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Lerner A, Benzvi C. "Let Food Be Thy Medicine": Gluten and Potential Role in Neurodegeneration. Cells. 2021 Mar 30;10(4):756. doi: 10.3390/cells10040756. PMID: 33808124; PMCID: PMC8065505.
요약 : 신경관련질환, 신경정신질환, 자가면역질환이 있는 사람은 글루텐 섭취를 금지해야 한다 !
또한 장점막 장벽이 이미 손상되어 장누수 상태일 가능성이 높으므로
글루텐은 먹지말고, 장내 환경을 개선하는 유산균(프로바이오틱스)과 글루텐금식으로 섬유질이 부족할 수 있으므로 프리바이오틱스를 같이 먹어줘야 한다.
Abstract
Wheat is a most favored staple food worldwide and its major protein is gluten. It is involved in several gluten dependent diseases and lately was suggested to play a role in non-celiac autoimmune diseases. Its involvement in neurodegenerative conditions was recently suggested but no cause-and-effect relationship were established. The present narrative review expands on various aspects of the gluten-gut-brain axes events, mechanisms and pathways that connect wheat and gluten consumption to neurodegenerative disease. Gluten induced dysbiosis, increased intestinal permeabillity, enteric and systemic side effects, cross-reactive antibodies, and the sequence of homologies between brain antigens and gluten are highlighted. This combination may suggest molecular mimicry, alluding to some autoimmune aspects between gluten and neurodegenerative disease. The proverb of Hippocrates coined in 400 BC, “let food be thy medicine,” is critically discussed in the frame of gluten and potential neurodegeneration evolvement.
Keywords: gluten, nutrients, intestine, brain, neurodegeneration, gut-brain axis, cross-reactivity, sequence homology, BLAST
글루텐은 밀에 많이 들어있는 단백질이다. 글루텐은 몇몇 글루텐 의존성 질환뿐만 아니라 non-celiac 자가면역 질환도 유발한다.
글루텐은 신경의 퇴행을 유발하고 촉진하는 것으로 제안되고 있지만 아직 그 과정의 인과관계가 100% 밝혀지진 못했다.
글루텐은 우리 몸 안에서 장내미생물총의 불균형을 유발하고, 장의 투과성을 증가시키며, 장과 신체에 여러 부작용들을 유발한다. 또한 글루텐은 cross-reactive antibodies(교차작용 항체)를 유도하고, 뇌에서 항원으로 작용되는 물질들과 유사하게 작용하게 된다.
이와 같은 글루텐의 안좋은 작용들을 고려해보았을때, 글루텐이 신경퇴행성 질환에서 자가면역을 유발하는 안좋은 분자구조 형태라서 그런것 아닌지 생각해볼 수 있다.
글루텐 단백질이 우리몸안에서 자가면역반응을 유발해서 결과적으로 신경퇴행성 질환을 유발하고 심화시키고 있다. 신경퇴행성 질환 치료에 있어서 글루텐 단백질 섭취 배제가 필요하다 (본인 생각)
1. Introduction
The gut–brain axes connote a very complex and a challenging topic that tries to decipher the cross-talks between the two extrema, hence functionally dependent compartments. For decades, the brain dominated the arena. However, the increased knowledge on gut performances, mucosal and luminal eco-events, and immune surveyance and regulation have flipped the dogma [1]. It appears that one can’t without the other. Facing the environment, the primary immune function of the intestine is to induce tolerance and to negate the non-self for a long-term homeostasis.
장-뇌축 시스템은 굉장히 복잡하고 어려운 주제이다.
장은 외부환경과 맞닿아있으며
장의 주된 면역기능은 외부에서 들어온 물질들에 대해서 우리 몸의 면역력, 저항력을 길러주는 것과 내몸에서 유래한게 아닌 것(non-self)의 유해성, 안좋은 영향력을 무력화시켜서 장기적으로 우리몸의 항상성을 유지하는 것이다.
Neurodegenerative diseases are characterized by the progressive loss of structure or function of neurons, finally resulting in their death. The most frequent ones are Parkinson’s (PD) and Alzheimer’s diseases (AD). They are genetically mediated but, the role of environmental factors is constantly unraveled. More specifically, the place of the nutrients, dysbiome and its metabolome, luminal enzymatic modification of naïve proteins, increased permeability and the resulting leaky gut is gaining knowledge [2,3].
신경퇴행성 질환은 뉴런의 구조적 또는 기능적인 손실이 지속적으로 진행되는 것이며 결과적으로 뉴런세포가 죽게되는 특징이 있다.
파킨슨병이나 알츠하이머병이 대표적이며 이러한 원인으론 유전적 요인도 있지만 환경적인 요소들도 지속적으로 밝혀지고 있다. 이러한 요소로 영양소나 장내미생물총의 불균형 등등으로 장누수가 생겨서 결과적으로 신경퇴행성 질환이 생길 수 있다는 것에 대한 연구가 쌓이고 있다.
In parallel, brain–gluten cross-reactive antibodies and peptides’ sequences identity between gliadin peptides and cerebral antigens are constantly reported. Hence, strengthening the autoimmune processes of molecular mimicry in neurodegenerative conditions [4]. In this regard, the present narrative review describes the potential detrimental effects of gluten ingestion on neurodegenerative disease evolvement.
글루텐을 구성하는 gliadin-peptide와 뇌의 일부 부분이 유사한 구조를 띄고 있다. 때문에 gliadin에 대해 반응하기 위해 만들어진 항체가 뇌세포에도 가서 면역반응을 하게된다. (하나의 항체가 여러 다른 항원에 반응하는게 cross-reactive다) 이러한 gliadin과 뇌세포(cerebral antigens)의 분자구조가 비슷하게 생긴 것 때문에 자가면역반응이 강화되고 결과적으로 신경퇴행이 일어나기 쉬운 환경으로 이어진다.
The first part of this review addresses the relationship between gluten and neurodegenerative diseases, while the second part screen the cross-reactivity and the sequence homology between gluten peptides and human central nervous systems’ antigens.
이 논문의 첫번째 파트에서는 gluten과 신경퇴행성 질환 사이의 관계를 다루고 있다.
두번째 파트에서는 글루텐 펩타이드(gliadin?)와 중추신경계 정상세포(antigens) 두 물질 사이의 구조적인 유사성 비슷하게 생기었는지 다루고 있다.
2. Gluten and Tissue Transglutaminase Potential Involvement in Neurodegeneration
Table 1
Neuro and psychiatric manifestations in gluten related diseases.
Disease | Neuro/Psychiatric Manifestations | References |
Celiac disease | peripheral neuropathy, inflammatory myopathies, myoclonus, myelopathies, headache, migraine, and gluten encephalopathy, epilepsy and seizure disorders, restless legs syndrome. Anxiety, depressive and mood disorders, attention deficit hyperactivity disorder, autism spectrum disorders, schizophrenia | [16,21,24,25,26,27,28,29] |
Non-celiac wheat sensitivity | foggy mind’, headache, leg or arm numbness, epilepsy and seizure disorders, gluten ataxia, gluten neuropathy and gluten encephalopathy. depression, anxiety psychosis, schizophrenia, autism, and hallucinations | [27,28,29,30] |
Dermatitis herpetiformis | Rarely essential tremor, chorea, migraine. | [22] |
Gluten ataxia | Mainly gait and limb ataxia. rarely, myoclonus, palatal tremor, opsoclonus, chorea, Gaze-evoked nystagmus and other ocular marks of cerebellar dysfunction. | [27,28,29] |
Gluten allergy | None | [23] |
글루텐과 관련된 질환에서 나타나는 신경,정신 질환 증상은 다양하다.
셀리악병 - 말초신경병증, 염증성 근육병증, 두통, 편두통, 간질, 불안, 우울증, 기분장애, ADHD, 자폐, 조현병 등
비셀리악 밀 과민성 - foggy mind, 두통, 수족마비감, 간질, 글루텐운동실조, 글루텐신경병증, 우울증, 불안,조현병, 자폐, 환각
포진성 피부염 - 떨림, 편두통, 무도병
글루텐 운동실조 - 보행이상, 사지의 운동능력 실조 등
글루텐 알러지 - None
Substantial reinforcements for the gluten-brain axis are coming from epidemiological, biochemical, pathophysiological and nutritional scientific sources. Epidemiologically, gluten consumption, gluten dependent diseases and neurodegenerative/neuroinflammatory diseases’ incidences are rising, at least in the last decades [12,13,31,32,33,34]. Intriguingly, the autoantigen of CD, the tTG, also called TG2, is a pleiotropic enzyme expressed ubiquitously and abundantly, in all tissues in the body, including the human cerebrospinal fluid and brain [35,36]. Interestingly, it can occupy a cytoplasmic, trans membranous or extracellular position and recently specific inhibitors were suggested as a new therapeutic strategy to treat neurodegenerative conditions [37]. Gluten/gliadins, being tTG preferred substrate can be deamidated or transamidated [38,39]. This posttranslational modification of the naïve proteins, turns them to immunogenic molecules, accompanied by loss of tolerance. Notably, not only tTG is everywhere in the body. Gluten and gliadin peptides, as well, are dispersed extra-luminally to reach the systemic blood circulation [40] and are secreted even in the urine [41]. It is postulated that those urinary gliadin peptides are filtered from the systemic circulation. In many human chronic diseases, the gut is leaking and gluten/gliadin peptides can reach the sub-epithelial compartment in their way to the systemic circulation. Quite recently, trans epithelial transport of gluten was demonstrated, thus facing the local sub-epithelial immune systems [42].
셀리악병에서 자가항원으로 작용하는 tTG=TG2=Transglutaminase2 는 사실 정상적인 효소이다. 정상적인 신체 구성물질로 신체 어디에나 존재하며 척수액이나 뇌에도 존재한다.
[이러한 tTG는 글루텐(글리아딘)과 상호작용해서 글루텐 단백질을 다른 모양으로 변형시키는데 셀리악병 환자는 이러한 상호작용의 결과물에 정상인보다 면역시스템이 더 민감하게 반응해서 면역반응이 과도하게 일어나서 염증이 생기게 된다.]
장내에서 생긴 염증이 장시간 지속되면 결과적으로 장점막의 장벽이 파괴되면서 장누수 상태가 되고 누수된 장점막을 지나서 글루텐이 직접적으로 체내에 많이 들어오게 되어서 장 뿐만 아니라 신체 여기저기에서 tTG와 글루텐이 만나서 자가면역반응을 만들게 된다.
The antibody’s cross reactivity between gliadin peptides and brain/cerebellar proteins is not less interesting and might allude to antigenic mimicry between gluten/gliadin peptides and human brain constituents in brain diseases [43,44]. The gut-brain axes are interesting but not less intriguing with much hidden over the visible [16,18]. Ingested gluten/gliadins are playing part in brain pathologies. Following are several gluten-related detrimental effects and pathways that might impact neurodegenerative conditions. On the systemic aspect, gluten is proinflammatory and proapoptotic and impacts epigenetics [45]. On the gut level, it enhances intestinal permeability by compromising functional tight junction integrity resulting in a leaky gut [12,16,18,45].
우리몸의 tTG와 글루텐이 반응하여 만들어지는 다양한 펩타이드중 하나인 gliadin은 뇌와 소뇌에 있는 단백질과 분자구조가 비슷해서, gliadin을 없앨려고 면역계가 만들어낸 항체가 정상 뇌세포의 단백질에도 반응하게 되는 cross reactivity(교차반응성질)가 있는 상황이라 결과적으로 뇌질환의 원인이 될 수 있다.
-> 글루텐과 우리몸안의 효소 tTG가 반응해서 다양한 물질들이 만들어지고, 이것들이 면역반응을 유도할 수 있는데
그러한 물질중 하나인 gliadin은 뇌,신경계에 있는 단백질과 유사하게 생기는 바람에 gliadin을 없앨려고 만들어진 항체가 신경세포도 공격하게 되서 신경퇴행성질환을 유발하게 된다. 그러므로 글루텐민감도가 높은 사람은 처음에는 장에서 시작해서 장누수가 되서 뇌에서 파괴가 일어나서 종래에 신경퇴행성 질환이 생길 가능성이 높고, 또 신경퇴행성 질환이 있는 사람이 장누수가 되어있거나 글루텐 민감도가 있다면 글루텐 섭취를 줄여야 한다 !(본인생각)
Interestingly, increased intestinal permeability was reported, not only in active CD and CD in remission [46], but in the other gluten dependent conditions, namely dermatitis herpetiformis [47], non-celiac gluten sensitivity and non-celiac wheat sensitivity, wheat allergy [48]. When exposed to gliadin/gluten, biopsies from non-CD patients demonstrated a lower, limited, transient zonulin release, paralleled by an enhanced intestinal permeability that never reached the level of increased permeability seen in untreated CD [46,47,48]. Intriguingly, gliadin affects tight junction functional integrity also in normal controls [46].
셀리악병뿐만 아니라 피부염(dermatitis herpetiformis), 비셀리악 글루텐 민감도, 비셀리악 밀 민감도, 밀 알레르기에서도 장 투과성이 증가되어 있는 것으로 보고되었다. (장누수 상태)
Gluten consumption affects microbiome/dysbiome composition and diversity [38,45,49]. Reduction of diversity with a significant increase of Proteobacteria and an expansion of Neisseria, especially in active adult patients, while treated celiacs showed an intermediate profile between active disease and controls [50]. The ratio between anti-inflammatory bacteria such as Lactobacillus-Bifidobacterium to proinflammatory Bacteroides-Enterobacteriaceae in decreased in untreated CD children [51].
글루텐 섭취는 장내 미생물총의 구성과 다양성에 영향을 끼친다. 셀리악병 환자의 장내미생물총과 정상인의 장내 미생물총의 구성비율이 상이했음.
글루텐 섭취는 장내 미생물총에 안좋은 영향을 끼친다. 장내 미생물총의 다양성도 줄어들고, 미생물 숫자도 줄어들고, 유익균 숫자도 줄어들고 ... (본인생각)
The coresponding metabolome reveald altered levels of free amino acids and volatile organic components. To our knowledge, the effects of gluten/gliadin on the intestinal microbiota, its metabolomic effects and the gut-brain relationships in neurodegenerative conditions is still lacking. Down to the cellular level, it decreases viability and cell differentiation, induces apoptosis, and suppresses DNA, RNA, and glycoproteins synthesis [45]. Gluten has substantial effects on the immune performances. It increases neutrophils migration, Th17 cells activity, NKG2D expression and TLR signaling pathway.
세포수준에서 보았을때 글루텐은 세포의 생존력과 세포 분화를 감소시키고, 세포자멸사를 유도한다. 또한 DNA, RNA, 당단백질의 합성을 억제한다. 글루텐은 면역반응에도 상당한 영향을 끼친다.
5. Gluten Withdrawal in Neurodegenerative, Neuropsychiatric and Brain Autoimmune Diseases
As a preliminary proof of concept, GFD was reported to be beneficial in some of those neurodegenerative, neuroinflammatory, autoimmune and neuropsychiatric brain diseases (Table 2). However, in some of Table 2 cited references the patients were additionally diagnosed with CD and it is difficult to distinguish between the differential effects of GFD through CD or directly on the brain. Secondly, it should be stressed that gluten restriction is an adjuvant therapy in those brain conditions and doesn’t represent the main or the exclusive therapy.
GFD(Gluten Free Diet) 글루텐을 안먹는 식단은 몇몇 신경퇴행성 뇌질환, 신경염증성질환 뇌질환, 자가면역성 뇌질환, 신경정신성 뇌 질환을 개선시키는 유익한 효과가 있는 것으로 보고되어있다.
Table 2
Brain diseases that might benefit gluten withdrawal.
글루텐을 안먹음으로써 증상이 개선될 가능성이 있는 뇌질환의 종류
Disease Category | Disease Name | Reference |
Neurodegenerative | Alzheimer disease, Cognitive impairment | [63] |
Parkinson’s disease | [20,29,64] | |
Neuropsychiatric | anxiety | [65] |
depression | [20,65,66] | |
“foggy mind” | [15,66] | |
schizophrenia | [65] | |
autism | [20,65,67] | |
psychosis | [20,68] | |
bipolar disorder | [65] | |
Autoimmune | multiple sclerosis | [69] |
autoimmune hypopituitarism | [70] | |
gluten ataxia | [20,71] | |
autoimmune uveitis | [72,73] | |
Miscellaneous | migraine | [74] |
chorea, | [75] | |
epilepsy | [76] | |
headache | [77] |
신경퇴행성 - 알츠하이머병, 인지장애, 파킨슨병
신경정신질환 - 불안, 우울증, 머리속이 맑지못하고 멍한 느낌, 조현병, 자폐증, 정신병, 조울증
자가면역성 - 다발성경화증, 자가면역성 뇌하수체저하증, 글루텐성 운동실조, 자가면역성 포도막염(안구질환)
기타 - 편두통, 무도병, 간질(뇌전증), 두통
6. Cross-Reactivity between Wheat/Gluten and Brain Tissue Components
Cross-reactive antibodies between self-components and environmental epitopes are a well described biologic phenomenon, as schematically illustrated in Figure 1. In this regards, molecular mimicry between anti-wheat/gluten and brain tissue component were shown by cross-reactive antibodies [8,9,10,78,79]. For example, when autistic children were checked, an eight amino acids sequence similarity of gliadin and cerebellar neural tissue was detected [8]. The authors suggested that cross-reactive antibodies against gliadin peptides and Purkinje cells might play a role in some neurological manifestations in childhood autism. More so, when anti-food antibody derived from six common foods were checked against 65 different tissue antigens, anti-wheat antibody cross-reacted with 15 tissue antigens. Concentrating on brain components, the anti-wheat antibodies reacted against dopamine receptor, neurotropin, alpha enolase and not surprisingly also against tTG which is the autoantigen of CD [10,79].
Interestingly, anti-gliadin antibodies also reacted against glutamic acid decarboxylase (GAD65), an enzyme involved in the production of γ-aminobutyric acid (GABA), which is a prime inhibitory neurotransmitter that, when dysregulated, is implicated in both depression and anxiety [65,78].
밀,글루텐에 들어있는 항원과 뇌 조직의 구성요소 중 일부가 분자구조가 비슷하기 때문에
양쪽에 모두 반응을 하는 항체가 존재하게 된다.
밀에 들어있는 항원 요소와 비슷하게 생겨서 글루텐항체가 반응해버리는 신체 구성요소로 15개 종류의 세포조직들이 있다. 그중에 뇌와 관련된 요소들론 도파민 수용체, 뉴로트로핀, 알파 에놀라제, 셀리악병에서 자가항원이기도 한 tTG가 있다.
-> 글루텐 항체가 교차반응하는 세포구성요소가 한두개가 아니다.
흥미롭게도 글리아딘(글루텐)에 대한 항체는 GAD65라는 효소에도 반응하는데
GAD65 효소는 GABA 생성에 관여하는 효소이기도 하다.
-> 글루텐을 먹어서 생기는 항체가 GAD65 효소를 공격하고, 신경전달물질인 GABA의 생성량이 저하된다. 결과적으로 GABA가 부족해져서 GABA와 관련된 신경질환이 생길 수 있다.
GABA 관련 신경질환은 글루텐 금식을 해야한다 ! (본인생각)
A schematic presentation of cross-reactive antibodies between two separated antigenic determinants. The specific antibody that reacted with each is cross-reacting to both of them. (A) Anti-gluten/gliadin antibodies. (B) Anti-brain autoantibodies. (C) Anti-gluten/gliadin and brain epitopes cross-reactive antibodies. |
글리아딘(글루텐)과 뇌세포 사이에 공유되는 분자구조(Epitope)가 있기 때문에
글리아딘의 항원요소(Epitope)에 작용하는 항체가 뇌에도 작용하게 된다. (교차반응성)
Epitope? = 항원결정기 = 면역시스템이 항원을 인식하는 특징적인 부분, 분자구조
즉 항체가 공격해야할 항원을 구분하는 특징이다.
7. Sequence Homology between Gluten and Brain Tissue Components
글루텐 단백질과 일부분 비슷한 분자구조가 있는 뇌의 구성요소가 여러개 있다.
각각의 뇌 구성요소들이 손상되거나 기능오류가 생김으로 인해서 다양한 신경퇴행성 질환, 자가면역질환, 신경정신질환이 생기게 된다.
신경퇴행성질환 관련 뇌 구성요소
Synapsin I
Amyloid-beta precursor protein
Alpha-synuclein
Amyloid beta A4 precursor protein-binding family B member 1 (APBB1IP)
Cerebellar degeneration-related antigen 1
Microtubule-associated protein (Tau)
자가면역질환 관련 뇌 구성요소
Myelin-associated glycoprotein
Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein Precursor
Myelin Proteolipid Protein
Myelin basic protein
Myelin-oligodendrocyte glycoprotein
Reticulon-4 Receptor
Spectrin alpha chain, non-erythrocytic 1
Phosphoglycerate Mutase 1
신경정신질환 관련 뇌 구성요소
Alpha-enolase
GAD65
11. Discussion
If the gluten involvement in neurodegenerative process evolvement is substantiated, a more practical question will be: Will GFD be a novel nutritional therapeutic strategy in preventing or suppressing those conditions?
신경퇴행성 질환에서 글루텐의 안좋은 효과가 증명된다면 결국엔 그렇다면 글루텐을 섭취하지 않는 식단 (GFD; Gluten Free Diet)이 신경퇴행성 질환을 예방하고 진행을 억제하는 새로운 치료적 방법이 될 수 있는가?
Since adhering to GFD is a tough ally [54,119], several alternative ways to decrease gluten-brain exposure might be envisioned.
GF-Mediterranean diet [120], might be very rewarding as Mediterranean diet adherence significantly correlated with 8.4 years of later onset of PD
글루텐 섭취를 완전히 끊는 것은 매우 어려운 식단이기 때문에 몇몇 대안적인 글루텐 감소 식단이 제시될 수 있다. 그런 것 중에 하나가 글루텐을 줄이는 지중해 식단이다.
[121]. The dysbiosis in CD and the gluten degrading microbial enzyme (glutenase) capacity might suggest probiotic and lactobacilli enhancing prebiotic therapies [122]. Multiple microbial, fungi and plant proteases were suggested to digest the luminal gluten [123], but it seems that they are not efficient for complete remove of the detrimental gluten peptides, but can help as supplemental therapies. Since one of the drawbacks of GFD is its deficiency in fiber [55] and indigestible polysaccharides are a major nutritional source for the healthy microbiome, prebiotics can boost a normal protective flora.
글루텐 섭취를 줄이는 식단의 단점중 하나는 섬유질 섭취가 줄어드는 것이다. 섬유질은 장내 미생물총의 주요 영양 공급원이기 때문에 섬유질의 공급은 중요하다. 프리바이오틱스 영양제는 이러한 평범한 장내 미생물총을 도와줄 수 있다.
Various functional food supplements, recently summarized by Chander et al., 2018, might decrease gluten exposure. Nutraceuticals are beneficial for PD and AD [93,94,124] and can potentially prevent or treat intestinal barrier dysfunctions and decrease intestinal permeability, thus counteracting the gluten effects on the tight junction functional integrity [12,13,16,45,52,53].
다양한 건강기능식품들이 글루텐으로부터 우리몸을 보호해줄 수 있다. 건강기능식품은 파킨슨병, 알츠하이머병 환자에게 유익하다. 이것들은 장점막의 장벽이 손상되고 기능장애가 생기는것을 예방하고 치료할 수 있다. 그리고 장누수, 장의 투과성을 감소시킬 수 있다. 글루텐의 부작용은 장점막 세포간의 촘촘하고 견고한 정상적인 연결상태, 장점막 장벽을 손상시키고 파괴하는데 건강기능식품이 이러한 안좋은 효과에 막아주고 장을 회복시켜줄 수 있다.
Since tTG and microbial TG can turn naïve gluten peptide to immunogenic molecules [38,39], their specific inhibitors might decrease the cross-linked gluten peptide load on the brain [62,125]. Due to their involvement, transglutaminases were suggested as a therapeutic target for AD [126,127] as well as for PD [128], both aiming to suppress their cross-linked substrate, including gluten peptides, that are rich in proline and glutamine sites [38,39,56,57,58,59,60,61,62]. The harmful effects of industrial processed food, a hallmark of the Western diet, on the gut eco-events and its pro-inflammatory and pro-oxidative, favoring the development of neurodegenerative diseases were recently summarized [129]. Notably, microbial transglutaminase and its gluten peptides preferred substrates are frequently used as food additives [12,38,39]. The resulting cross-linked gluten complexes were recently suggested as potential driver of autoimmunity, not sparing neurodegenerative conditions [56,57,58,59,60,61,62]. Moreover, a trans-enterocytic transport of gliadin and microbial transglutaminase [42] and anti-gluten cross-linked systemic antibodies were recently reported [130,131]. Avoiding process nutrients might decrease the gluten load and diminish its enzymatic cross-linking effects on the human brain. In addition, based on the above, avoiding gluten–brain cross-reactive nutrients and abstaining from gluten–brain sequence similar proteins to minimize molecular mimicry is suggested to be explored in the future.
가공식품에 많이 사용되는 식품첨가제인 microbial transglutaminase는 글루텐과 잘 반응을 한다.
반응을 해서 생기는 글리아딘을 비롯한 글루텐복합체가 또다시 교차반응성을 지닌 항체 생성을 촉진하게 된다. 때문에 자가면역을 유도하거나 신경퇴행이 잘 생기는 조건을 만들게 된다.
-> 가공식품에 들어있는 식품첨가제가 글루텐가 반응해서 안좋은 질환들을 유발할 수 있다 ! 그러므로 가공식품도 덜 먹고 안먹어야 한다. (본인생각)
가공식품, 가공된 영양소를 피하는 것은 글루텐 부하를 줄이고 뇌에 생기는 안좋은 교차반응을 줄일 수 있다.
12. Conclusions
Ingested gluten and gliadin’s peptides cross talks with brain epitopes in neurodegenerative diseases. (A) Wheat reach gluten is ingested and digested to gliadin peptides. (B) By deamidation and cross-linking, luminal and mucosal tissue and microbial transglutaminases post translate those peptides to immunogenic molecules. (C) In parallel, gluten affects the microbiome/dysbiome ratio, resulting in proinflammatory metabolome and harmful microbial constituents. (D) This mobilome finds its way, trans- or inter-enterocytically, through the failed tight junction to end up sub-epithelially. (E) In addition, the sensing epithelial and subepithelial cells are activated and deliver signals to the adjacent local or systemic blood, lymphatic and neuronal networks (E,F), respectively. (G) Finally brain neuroinflammatory and neurodegenerative processes are affected. |
A : 밀을 먹게되면 장내에서 밀의 주요성분인 글루텐 단백질이 효소에 의해 Gliadin peptide로 소화된다.
B : 장내 신체 조직들이 Gliadin peptide를 일종의 항원으로 인식한다. 면역반응으로 공격해야할 대상
C : B과정과 동시에 글루텐이 자체적으로 장내미생물총의 밸런스 균형을 무너트리게 된다. 망가진 장내미생물총은 해로운 물질이 만들어지거나 염증유발 물질들이 만들어지게 된다.
D : 위 과정에서 만들어진 안좋은 물질들이나 Gliadin같은 것들이 장점막의 장벽을 공격해서 장의 투과성을 높이고 장누수가 생기면서 체내로 들어가게 된다.
E : 장 상피 및 장 상피 아래 조직에 있는 항원을 감지하는 세포는 이러한 침입을 감지하고 면역시스템을 활성화 시킨다.
F : 면역시스템이 작동하면서 항체라던지 사이토카인 등이 많이 만들어져서 염증반응이 활성화되고 신체 다른부위들의 면역시스템, 림프계, 신경계의 여러조직들도 항원의 침입으로 인식하여 각종 면역반응이 활성화된다.
G : 이러한 면역반응 과정이 과도한 염증으로 조직손상, 교차반응성 항체에 의한 정상 신경세포 손상으로 신경퇴행성 반응이 생기게 된다.
-> 밀에 있는 글루텐에 의한 안좋은 반응이 누적되면 결국 장 장벽이 무너지면서 신경퇴행성 질환을 초래하게 된다.
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