- 잭 고등어 Mackerel, Pacific Jack
. 학명; Trachurus symmetricus
. 서식지; 북동태평양의 알래스카에서 캘리포니아까지 근해와 갈라파고스 제도인근
. 통명; 잭 고등어
. 특징; 전갱이과의 전형적인 대칭적이며 약간 압축되고 길쭉한 몸과 깊게 갈라진 꼬리
. 먹이와 요리법; 회로 혹은 튀기거나 스튜로 섭취
1 학명과 서식지
- 학명; Trachurus symmetricus
- 서식지
. 온도와 깊이; 최대 500마일, 깊이 50미터까지 해역의 수면에 떼로 서식
. 지역; 북동태평양의 알래스카에서 캘리포니아까지 근해와 갈라파고스 제도인근
In the eastern Pacific, Pacific jack mackerel range from southeastern Alaska to southern Baja California, extending into the Gulf of California, Mexico. They are also reported from Acapulco, Mexico, and the Galápagos Islands.
Habitat. Pacific jack mackerel are often found offshore in large schools; adults are found up to 500 miles from the coast and in depths of up to 150 feet. Young fish school near kelp and under piers, whereas larger fish often move offshore or northward.
2 통명
- 영어; horse mackerel, jack mackerel, jackfish, mackereljack, scad;
Spanish: charrito, chicharro.
- 한글; 잭 고등어
3 개요
- 길이; 81센티이내, 평균 45센티
- 무게; 5파운드 이내
The Pacific jack mackerel can weigh 4 to 5 pounds and can live 20 to 30 years.
4 특징
- 전갱이과의 전형적인 대칭적이며 약간 압축되고 길쭉한 몸과 깊게 갈라진 꼬리
- 1등지느러미는 8개의 가시와 33개의 연조, 2등지느러미는 1개의 가시와 33개의 연조
- 뒷지느러미는 2개의 가시와 28개의 연조
- 가슴지느러미는 23개의 연조, 배지느러미는 1개의 가시와 5개의 연조
- 등은 메탈릭블루에서 올리브 그린이고 아래는 은빛
Not a true mackerel but a member of the Carangidae family of jacks, the Pacific jack mackerel is marketed fresh, smoked, canned, and frozen.
Identification. The body of the Pacific jack mackerel is somewhat compressed and elongate, with a tail that is as broad as it is deep. It is metallic blue to olive green on the back, shading to silver on the belly. Its last dorsal and anal soft rays are attached to the body or rarely separated from the fins, and the sides are covered with enlarged scales. The Pacific jack mackerel bears a resemblance to the Mexican scad, but the enlarged scales distinguish it, as do the last, attached rays of the dorsal and the anal fins. On the Mexican scad, the rays are isolated finlets.
5 먹이와 요리법
- 먹이; 멸치 등 작은 물고기, 갑각류나 오징어 섭취
- 어획과 낚시로 인기있는 어종
- 미끼달린 갈고리나 연어조업중 포획
- 정어리와 비슷한 맛으로 연어나 참치와 비슷하게 조리
- 수은농도가 낮아 참치보다 더 안전
- 원양에서 봄에 산란
- 회로 혹은 일반적인 방법으로 조리하여 식용
Sexual maturity comes early for Pacific jack mackerel. Half of the females are ready to spawn at age 2, and all fish spawn by age 3. Spawning takes place from March through June over a considerable area, from 80 to more than 240 miles offshore.
Food and feeding habits. Pacific jack mackerel feed on small crustaceans and fish larvae, as well as on anchovies, lanternfish, and juvenile squid.