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식물성 단백질을 더 많이 섭취하면 만성 신장 질환의 위험을 줄일 수 있습니다
글쓴이: Sarah Garone 14년 2023월 <>일에 게시
팩트체크한 사람 닉 블랙머
FAST FACTS 새로운 연구에 따르면 식물성 단백질을 많이 섭취하면 만성 신장 질환(CKD)의 위험을 줄일 수 있습니다. 연구자들에 따르면, 전임상 시험에 따르면 식물성 단백질은 동물성 단백질보다 염증이 적으며 염증은 CKD와 잠재적으로 관련된 요인입니다. 전문가들은 사람들이 식물성 식사의 이점을 얻기 위해 고기 없는 월요일과 같은 작고 지속 가능한 습관을 일상에 적용할 것을 권장합니다. |
식물성 단백질을 많이 섭취하면 만성 신장 질환의 위험을 줄일 수 있다는 새로운 연구 결과가 나왔습니다.
신장은 혈액을 여과하여 독소를 제거하고 혈압을 조절하며 혈액 화학 물질을 조절하는 중요한 기관입니다. 그러나 인구의 상당 부분에게 이러한 여과 기관은 특정 장애물에 직면 해 있습니다.
질병통제예방센터(CDC)는 미국 성인의 15%(약 37,<>만 명)가 만성 신장 질환을 앓고 있다고 보고합니다.2 이 상태는 시간이 지남에 따라 신장 기능이 점진적으로 상실되어 뇌졸중, 심장마비, 빈혈 및 기타 심각한 건강 결과의 위험을 증가시키는 것으로 정의됩니다.
미국 신장 질환 저널(American Journal of Kidney Diseases)에 발표된 새로운 연구에 따르면 식물성 단백질을 많이 섭취하면 만성 신장 질환(CKD) 발병 위험을 줄일 수 있습니다. 이 연구에서 식물성 단백질을 더 많이 섭취한 사람들은 동물성 단백질을 더 많이 섭취한 사람들보다 거의 10년 동안 CKD를 경험할 가능성이 적었습니다.
연구자들은 우리가 섭취하는 단백질의 유형이 신장의 건강 상태에 상당한 영향을 미칠 수 있다는 것을 오랫동안 알고 있었습니다.
"동물성 단백질 섭취가 혈관 건강에 해로운 영향을 미쳐 잠재적으로 신장 질환의 발병에 기여할 수 있다는 증거가 축적되어왔다"고 연구의 공동 저자 인 한승혁 박사는 말했다.
한 교수에 따르면, 전임상 연구에 따르면 동물성 단백질이 식물성 단백질보다 더 많은 염증을 유발할 수 있으며, 이는 신장 건강에 잠재적으로 관련이 있는 요인입니다.
그럼에도 불구하고 KDIGO(Kidney Disease: Improving Global Outcomes) 지침이나 National Kidney Foundation의 KDOQI(Kidney Disease Outcomes Quality Initiative) 지침은 CKD 환자를 위한 최상의 식이 단백질 공급원을 명시적으로 다루지 않습니다.
최신 KDOQI 임상 진료 지침에 따르면 "영양 상태, 칼슘 또는 인 수치 또는 혈중 지질 프로필에 미치는 영향 측면에서 특정 단백질 유형(식물 대 동물)을 권장할 증거가 충분하지 않습니다."
이러한 요인들로 인해 Han과 그의 팀은 식이 단백질을 위해 동물보다 식물을 선택하는 것이 어떻게 신장 건강을 향상시킬 수 있는지 연구하게 되었습니다
**식물성 단백질과 신장 건강의 연관성
수많은 연구에서 식습관을 식물 방향으로 바꾸는 것의 이점이 입증되었습니다. 식물성 식단은 심장 건강 개선, 체중 감소, 일부 암 위험 감소 등과 관련이 있습니다.
Han과 그의 동료들은 식물의 단백질이 신장에 동물성 단백질보다 몇 가지 이점을 제공한다는 이론으로 연구를 시작했습니다.
"[이들은] 낮은 산 부하, 감소된 포화 지방 함량, 풍부한 섬유질 함량 및 항산화 특성을 포함합니다"라고 Han은 말했습니다.
연구팀은 대규모 웰빙 연구 코호트 인 영국의 바이오 뱅크 (Biobank) 연구에서 117,000 명 이상의 참가자를 추적했습니다. 피험자는 만성 신장 질환의 병력이 없었고 사구체 여과율(신장 기능의 주요 지표)은 초기 단계의 신장 질환에서 건강한 수준까지 다양했습니다.
Han과 그의 팀은 식물성 단백질 섭취와 만성 신장 질환 발병 사이의 연관성을 조사하여 평균 9.9 년 후에 참가자들을 추적했습니다.
식물성 단백질을 많이 섭취할수록 질병을 경험할 가능성이 낮아졌습니다. 식단에서 식물성 단백질 수치가 높은 사람들은 혈압, BMI, 중성지방 및 염증 지표도 더 건강했습니다.
그러나 그 연구는 식물성 단백질을 더 많이 섭취한 사람들이 담배를 피우지 않고 신체 활동을 하는 것과 같은 다른 건강한 행동들을 유지할 가능성이 더 높다는 것에 주목했다. 그들은 또한 동반 질환이 더 적었습니다.
이러한 추가 요인은 식물성 단백질이 더 건강한 신장에 직접적인 책임이 있는지 여부에 대한 물을 다소 흐리게 만듭니다.
그럼에도 불구하고 식물성 식품의 긍정적인 효과는 연구의 모든 그룹에 영향을 미쳤습니다.1
"신장 건강에 대한 식물성 단백질의 유익한 연관성은 고혈압, 당뇨병, 높은 BMI 및 높은 염증 수준을 가진 사람들에게서도 분명했습니다."라고 Han은 말합니다.
**식물성 단백질이 신장 기능을 향상시키는 방법
식물성 단백질이 잘 작동하는 신장을 촉진할 수 있는 이유를 다양한 요인으로 설명할 수 있습니다. 우선, 식물성 단백질이 더 많은 식단에는 야채가 포함될 가능성이 더 큽니다.
"야채가 풍부하고 동물성 단백질이 적은 식단에는 글루탐산, 시스틴, 프롤린, 페닐알라닌 및 세린과 같은 특정 아미노산이 더 많이 포함되어 있습니다."라고 Han은 말합니다.
이러한 아미노산 함량의 차이는 질소 부하를 완화하고 산 생성을 감소시켜 신장에 도움이 될 수 있습니다.
채소 및 기타 식물성 단백질은 또한 동물성 단백질보다 섬유질을 더 많이 함유하고 있다는 장점이 있습니다.
한 교수는 "식이섬유는 장내 미생물총의 구성을 변화시켜 순환 콜레스테롤 수치를 낮추고 체내 염증을 유발하는 데 중요한 역할을 한다"고 말했다.
미시간 대학의 신장 및 췌장 이식 공동 의료 책임자이자 미국 신장 기금 이사회 의장인 신장 전문의 Silas Norman, MD, MPH는 식물의 콜레스테롤 저하 효과가 건강 요인을 증가시킨다는 데 동의했습니다.
"이 연구와 유사하게, 우리는 시간이 지남에 따라 다양한 연구에서 식물성 식단이 혈압과 콜레스테롤 수치를 향상시켜 궁극적으로 신장 질환 위험에 영향을 미칠 수 있다고 제안했습니다."라고 그는 말했습니다.
식물성 단백질이 신장 건강에 미치는 영향의 또 다른 가능성은 염증입니다.
"우리 연구에서 한 가지 주목할만한 발견은 더 높은 식물성 단백질 섭취와 개선 된 대사 프로파일 및 염증 감소 사이의 유의 한 상관 관계였습니다."라고 Han은 말합니다.
그는 동물성 단백질에 비해 식물성 단백질은 더 높은 수준의 항산화제와 더 낮은 수준의 포화 지방을 함유하고 있다고 지적했습니다. 이 두 가지 영양 성분은 신장 질환의 주요 위험 요소인 전반적인 염증을 줄일 수 있습니다.
**이 연구가 신장 질환의 위험이 있는 사람들에게 의미하는 것
"대체로 신장 질환이 있든 없든 우리 모두는 전반적인 건강을 개선하는 데 도움이 되는 식물성 식단의 혜택을 받을 수 있습니다"라고 Norman은 말합니다.
즉, 더 많은 식물성 식품을 섭취함으로써 이익을 얻기 위해 신장 질환의 위험에 처할 필요는 없습니다. 그러나 CKD에 대한 알려진 위험(예: 당뇨병 또는 고혈압)이 있는 사람들은 동물성 단백질을 식물성 단백질로 바꾸는 것이 특히 도움이 될 수 있습니다.
"CKD 관리에서 식물성 단백질의 이점을 보여주는 문헌에 확실히 증거가 증가하고 있으며,이 연구는 이러한 다른 결과와 일치합니다."라고 미국 신장 기금 (American Kidney Fund)의 공교육 책임자 인 Ryan Woolley, MSPH, RDN은 Health에 말했다.
식물성 단백질을 처음 접하는 경우 작게 시작하십시오. 고기 없는 월요일을 구현하거나 캐서롤이나 타코에 다진 고기의 절반을 두부, 콩 또는 렌즈콩과 같은 식물성 대체품으로 대체하십시오. 또는 외식할 때를 위해 동물성 단백질 식사를 예약하고 집에서 주로 식물성 식사를 만드십시오.
가능한 한 콩 식품, 통곡물, 견과류, 씨앗, 콩, 렌즈콩과 같이 최소한으로 가공된 단백질 선택에 대한 식물성 변화에 집중하십시오. 이것은 고도로 가공된 인조고기나 냉동 저녁 식사보다 신장 건강을 위한 더 나은 옵션입니다.
"육류 대용품이나 준비된 채식 제품과 같은 초 가공 식물성 단백질은 일반적으로 인, 칼륨 및 나트륨이 풍부합니다."라고 Woolley는 말합니다. "신장 질환을 앓고 있는 사람들은 신장이 신체에서 이들을 걸러 내야하는 만큼 잘 작동하지 않을 수 있기 때문에 이러한 영양소의 섭취를 제한해야 할 수도 있습니다."
Eating More Plant-Based Protein Could Reduce Risk of Chronic Kidney Disease
By Sarah Garone Published on August 14, 2023
Fact checked by Nick Blackmer
FAST ACTS New research found that a higher intake of plant-based protein could reduce a person’s risk of chronic kidney disease (CKD). According to researchers, preclinical trials indicate that plant-based protein results in less inflammation than animal protein—inflammation is a potentially relevant factor in CKD. Experts recommend people implement small, sustainable habits like Meatless Monday into their routine, to gain some benefits from plant-based eating. |
A higher intake of plant-based protein could reduce your risk of chronic kidney disease, a new study finds.
The kidneys are critical organs, filtering the blood to remove toxins, control blood pressure, and regulate blood chemicals. But for a significant portion of the population, these filtration organs face certain obstacles.
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reports that 15% of American adults—about 37 million people—live with chronic kidney disease. This condition is defined by a gradual loss of kidney function over time, which increases the risk of stroke, heart attack, anemia, and other serious health outcomes.
New research published in the American Journal of Kidney Diseases suggests that a higher intake of plant-based protein could reduce the risk of developing chronic kidney disease (CKD).1 In the study, people who ate more plant-based protein were less likely to experience CKD over a nearly 10-year period than those who ate more animal protein.
Researchers have long known that the type of protein we eat can significantly impact the health status of our kidneys.
“There has been accumulating evidence that animal protein consumption may have detrimental effects on vascular health, potentially contributing to the development of kidney disease,” Seung Hyeok Han, MD, PhD, co-author of the study, told Health.
According to Han, preclinical studies have indicated that animal protein might trigger more inflammation than plant-based protein—a potentially relevant factor in kidney health.
Despite this, neither the Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) guidelines nor the National Kidney Foundation’s Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (KDOQI) guidelines explicitly address the best source of dietary protein for people with CKD.
The latest KDOQI clinical practice guideline says, “there is insufficient evidence to recommend a particular protein type (plant vs animal) in terms of the effects on nutritional status, calcium or phosphorus levels, or the blood lipid profile.”
These factors led Han and his team to study how choosing plants over animals for dietary protein could enhance kidney well-being.
**A Link Between Plant-Based Protein and Kidney Health
Numerous studies have established the benefits of shifting your eating habits in a plant-forward direction. A plant-based diet has been linked with improved heart health, lower weight, reduced risk of some cancers, and more.
Han and his colleagues began their study with the theory that protein from plants offers several advantages over animal protein for the kidneys.
“[These include] a lower acid load, reduced saturated fat content, rich fiber content, and antioxidant properties, among others,” Han said.
The research team tracked over 117,000 participants in the U.K.’s Biobank study, a large wellness research cohort. Subjects had no history of chronic kidney disease and their glomerular filtration rate (the chief indicator of kidney function) ranged from early-stage kidney disease to healthy levels.
Han and his team examined the association between plant-based protein intake and the development of chronic kidney disease, following up with participants, on average, after 9.9 years.
The more plant-based protein people ate, the less likely they were to experience the disease. People with higher levels of plant protein in their diets also had healthier blood pressure, BMI, triglycerides, and inflammatory markers.
The study did note, however, that people who consumed more plant protein were also more likely to maintain other healthy behaviors, such as not smoking and being physically active. They also had fewer co-morbidities.
These additional factors somewhat muddy the waters of whether plant-based protein is directly responsible for healthier kidneys.
Still, the positive effects of plant-based foods affected all groups in the study.
“This beneficial association [of plant-based protein on kidney health] was also evident in individuals with hypertension, diabetes, higher BMI, and higher inflammation level,” Han said.
**How Plant-Based Protein Could Boost Kidney Function
A variety of factors might explain why plant-based protein could promote well-running kidneys. For one thing, a diet with more plant protein is more likely to include vegetables.
“Diets rich in vegetables and low in animal protein contain higher levels of specific amino acids like glutamic acid, cystine, proline, phenylalanine, and serine,” Han said.
These differences in amino acid content might help the kidneys by alleviating their nitrogen load and reducing acid production.
Veggies and other plant-based proteins also have the advantage of containing more fiber than animal proteins.
“Dietary fiber plays a crucial role in changing the composition of gut microbiota, leading to reduced circulating cholesterol levels and inflammation in the body,” Han said.
Nephrologist Silas Norman, MD, MPH, co-medical director of Kidney and Pancreas Transplantation at the University of Michigan and chair of the American Kidney Fund’s board of trustees, agreed that plants’ cholesterol-lowering effects increase their health factor.
“Similar to this study, we’ve seen it suggested in various studies over time that plant-based diets might result in better blood pressure and cholesterol levels, which can ultimately impact kidney disease risk,” he told Health.
Another possibility behind plant-based protein’s impact on kidney health is inflammation.
“One remarkable finding from our study was the significant correlation between higher plant protein intake and improved metabolic profiles and reduced inflammation,” Han said.
He pointed out that, compared to animal proteins, plant-based proteins contain higher levels of antioxidants and lower levels of saturated fat. Both of these nutritional elements can reduce overall inflammation, a key risk factor for kidney disease.
**What This Research Means for People at Risk of Kidney Disease
“Broadly, all of us with or without kidney disease might benefit from a plant-based diet to help improve our overall health,” Norman said.
In other words, you don’t have to be at risk of kidney disease to benefit from eating more plant foods. But people with known risks for CKD (such as diabetes or high blood pressure) may especially benefit from swapping animal proteins for plant ones.
“There’s certainly growing evidence in the literature demonstrating the benefits of plant-based proteins in the management of CKD, and this study aligns with these other findings,” Ryan Woolley, MSPH, RDN, director of public education at the American Kidney Fund, told Health.
If you’re new to plant protein, start small. Try implementing Meatless Monday or substitute half the ground meat in casseroles or tacos with a plant alternative like tofu, beans, or lentils. Or, reserve animal protein meals for when you’re dining out, making primarily plant-forward meals at home.
As much as possible, just focus on plant-based changes around minimally processed protein choices—such as soy foods, whole grains, nuts, seeds, beans, and lentils. These are better options for kidney health than highly processed faux meats or frozen dinners.
“Ultra-processed plant-based proteins such as meat substitutes or prepared vegetarian products are typically high in phosphorus, potassium, and sodium,” said Woolley. “Those with kidney disease may need to limit their consumption of these nutrients, as the kidneys may not be working as well as they should to filter these from the body.”
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