옹기항아리에 대한 기억은 어렸을때 엄마가 간장, 된장,고추장을 담아 돌마루(장독대)에 보관하던 풍경... 부모님은 겨울에 김장김치를 담아 땅에 묻어 놓으시곤 저녁식사 시간때면 나에게 나가서 항아리의 김치를 꺼내오라고 시키셨다. 나는 춥고 어두운 밖으로 나가야 하는것과 등을 굽혀 깊은 항아리로 부터 김치를 꺼내는 것을 아주 싫어했다. 그 후에 우리가 새 냉장고를 갖게되는 동안 나는 별로 그러한 전통방법으로 저장한 김치를 먹을 기회가 없었고 한국 옹기항아리는 그저 오래된 물건으로서의 관심만 있었다. 나는 미국올때 한국에서 베란다 장식으로 쓰던 옹기항아리 몇개를 가져왔다. 지금은 그 옹기 항아리들을 전통식품보관소로 쓰려고 노력하고 있는데, 그 사용소감은 항아리의 위력이 대단하다는 것이다. The memory of Korean Kimchi Pots is...when I was a little girl, the scnery of my mom always preserved the traditional food, soy souce, soy bean paste, hot pepper paste...etc.,on the stone deck(Jangdok-dae). In the winter, my parants buried the Kimchi pots, which was filled a lots of Kimch under the ground, and asked me to take some Kimchi from the Kimchi Pot in our dinner time. I hated to go into the cold and dark outside and folding my back to take out the Kimchi from the deep Kimchi pot oh well..., but I also remember that my mom's winter Kimch was delicious. Since then I barely have a chance to eat the very traditional preserved Kimchi during we have a new refrigerator, and I was just intrested in the Korean potteries as antique stuffs. I brought several Korean potteries, which I used for decoration at balcony from Korea when I moved to the States. Now I have tried to use the Korean potteries as storage of the tradisional preserved food, and my review of using Korean Kimchi Pot is amazing.
지난해 11월 김장김치를 저장해놓은 데크위의 항아리. The Kimchi Pot on the deck that I have presered winter Kimchi since last Nov.
나는 그냥 항아리입구에 랩을 씌워 놓았다. I have just covered the top with wrap.
항아리 안: 배추김치는 다 먹었지만 아주 맛있었고, 순무김치도 아직 좋아 보인다. Inside of the pot: The Korean cabbage Kimchi has run out of it, but it was very delicious. Still the turnip Kimchi looks good.
항아리로 부터 꺼낸 순무김치; 온도 섭씨 -7도~ 22도 사이에서 5달 가까이 묵은 김치지만 맛이 아직 싱싱하고 어느정도 전통식 저장김치 맛임을 알수있다. The turnip Kimchi from the pot; It's 5 months old between the temperatures 20 to 70'F, but I can tell the taste is still very fresh as like traditinal preserved Kimchi.
지난해 11월 역시 내가 만든 사과식초를 저장중인 다른 항아리들; 항아리는 자체 숨쉬는 기능을 가지고 있어 안에서 음식이 썩는 일이 없이 발효를 돕는다. Others Korean Potteries that are preserved I have made of apple vinegar last Nov as well; the pots have a fuction of its breath, so food never rotting but help to ferment at insie the pots.
------------------------------------------------The cook with the old Kimchi 나는 그 김치로 지금 고등어 통조림 김치찌게를 하고 있다; 아주 간단한 김치와 생선통조림요리 I am making a fish(Can mackerel)stew with the Kimchi; simply cook Kimchi and can-fish.
김치와 생선통조림만으로 완성된 요리 Finished the stew; nothing but Kimchi and can-fish.
고등어김치찌게와 잡곡밥; 쉬운 건강생활 The stew and healthy rice; this is a simple healthy life.
----------------------------------------------Writing& Photos by Yujin
|
출처: The Patio 원문보기 글쓴이: Yujin