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Chenin Blanc
Underneath that mat of dusty, straw hair, there is the face of a superstar.
You are flexible and graceful … a gymnast of styles.
We’ve enjoyed your gold medal performances in France’s Central Loire where you excel on all the apparatus -- dry, sweet and sparkling.
Now you are performing in a new arena, under the bright lights of Clarksburg in the Central Valley.
Keep practicing, Chenin. Eventually, you will vault your way into the hearts of North America.
슈넹 블랑
먼지 투성이 짚볏단 같은 머리카락 아래, 슈퍼스타의 얼굴이 숨겨져 있도다.
그대는 유연하고 우아한.. 스타일로 말하자면 체조선수와도 같도다.
프랑스 중부 르와르 지방 모든 분야 -드라이, 스위트, 그리고 스파클링 등- 에서 그대가 보여준 금메달 짜리 업적은 이미 우리가 즐겨 보았소.
이제 당신은 센트럴 밸리의 클락스버그라는 새로운 경기장의 조명 아래서 또 다시 멋진 체조를 보여주고 있군요.
쉬지말고 연습하세요, 슈닌양(미국식 발음 역자 주). 결국 그대는 북아메리카 대륙의 심장으로 도약해 들어갈 것입니다.
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Chenin Blanc (aka. Steen, Pineau de la Loire, Pineau d’Anjou) grape details
Chenin Blanc has flourished since the ninth century in its Central Loire homeland, on the highly calcareous, tuffa soils of Anjou and Touraine.
Chenin Blanc’s tendencies towards green fruit characteristics with mineral notes and pronounced acidity traditionally lead to it being made into an off-dry wine, where residual sugar balances its high-acid nature.
Well made Chenin Blanc from the Loire has a distinctive, musty, damp straw aroma.
However, these same characteristics have sometimes been incorrectly confused with the off-aromas found in poorly made, over-sulphited, sweeter versions of Chenin.
Chenin Blanc’s high-acid tendencies have made it popular in warmer than usual viticultural regions, like California and South Africa (where it is known as Steen), both of which easily eclipse total French plantings.
However, in these warmer conditions, the wines tend to be much more neutral, rarely hinting at the complexity of wines from Loire appellations like Vouvray and Montlouis.
The reasons for this disparity may stem from the lack of regard afforded the variety by American vineyard managers and the US marketplace.
In the shadow of more in-vogue varieties, like Chardonnay and Sauvignon Blanc, Chenin Blanc is rarely privileged with the best growing sites.
No doubt North American Chenin Blanc would benefit from more moderate climactic conditions, lower yields, and being planted in the chalky type of soils which it performs so well in elsewhere.
In California’s hotter bulk winegrowing regions, yields are often as much as 2 1/2 times the maximum allowable from Loire vineyards.
Chenin’s response to such treatment is to make wines of little varietal character and complexity, lacking much of its typically refreshing, life-giving acidity.
It isn’t surprising that such bland wines have doomed the variety to the role of jug-wine workhorse.
However, a very notable exception to this is the Clarksburg AVA at the northern end of California’s Central Valley.
Here. many producers have recognized the grape’s potential for high quality wine, and Clarksburg is beginning to build a reputation for premium wines based on its great success with the generally overlooked Chenin Blanc.
With a relatively thin skin, Chenin Blanc is susceptible to botrytis under the right conditions.
Indeed, this variety makes some of the most luxuriously unctuous dessert wines, capable of aging gracefully for many decades, due in part to its typically high acidity.
The variety’s natural tartness also makes Chenin Blanc a favorite base wine for sparkling production, particularly in the Loire appellations of Vouvray, and Saumur.
슈냉 블랑 (다른 이름; 스틴, 피노 드 라 르와르, 피노 당주) 포도 품종
슈냉블랑은 고향인 르와르 중부의 석회질이 많고 응회암질의 토양인 앙주와 투렌 지방에서 9세기 부터 전성기를 누렸었다.
슈냉 블랑의 녹색 과일향과 미네랄 특색, 두드러진 신맛은 전통적으로 드라이하지 않은 와인을 생산하는데 쓰여졌는데, 잉여당분이 높은 산도와 어우러져 균형이 잘 맞추어졌다.
잘 만들어진 르와르 지방의 슈냉 블랑 와인에서는 축축하게 곰팡이 슨 듯한 지푸라기 냄새가 두드러지게 난다.
그러나 이러한 특성들은, 같은 슈냉으로 만들었어도 아황산염이 지나치게 들어가 질이 떨어지는 단맛이 더 강한 와인들의 상한 아로마와 혼동되어 잘못 평가되는 경우도 있다.
슈냉블랑의 높은 산도는 일반 포도재배 지역에 비해 기온이 높은 캘리포니아와 남아공(이곳에서는 Steen 이라 알려짐)에 인기가 높아 많이 재배되고 있는데, 이는 프랑스 전체 포도 재배지역의 면적을 능가할 정도이다.
그러나 이런 더운 지역에서는 부브레이나 몽루이 등 르와르 지역에서 생산되는 와인의 복잡미묘한 맛을 거의 내지 못한 채 밋밋한 맛을 내는 경향이 있다.
이러한 불균형은 미국 와인시장과 포도원 재배자의 이 품종에 관한 관심과 주의가 부족해서 생긴 이유라고 간주된다.
이렇게 샤도네이와 소비뇽 블랑과 같은 유행품종의 그림자에 가려져, 슈냉 블랑은 잘 알려진 포도재배 주산지의 덕을 그다지 많이 보지 못하고 있다.
말할 나위도 없이 좀 더 온화한 기후의 조건, 적은 수확량, 그리고 다른 나라에서 이미 입증되었듯 이 품종의 특성이 잘 살려질 수 있는 백악질의 토양에서 재배된다면 슈냉블랑은 더 많은 득을 볼 수 있을 것이다.
대량생산용 와인을 만드는 캘리포니아의 더 더운 지방에서는, 르와르 지역에서 허용되는 최대 수확량의 두배 반에 달하는 분량이나 수확되고 있다.
이러한 대우에 대한 슈냉블랑의 반응은, 본래 지닌 독특한 특성인 신선함과 생동감 넘치는 산도가 현저히 떨어지는, 고유 품종의 특성과 복합성이 적은 와인을 생산해 내는 것이다.
비교적 얇은 껍질 때문에, 슈냉블랑은 조건만 갖추어진다면 보트리티스 곰팡이에 감염되기 쉽다.
실제로 이 품종은 기름기 흐르듯 고급스러운 품질의 디저트 와인을 만들어내기도 하는데, 고유의 특성인 높은 산도에 힘입어 아주 우아하게 수십년간 장기보관이 가능하게끔 한다.
이 품종의 자연적인 새콤한 맛 또한 스파클링 와인을 생산할 때 베이스로 즐겨 사용되기도 하는데, 부브레이, 소뮈르 등의 르와르 지역에서 특히 애용되고 있다.