 무심코 먹는 감(34%) 바나나, 사과에는 많은 양의 탄수화물이 있음.
탄수화물을 20g이내로 줄이는 수퍼케토제닉 식이요법을 하기 위해서는 각 식품의 탄수화물 함유량을 잘알아야 함.
탄수화물을 제한한 상태에서 오일을 섭취하면 케톤체가 훨씬 효율적으로 생성됨. 오일을 하루 100g이상 섭취하면 설사를 할 가능성이 있음.
아보카도
아보카도는 탄수화물이 없는 거의 유일한 과일(100g당 9g). 그리고 지방족 아세토게닌이라는 지방성분을 함유하고 있음.
Acetogenins have been investigated for their potential therapeutic use in treating cancer,[5] but this potential is tempered with concerns about neurotoxicity.[6][7][8][9][10]
Purified acetogenins and crude extracts of the common North American pawpaw (Asimina triloba) or the Brazilian pawpaw (Annona muricata) remain under basic research for their possible biological properties.
Nadia Jacobo-Herrera, Carlos Pérez-Plasencia, [...], and Alejandro Zentella-Dehesa
The Kingdom Plantae has provided several successful drugs for the treatment of different diseases, including cancer, and continues to be a source of new possible therapeutic molecules. For example, the annonaceous acetogenins (AAs) are secondary metabolites found in the Annonaceae family, which are plants employed in traditional medicine for the treatment of cancer and various other diseases. These polyketides are inhibitors of Complex I in the respiratory chain of tumor cells, a process that is closely related to tumor metabolism, cell death, apoptosis, and autophagy. The goal of this review is to update readers on the role of the AAs as antitumor agents using in vitroand in vivo studies to demonstrate their importance in the area of oncology drug discovery. For this purpose, we performed a literature search in the PubMed scientific database using a range of keywords, including acetogenins and cancer, acetogenins antitumor activity, acetogenins and cytotoxicity, and acetogenins mechanism of action, among others. As a result, we found that the AAs are cytotoxic compounds that can induce apoptosis, cell cycle arrest, and autophagy in vitro, in addition to exhibiting tumor growth inhibition in vivo. The functional group related to their antineoplastic activity is suggested to be the mono or bis tetrahydrofuran ring accompanied by two or more hydroxy groups. The versatility of the AA bioactivity therefore renders them potential therapeutic agents for cancer treatment. It is therefore apparent that nature is worth further examination to aid in the discovery of more effective, accurate, and less harmful therapies in the fight against cancer.
인간의 세포막에는 세포증식과 분화를 인식하는 EGFR이라는 수용체가 존재함. EGFR에 유전자 돌연변이가 일어나면 암이 발생함. 항암제는 이 수용체가 작동하지 못하도록 암증식 스위치를 끄는 역할을 함. 아보카도의 아세토게닌도 똑같은 작용을 함. 게다가 지방족 아세토게닌을 중쇄지방산(들깨 기름, 코코넛 오일)과 함께 섭취하면 암증식을 억제할 수 있음.
Avocado (Persea americana) fruits are consumed as part of the human diet and extracts have shown growth inhibitory effects in various types of human cancer cells, although the effectiveness of individual components and their underlying mechanism are poorly understood. Using activity-guided fractionation of the flesh of avocado fruits, a chloroform-soluble extract (D003) was identified that exhibited high efficacy towards premalignant and malignant human oral cancer cell lines. From this extract, two aliphatic acetogenins of previously known structure were isolated, compounds 1 [(2S,4S)-2,4-dihydroxyheptadec-16-enyl acetate] and 2 [(2S,4S)-2,4-dihydroxyheptadec-16-ynyl acetate]. In this study, we show for the first time that the growth inhibitory efficacy of this chloroform extract is due to blocking the phosphorylation of EGFR (Tyr1173), c-RAF (Ser338), and ERK1/2 (Thr202/Tyr204) in the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 cancer pathway. Compounds 1 and 2 both inhibited phosphorylation of c-RAF (Ser338) and ERK1/2 (Thr202/Tyr204). Compound 2, but not compound 1, prevented EGF-induced activation of the EGFR (Tyr1173). When compounds 1 and 2 were combined they synergistically inhibited c-RAF (Ser338) and ERK1/2 (Thr202/Tyr204) phosphorylation, and human oral cancer cell proliferation. The present data suggest that the potential anticancer activity of avocado fruits is due to a combination of specific aliphatic acetogenins that target two key components of the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 cancer pathway.
아마씨유
아마씨유는 쉽게 산화하므로 햇빛을 차단하여 보관해야 하고 가열하거나 따뜻한 음식에 넣어 먹으면 안됨. 아마씨유는 스무디에 넣거나 생두부, 간장과 함께 뿌려먹을 수 있음. 아마씨유는 알파 리놀렌산 - EPA가 풍부하여 항암효과가 있음.
Alison L. Buckner, Carly A. Buckner, [...], and Robert M. Lafrenie
Flaxseed oil is widely recognized for its exceptional nutritional value, high concentration of fiber-based lignans and large amounts of ω-fatty acids. It is one of a generic group of functional foods that is often taken by cancer patients as a potential treatment. We have examined the anti-cancer effects of flaxseed oil by studying its direct effects on cancer cell growth in vitro. Treatment of a variety of cancer cell lines with flaxseed oil decreased their growth in a dose-dependent manner while non-malignant cell lines showed small increases in cell growth. Cells treated with a mixture of fatty acids, including α-linolenic acid, docosahexaenoic acid, and eicosapentaenoic acid and lignans including enterodiol and enterolactone was also able to decrease the growth of cancer cells. Treatment of B16-BL6 murine melanoma and MCF-7 breast cancer cells with flaxseed oil induced apoptosis as determined by changes in cell morphology, annexin V staining, DNA fragmentation and/or caspase activation. In addition, treatment with flaxseed oil also disrupted mitochondrial function in B16-BL6 and MCF-7 cells. These results indicate that flaxseed oil can specifically inhibit cancer cell growth and induce apoptosis in some cancer cells and suggests it has further potential in anti-cancer therapy.
The objective of our study is to highlight the therapeutic effect and mechanism of action by which purified Flaxseed hydrolysate (PFH) which is a lignan rich fraction exerts its anticancer activity on a human breast cancer cell line (T47D) and in mice bearing tumor. HPLC analysis of PFH of six flaxseed cultivars had shown that PFH of the cultivar Giza 9 (PFH-G9) contains the highest concentration of SDG (81.64 mg/g). The in vitro cytotoxic potentiality of PFH’s of six flaxseed cultivars was screened against a panel of human cancer cell lines. PFH -G9 showed the most significant cytotoxic activity against ER-receptor positive breast cell lines MCF7 and T47D with IC50 13.8 and 15.8 µg/ml, respectively. Moreover, PFH-G9 reduced the expression of the metastasis marker, 1-α, metalloproteinases and vascular endothelial growth factor (VEGF), one of the most potent stimulators of angiogenesis, while it increased the caspase-3 dependent apoptosis. Our study also showed that dietary intake of 10% of Giza 9 Flaxseeds (FS), fixed oil (FSO) or Flax meal (FSM) twice daily for 3 weeks in mice-bearing solid Ehrlich ascites carcinoma (EAC) resulted in reducing the tumor volume, the expression of estrogen, insulin growth factor, progesterone, VEGF and MMP-2, but enhanced expression of caspase-3.
03. 암치료에 효과적인 성분
- 따로 정리