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연구 : 식단에 올리브 오일을 더 추가하면 치매로 인한 사망 위험을 줄이는 데 도움이 될 수 있습니다.
레베카 자스판, MPH, RD, CDN, CDCES
Rebecca Jaspan은 거식증, 폭식 장애, 폭식증, 섭식 장애 및 식욕 부진을 전문으로 하는 공인 영양사입니다.
FAST FACTS 식단에 올리브 오일을 더 추가하면 치매로 사망할 위험을 줄일 수 있다는 새로운 연구 결과가 나왔습니다. 매일 마가린이나 마요네즈 한 티스푼을 올리브 오일로 대체하면 치매 관련 사망 위험이 8-14% 낮아집니다. 이 연구는 예비적이며 인과 관계를 증명하지는 않지만 결과는 더 건강한 식단을 위해 마가린이나 마요네즈 대신 올리브 오일을 사용하는 식이 권장 사항과 일치합니다 |
식단에서 마가린이나 마요네즈와 같은 일부 지방을 올리브 오일로 대체하면 치매로 사망할 위험을 줄이는 데 도움이 될 수 있으며, 이는 많은 국가에서 알츠하이머병 및 관련 치매의 발병률이 증가하고 있기 때문에 특히 중요한 발견입니다.
이 주장은 월요일 미국 영양 학회(American Society of Nutrition)의 연례 회의인 NUTRITION 2023에서 발표된 새로운 연구에서 나온 것입니다. 식이요법과 치매 관련 사망 사이의 관계를 조사한 최초의 연구입니다.
"우리의 연구는 올리브 오일과 같은 식물성 기름을 권장하는식이 지침을 강화하고 이러한 권장 사항이 심장 건강뿐만 아니라 잠재적으로 뇌 건강에도 도움이 될 수 있음을 시사합니다." 하버드 TH Chan School of Public Health의 박사후 연구원 인 Anne-Julie Tessier, RD, PhD는 보도 자료에서 말했다. "마가린과 상업용 마요네즈와 같은 지방 대신 천연 제품인 올리브 오일을 선택하는 것이 안전한 선택이며 치명적인 치매의 위험을 줄일 수 있습니다."
치매는 특정 상태가 아니라 일상 생활과 활동을 방해할 만큼 충분히 생각하고 기억하는 능력을 상실하는 것과 관련된 다양한 상태에 대한 포괄적인 용어입니다. 6만 명 이상의 미국인에게 영향을 미치는 알츠하이머병은 가장 흔한 형태의 치매입니다. 또한 치료법이 없기 때문에 치명적인 것으로 간주됩니다.
올리브 오일은 뇌 건강에 도움이 될 수 있습니다
아직 동료 검토를 거치지 않았거나 과학 저널에 발표되지 않은이 연구를 위해 과학자들은 90 년 동안 000,60 명 이상의 미국인의 데이터를 분석했으며 582,31 명의 참가자가 여성이었습니다. 801,4명이 남성이었다. 연구 과정에서 749,<> 명의 참가자가 치매로 사망했습니다.
연구원들은 매일 올리브 오일을 반 스푼 이상 섭취한 참가자가 올리브 오일을 전혀 또는 거의 섭취하지 않은 참가자에 비해 치매로 사망할 위험이 28% 낮다는 것을 발견했습니다.
또한 하루에 5g 또는 약 8티스푼의 마가린이나 마요네즈를 올리브 오일로 대체하면 치명적인 치매 위험이 14-<>% 낮아집니다. 이것은 전반적인 식단의 질과 무관하다고 연구자들은 말했다.
치매로 사망한 사람들은 알츠하이머병의 위험을 증가시키고 신체가 더 많은 콜레스테롤을 생성하게 하는 유전자인 APOe4 보균자일 가능성이 더 높다는 점에 유의하는 것도 중요합니다. 결과는 APOe4를 조정한 후에도 여전히 일관되었습니다.
이 연구는 관찰적이며 올리브 오일이 치명적인 치매의 위험을 감소시킨다는 것을 증명하지는 않지만 올리브 오일은 심장 건강상의 이점 외에도 뇌 건강에 유익한 특성을 가질 수 있음을 시사합니다.
"올리브 오일의 일부 항산화 화합물은 혈액 뇌 장벽을 통과하여 잠재적으로 뇌에 직접적인 영향을 미칠 수 있습니다."라고 Tessier는 보도 자료에서 말했습니다. "올리브 오일이 심혈관 건강에 도움이 됨으로써 뇌 건강에 간접적인 영향을 미칠 수도 있습니다."
올리브 오일의 다른 건강상의 이점
미국인을 위한 식이 지침은 이미 포화 지방을 제한하고 올리브 오일과 같은 불포화 지방으로 대체하여 혈중 "나쁜" LDL 콜레스테롤을 낮추고 심혈관 질환의 위험을 줄일 것을 권장합니다.
미국 심장학회지(Journal of the American College of Cardiology)에 발표된 2021년 연구에 따르면 새로운 연구에 사용된 것과 동일한 올리브 오일 측정(하루에 올리브 오일 반 스푼 이상)은 올리브 오일을 섭취하지 않는 것에 비해 심장병 위험이 14% 낮았습니다.
올리브 오일은 또한 염증을 줄이고 제2형 당뇨병의 위험을 줄이는 데 도움이 되는 것으로 나타났습니다.4 마요네즈, 버터, 마가린과 같은 다른 지방을 올리브 오일로 대체하면 암 관련 사망률, 신경퇴행성 질환 관련 사망률, 호흡기 질환 관련 사망률을 포함한 모든 원인으로 인한 사망 위험이 8-34% 낮아집니다.
새로운 연구는 유망한 결과를 가지고 있으며 건강한 식단의 일부로 올리브 오일을 추가하는 것에 대한 현재 연구를 지원하지만 올리브 오일이 뇌 건강 및 치매 관련 사망에 미치는 영향에 대해 더 많은 연구가 수행되어야 하며 잠재적으로 최적의 올리브 오일 측정을 결정해야 합니다.
전반적으로, 새로운 연구는 현재식이 권장 사항과 일치하며 마요네즈와 마가린과 같은 건강에 좋지 않은 다른 지방 대신 올리브 오일을 사용하는 것에 대한 더 많은 증거를 추가합니다. 또한 올리브 오일을 포함하는 건강한 식습관을 채택하면 치매의 진행을 예방하거나 늦추는 데 도움이 될 수 있다는 희망을 제공합니다.
Study: Adding More Olive Oil to Your Diet May Help Reduce the Risk of Dying From Dementia
By Rebecca Jaspan, MPH, RD, CDN, CDCES
Rebecca Jaspan is a registered dietitian specializing in anorexia, binge eating disorder, and bulimia, as well as disordered eating and orthorexia.
FAST FACTS Adding more olive oil to your diet could reduce the risk of dying from dementia, new research shows. Replacing just one teaspoon of margarine or mayonnaise with olive oil each day was associated with an 8–14% lower risk of dementia-related death. Though the study is preliminary and does not prove causation, the findings are in line with dietary recommendations of using olive oil in place of margarine or mayonnaise for a healthier diet. |
Replacing some fats like margarine or mayonnaise with olive oil in your diet could help reduce the risk of dying from dementia—a particularly important finding as many countries face rising rates of Alzheimer’s disease and related dementias.
The claim comes from a new study presented Monday at NUTRITION 2023, the annual meeting of the American Society of Nutrition. It’s the first study to investigate the relationship between diet and dementia-related death.
“Our study reinforces dietary guidelines recommending vegetable oils such as olive oil and suggests that these recommendations not only support heart health but potentially brain health, as well,” presenting study author Anne-Julie Tessier, RD, PhD, a postdoctoral fellow at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, said in a news release. “Opting for olive oil, a natural product, instead of fats such as margarine and commercial mayonnaise is a safe choice and may reduce the risk of fatal dementia.”
Dementia is not a specific condition but an umbrella term for a range of conditions that involve losing the ability to think and remember enough to interfere with daily life and activities. Alzheimer’s disease, which affects more than 6 million Americans, is the most common form of dementia. It’s also considered fatal because it has no cure.
Olive Oil May Be Beneficial for Brain Health
For the study, which has not yet been peer-reviewed or published in a scientific journal, scientists analyzed data from more than 90,000 Americans over the course of three decades—60,582 participants were women; 31,801 were men. Over the course of the study, 4,749 participants died from dementia.
Researchers found that participants who consumed more than half a tablespoon of olive oil each day had a 28% lower risk of dying from dementia, compared to those who never or rarely consumed olive oil.
Further, replacing 5 grams or about one teaspoon of margarine or mayonnaise a day with olive oil was associated with an 8–14% lower risk of fatal dementia. This was independent of overall diet quality, researchers said.
It’s also important to note that the individuals who died of dementia were more likely to be APOe4 carriers, a gene that increases the risk of Alzheimer’s disease and causes their bodies to make more cholesterol. Results were still consistent after adjusting for APOe4.
Though the research is observational and doesn’t prove that olive oil causes a reduced risk of fatal dementia, it does suggest that olive oil may have properties that are beneficial for brain health in addition to its heart health benefits.
“Some antioxidant compounds in olive oil can cross the blood-brain barrier, potentially having a direct effect on the brain,” Tessier said in the news release. “It is also possible that olive oil has an indirect effect on brain health by benefitting cardiovascular health.”
Other Health Benefits of Olive Oil
The Dietary Guidelines for Americans already recommend limiting saturated fats and replacing them with unsaturated fats like olive oil to help lower “bad” LDL cholesterol in the blood and reduce the risk of cardiovascular disease.
A 2021 study published in the Journal of the American College of Cardiology found that the same olive oil measurement used in the new study—more than half a tablespoon of olive oil a day—was associated with a 14% lower risk of heart disease, compared to no olive oil consumption.
Olive oil has also been shown to help reduce inflammation and lessen the risk of type 2 diabetes.4 Replacing other fats like mayonnaise, butter, and margarine with olive oil has been associated with an 8–34% lower risk of death from all causes—including cancer-related mortality, neurodegenerative disease-related mortality, and respiratory disease-related mortality—as well.
While the new study has promising results and supports current research for the addition of olive oil as part of a healthy diet, more research needs to be done on olive oil’s impact on brain health and dementia-related death, and potentially determine optimal olive oil measurements.
Overall, the new research is in line with current dietary recommendations and adds even more evidence for using olive oil in place of other less-healthy fats like mayonnaise and margarine. It also offers hope that adopting healthy eating patterns that incorporate olive oil can help to prevent or slow down the progression of dementia.
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