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위암이란 무엇입니까?
캐리 마도르모, RN, MPH
Carrie Madormo, RN, MPH는 건강 작가입니다. 그녀는 소아과, 종양학, 만성 통증 및 공중 보건과 같은 다양한 분야에서 활동하는 공인 간호사로서 10년 이상의 경험을 가지고 있습니다.
HEALTH의 편집 지침
10월 5일 2023년에 게시
의학적으로 검토 도루 폴, MD
위암은 식도와 소장 사이에 위치한 기관인 위벽에서 시작되는 암의 일종입니다. 위는 음식을 위산과 혼합하여 우리 몸이 음식을 소화하도록 돕습니다. 연구자들은 위암의 정확한 원인을 알지 못하지만 가족력이나 남성으로 태어나는 것과 같은 특정 위험 요소는 위암이 발병할 확률을 높일 수 있습니다. 위암 진단을 받은 사람의 3분의 2가 65세 이상입니다.
위암 증상은 다양할 수 있으며 소화 불량과 복통을 포함할 수 있습니다. 위암에 걸린 대부분의 사람들은 초기 단계에서만 경미한 증상을 경험합니다. 위암은 일반적으로 치료가 더 어려운 후기 단계까지 진단되지 않습니다. 치료 옵션에는 수술, 화학 요법 및 방사선 요법이 포함될 수 있습니다. 미국에서는 매년 약 26,500 건의 새로운 위암 사례가 발생합니다.
**형식
위암에는 여러 유형이 있으며 위의 다른 부위에서 발생할 수 있습니다. 가장 흔한 유형은 선암으로 모든 위암 사례의 약 90-95%를 차지합니다. 이 유형의 암은 위의 가장 안쪽 내벽인 점막에서 시작됩니다.
위장에는 두 가지 유형의 선암종이 있습니다 : 장 선암과 확산 선암. 장 선암은 일반적으로 암세포가 표적 치료로 더 쉽게 치료할 수 있도록 하는 특정 돌연변이를 가지고 있기 때문에 더 나은 예후를 보입니다. 미만성 선암종은 더 빨리 퍼지는 경향이 있으며 치료하기가 더 어렵습니다.
다른 유형의 위암은 다음과 같습니다.
위장관 기질 종양(GIST): GIST는 위장관의 어느 곳에서나 발생할 수 있는 종양입니다. 그들은 위장에서 가장 흔합니다.
신경 내분비 종양 (NET) : NET은 신경 세포와 내분비(호르몬 생성) 세포처럼 행동하는 종양입니다. 그들은 천천히 자라는 경향이 있습니다.
림프종: 림프종은 면역 세포(림프구)에서 시작되는 암의 일종입니다. 림프구가 소화관을 따라 있기 때문에 림프종이 위장에서 발생할 수 있습니다.
**위암 증상
위암의 증상은 초기 단계에서 경미한 경향이 있으며 종종 다른 상태로 오인됩니다. 암이 퍼지고 진행됨에 따라 더 많은 증상이 발생합니다.
초기 위암은 증상이 없거나 소화 불량 및 복부 불편을 유발할 수 있습니다. 암이 진행됨에 따라 말기 증상에는 다음이 포함될 수 있습니다.
대변의 피 (똥)
메스꺼움과 구토
가슴 앓 이
소량을 먹은 후 매우 포만감을 느낍니다.
식욕 부진
의도하지 않은 체중 감소
황달 (혈액에서 과도한 양의 빌리루빈이 체지방으로 용해 될 때)
삼키기 어려움(삼킴곤란)
복통
복부 팽창
피로
약점
이러한 증상의 대부분은 위산 역류나 위궤양과 관련이 있는 것처럼 보일 수 있습니다. 위암 증상이 나타나면 의료 제공자에게 문의하십시오.
**위암의 원인은 무엇입니까?
위암은 위벽의 세포가 돌연변이를 일으켜 성장하고 퍼지기 시작할 때 발생합니다. 연구자들은 위암의 정확한 원인을 알지 못하며 연구가 진행 중입니다.
위암이 박테리아 헬리코박터 파일로리(일반적으로 H. pylori라고 함) 감염과 관련이 있다는 강력한 증거가 있습니다. 이 박테리아는 소화관에 서식하며 음식의 일부 물질을 DNA 돌연변이를 일으키는 화학 물질로 바꿀 수 있습니다. 이러한 돌연변이는 위장에서 전암 상태를 유발할 수 있습니다.
다음을 포함하여 위벽에서 발생할 수 있고 위암으로 이어질 수 있는 전암성 변화가 있습니다.6
위축성 위염 : 위장에 샘 세포가 부족할 때 발생합니다. 일반적으로 헬리코박터 파일로리 감염으로 인해 발생합니다.
장 화생 : 위벽의 세포가 장을 둘러싸고 있는 세포처럼 보이는 세포로 대체될 때 발생합니다. 헬리코박터 파일로리 감염과 관련이 있을 수 있습니다.
이형성증: 세포의 DNA가 손상되어 세포가 정상보다 커질 때 발생합니다. 세포도 모양이 바뀝니다
**위험 요소
위암에는 몇 가지 알려진 위험 요소가 있습니다. 흡연 및 식단 선택과 같은 일부 위험 요소는 변경될 수 있습니다. 그러나 나이 및 가족력과 같은 많은 위험 요소는 변경할 수 없습니다.
위암의 알려진 위험 요소는 다음과 같습니다.
65세 이상
남성 섹스
H. pylori 감염의 병력
위 염증의 병력
소금에 절인 음식, 훈제 음식 또는 절인 음식이 풍부한 식단
흡연
장기를 직접 둘러싸고 있는 체지방인 내장 지방 조직의 과잉
과도한 알코올 섭취
위 수술의 역사
위 폴립 (위장의 과도한 조직 성장)
악성 빈혈은 몸 전체의 산소 수송을 억제하는 정상보다 큰 적혈구를 유발하는 자가면역 질환입니다
흔한 전염성 헤르페스 바이러스인 엡스타인-바 바이러스(EBV)의 병력
위암의 가족력
유전된 유전자 돌연변이는 또한 위암의 위험을 높일 수 있습니다. 다음과 같은 유전적 조건을 가진 사람들은 위험이 증가할 수 있습니다.
유전성 미만성 위암(HDGC)
린치 증후군
가족성 선종성 용종증(FAP)
위 선종 및 위 근위 용종증 (GAPPS)
Li-Fraumeni 증후군
Peutz-Jeghers 증후군 (PJS)
**진단
위암은 일반적으로 초기 단계에서 증상을 일으키지 않기 때문에 후기 단계에서 진단되는 경우가 많습니다. 위암의 장기간 증상이 나타나면 의료 서비스 제공자는 암의 징후를 찾기 위해 신체 검사를 시작합니다. 그들은 또한 귀하의 위험 요소와 증상에 대해 질문하기 위해 철저한 병력을 실시할 것입니다.
위암 진단에 사용되는 검사는 다음과 같습니다.
혈액 검사 : 빈혈(낮은 적혈구 수)을 찾기 위해 전혈구 수(CBC)를 채취할 수 있습니다. 이것은 위장 출혈을 나타낼 수 있습니다.
상부 내시경 검사: 끝에 조명과 카메라가 있는 얇고 유연한 튜브가 목구멍으로 전달되어 식도와 위의 내벽을 검사합니다.
생검: 상부 내시경 검사 중에 의료 제공자는 위의 비정상적인 부위에서 작은 샘플을 제거할 수 있습니다. 그런 다음 이러한 샘플은 테스트를 위해 실험실로 보내집니다.
HER2 테스트: 생검 중에 세포에 암세포에 존재할 수 있는 성장 촉진 단백질인 HER2가 있는지 확인할 수 있습니다. 다른 유전자 또는 단백질 검사도 사용할 수 있습니다.
복강경 검사: 복강경 검사를 사용하여 암이 위에만 있고 퍼지지 않았는지 확인할 수 있습니다. 이 검사는 종종 수술 전에 사용됩니다.
위암 진단에 사용되는 영상 검사는 다음과 같습니다.
상부 위장관(GI) 시리즈: 식도, 위, 소장 일부의 내벽을 검사하여 비정상적인 부위를 찾는 엑스레이
컴퓨터 단층 촬영(CT) 스캔: 위의 상세한 이미지를 제공하고 암이 간과 같은 주변 장기로 퍼졌는지 감지할 수 있습니다.
내시경 초음파: 암이 위벽 또는 인근 림프절을 통해 얼마나 멀리 퍼졌는지 확인하는 데 사용됩니다.
양전자 방출 단층 촬영 (PET) 스캔 : 암세포가 퍼진 곳 감지
자기 공명 영상 (MRI) : 일반적으로 사용되지는 않지만 간 종양의 자세한 사진을 표시 할 수 있습니다.
흉부 엑스레이: 암이 폐로 퍼졌는지 감지
위암에 대한 정기 검진은 일반적으로 미국에서 권장되지 않습니다. 위암 발병률이 상대적으로 낮기 때문에 일반적으로 선별 검사의 위험이 이점보다 크기 때문입니다.
**위암 치료
위암에는 몇 가지 치료 옵션이 있습니다. 조기에 발견되면 치료의 목표는 완화(신체의 암세포를 크게 감소 또는 제거)에 도달하는 것입니다. 위암이 후기 단계에서 진단되면 치료의 목표는 통증이나 섭식 장애와 같은 증상을 완화하는 것일 수 있습니다.
위암 치료 옵션은 다음과 같습니다.12
외과: 수술은 특히 암이 신체의 다른 부위로 퍼지지 않은 경우 위암에 대한 일반적인 치료법입니다. 암세포와 위의 일부를 제거하기 위해 수술을 시행할 수 있습니다. 통증 완화에도 사용할 수 있습니다.
화학 요법 : 화학 요법은 종양 크기를 줄이기 위해 수술 전, 수술 후 남아 있는 암세포를 죽이기 위해 또는 위암의 1차 치료법으로 사용할 수 있습니다.
방사선 요법: 화학 요법과 마찬가지로 방사선 요법은 수술 전후에 사용할 수 있습니다. 수술이 선택 사항이 아닌 경우 방사선 요법을 사용하여 종양을 축소할 수 있습니다.
표적 치료 : 표적 치료는 암세포에서 HER2와 같은 특정 단백질을 표적으로 합니다. 단독으로 또는 화학 요법과 함께 사용할 수 있습니다.
면역 요법 : 면역 요법은 약물을 사용하여 암과 싸우기 위해 신체의 면역 반응을 향상시킵니다. 면역 관문 억제제는 건강한 세포를 무시하면서 신체가 암세포를 공격하도록 돕는 약물입니다.
**예방
위암을 예방할 수 없는 경우가 많지만 위험을 낮추기 위해 취할 수 있는 조치가 있습니다. 위암 발병 확률을 낮추는 팁은 다음과 같습니다.
영양: 가공 식품이나 절인 식품이 풍부한 식단은 위암의 위험을 높일 수 있습니다. 과일, 채소, 통곡물, 저지방 단백질, 저지방 유제품 및 건강한 지방과 같은 신선한 전체 식품에 집중하십시오. 붉은 고기나 가공육, 단 음료는 피하십시오.
신체 활동: 매일 운동하면 위암의 위험이 낮아집니다. 다른 유형의 암 위험도 낮출 수 있습니다.
알코올 섭취 제한: 알코올을 피하거나 제한하면 위암을 포함한 여러 유형의 암 위험을 낮출 수 있습니다.
담배를 피하십시오 : 흡연은 특히 식도 근처의 위 상부에서 위암의 위험을 증가시킵니다. 필요한 경우 의료 제공자와 상의하여 금연하십시오.
H. pylori 치료: H. pylori 감염은 위암의 알려진 위험 요소입니다. 이 박테리아는 항생제로 성공적으로 치료할 수 있습니다
**동반이환 조건
동반이환 상태는 위암에 걸렸을 때 발생할 수 있는 상태를 말합니다. 위암 환자는 다음과 같은 상태가 발생할 가능성이 더 높을 수 있습니다.
고혈압 (고혈압)
당뇨병
만성 바이러스 성 간염
간경변
폐 (폐) 질환
심장(심장) 질환
2018년 연구에 따르면 폐 질환이 있는 사람은 폐 질환이 없는 사람보다 위암 수술 후 합병증을 경험할 위험이 훨씬 더 높습니다.
**위암과 함께 살기
위암의 진단 과정과 치료를 거치는 것은 압도적이고 힘든 경험이 될 수 있습니다. 치료 프로토콜을 마친 후에도 증상과 합병증이 계속 발생할 수 있습니다. 종양 전문의(암을 전문으로 하는 의사)를 포함하여 의료 팀과 계속 긴밀히 협력하는 것이 중요합니다.
위암 치료를 받은 사람들은 "덤핑 증후군"을 경험할 수 있습니다. 덤핑 증후군은 식사 후 메스꺼움, 설사, 발한, 홍조 등의 증상을 말합니다. 음식이 소화관을 빠르게 통과 할 때 발생합니다. 이것은 수술로 위의 일부를 제거한 결과일 수 있습니다. 의료 서비스 제공자와 영양사는 덤핑 증후군 치료 계획을 세우는 데 도움을 줄 수 있습니다.
치료 후 소장에 영양관(공장 절개관 또는 J-관)이 있는 경우 영양 팀과 계속 협력하십시오. J-튜브는 액체 영양을 공급하여 너무 많은 체중 감소를 방지하고 필요한 영양소를 제공하는 데 사용됩니다.17
위암과 함께 생활하기 위한 다른 팁은 다음과 같습니다.
후속 관리: 암의 징후를 모니터링하고 약물 부작용을 해결하기 위해 정기적인 의료 서비스에 계속 참여하십시오. 치료가 끝나면 의료진은 신체 검사 및 필요한 검사를 위해 3-6개월마다 예약을 권장할 것입니다.
영양 관리: 위암과 그 치료는 음식을 먹고 흡수하는 방식에 영향을 미칠 수 있습니다. 메스꺼움은 일반적인 부작용입니다. 영양사와 협력하여 충분한 영양소를 섭취하고 큰 식사 대신 소량의 빈번한 식사를 고려하십시오.
건강한 라이프 스타일 : 향후 암 발병 위험을 낮추려면 과일과 채소가 풍부한 건강한 식단을 섭취하고, 건강한 체중 범위를 유지하고, 규칙적인 운동을 하고, 술과 담배를 피하십시오.
What Is Stomach Cancer?
By Carrie Madormo, RN, MPH Published on October 5, 2023
Carrie Madormo, RN, MPH, is a health writer. She has over a decade of experience as a registered nurse, practicing in a variety of fields, such as pediatrics, oncology, chronic pain, and public health.
Medically reviewed by Doru Paul, MD
Doru Paul, MD, is a board-certified oncologist and hematologist. He is an associate professor of clinical medicine at Weill Cornell Medical College.
Living With Stomach Cancer
Stomach cancer is a type of cancer that begins in the lining of the stomach, the organ that is located between the esophagus and the small intestine. The stomach helps our bodies digest food by mixing it with stomach acid. Researchers do not know the exact cause of stomach cancer, but certain risk factors, like a family history or being born male, may increase your odds of developing the condition. About two-thirds of people diagnosed with stomach cancer are over age 65.
Stomach cancer symptoms can vary and may include indigestion and stomach pain. Most people with stomach cancer only experience mild symptoms in the early stages. Stomach cancer is usually not diagnosed until later stages when it is more difficult to treat.2 Treatment options may include surgery, chemotherapy, and radiation therapy. In the United States, there are about 26,500 new cases of stomach cancer each year.
**Types
There are different types of stomach cancer, and they can develop in different areas of the stomach. The most common type is adenocarcinoma, making up about 90% to 95% of all stomach cancer cases. This type of cancer starts in the mucosa, the innermost lining of the stomach.
There are two types of adenocarcinomas in the stomach: intestinal adenocarcinoma and diffuse adenocarcinoma. Intestinal adenocarcinoma usually has a better prognosis because the cancer cells have certain mutations that make them easier to treat with targeted therapy. Diffuse adenocarcinoma tends to spread more quickly and is more difficult to treat.
Other types of stomach cancer include:
Gastrointestinal stromal tumors (GISTs): GISTs are tumors that can develop anywhere in the gastrointestinal tract. They are most common in the stomach.
Neuroendocrine tumors (NETs): NETs are tumors that behave like both nerve cells and endocrine (hormone-producing) cells. They tend to grow slowly.
Lymphomas: Lymphoma is a type of cancer that begins in the immune cells (lymphocytes). Because lymphocytes line the digestive tract, lymphomas can develop in the stomach.
**Stomach Cancer Symptoms
Symptoms of stomach cancer tend to be mild in the early stages, and they are often mistaken for other conditions. As cancer spreads and becomes more advanced, more symptoms occur.
Early-stage stomach cancer may cause no symptoms or indigestion and abdominal discomfort. As cancer progresses, late-stage symptoms may include:
Blood in the stool (poop)
Nausea and vomiting
Heartburn
Feeling very full after eating a small amount
Poor appetite
Unintended weight loss
Jaundice (when an excess amount of bilirubin from the blood dissolves into your body fat)
Trouble swallowing (dysphagia)
Abdominal pain
Abdominal swelling
Fatigue
Weakness
Many of these symptoms may seem like they are related to acid reflux or a stomach ulcer. If you develop any symptoms of stomach cancer, see your healthcare provider.
**What Causes Stomach Cancer?
Stomach cancer occurs when cells in the lining of the stomach mutate and begin to grow and spread. Researchers do not know the exact cause of stomach cancer, and research is ongoing.
There is strong evidence that stomach cancer is associated with infection with the bacteria Helicobacter pylori (commonly called H. pylori). This bacteria lives in the digestive tract and may turn some of the substances in food into chemicals that lead to DNA mutations. These mutations may lead to precancerous conditions in the stomach.
There are pre-cancerous changes that may occur in the stomach lining and lead to stomach cancer, including:
Atrophic gastritis: Occurs when there is a lack of gland cells in the stomach; usually caused by infection with Helicobacter pylori
Intestinal metaplasia: Happens when the cells in the stomach lining are replaced with cells that look like those that line the intestine; may be related to Helicobacter pylori infection
Dysplasia: Occurs when there is damage to the DNA of the cells and causes the cells to grow larger than normal; the cells also change their shape
**Risk Factors
There are several known risk factors for stomach cancer. Some of the risk factors, like smoking and diet choices, can be changed. However, many of the risk factors like age and family history cannot be changed.
Known risk factors for stomach cancer include:
Age over 65
Male sex
History of an H. pylori infection
History of stomach inflammation
A diet rich in salted, smoked, or pickled foods
Smoking
An excess of visceral adipose tissue, which is body fat that directly surrounds the organs8
Excessive alcohol consumption
History of stomach surgery
Stomach polyps (excess tissue growth in the stomach)
Pernicious anemia, which is an autoimmune condition that causes larger-than-normal red blood cells that inhibit oxygen transport throughout your body
History of Epstein-Barr virus (EBV), a common, contagious herpes virus
Family history of stomach cancer
Inherited gene mutations may also raise the risk of stomach cancer. People with the following genetic conditions may have an increase risk:
Hereditary diffuse gastric cancer (HDGC)
Lynch syndrome
Familial adenomatous polyposis (FAP)
Gastric adenoma and proximal polyposis of the stomach (GAPPS)
Li-Fraumeni syndrome
Peutz-Jeghers syndrome (PJS)
**Diagnosis
Because stomach cancer does not usually cause symptoms in the early stages, it is often diagnosed in the later stages. If you have developed any prolonged symptoms of stomach cancer, your healthcare provider will start with a physical exam to look for any signs of cancer. They will also conduct a thorough medical history to ask about your risk factors and symptoms.
Tests used to diagnose stomach cancer include:
Blood test: A complete blood count (CBC) may be drawn to look for anemia (low red blood cell count). This could indicate bleeding in the stomach.
Upper endoscopy: A thin, flexible tube with a light and a camera at the end is passed down the throat to inspect the inner lining of the esophagus and the stomach.
Biopsy: During an upper endoscopy, your healthcare provider may remove small samples from any abnormal areas of the stomach. These samples are then sent to a lab for testing.
HER2 testing: During a biopsy, cells may be checked for HER2, a growth-promoting protein that may be present in cancer cells. Other gene or protein tests may be used as well.
Laparoscopy: A laparoscopy may be used to confirm if the cancer is only in the stomach and has not spread. This test is often used before surgery.
Imaging tests used to diagnose stomach cancer include:
Upper gastrointestinal (GI) series: X-ray to inspect the inner lining of the esophagus, stomach, and part of the small intestine to look for abnormal areas
Computed tomography (CT) scan: Provides detailed images of the stomach and can detect if cancer has spread to nearby organs like the liver
Endoscopic ultrasound: Used to determine how far cancer has spread through the wall of the stomach or nearby lymph nodes
Positron emission tomography (PET) scan: Detects where cancer cells have spread
Magnetic resonance imaging (MRI): Not commonly used but may show detailed pics of tumors in the liver
Chest X-ray: Detects if cancer has spread to the lungs
Regular screening for stomach cancer is usually not recommended in the United States. This is because, due to the relatively low incidence of stomach cancer, the risks of screening generally outweigh the benefits.
**Treatments for Stomach Cancer
There are several treatment options for stomach cancer. When caught early, the goal of treatment is to reach remission (vast reduction or elimination of cancer cells in your body). If stomach cancer is diagnosed in the later stages, the goal of treatment may be to relieve symptoms such as pain or trouble eating.
Treatment options for stomach cancer include:
Surgery: Surgery is a common treatment for stomach cancer, especially if the cancer has not spread to other areas of the body. Surgery may be performed to remove cancer cells and part of the stomach. It may also be used to relieve pain.
Chemotherapy: Chemotherapy may be used before surgery to shrink the tumor size, after surgery to kill any remaining cancer cells, or as the primary treatment for stomach cancer.
Radiation therapy: Like chemotherapy, radiation therapy may be used before or after surgery. If surgery is not an option, radiation therapy may be used to shrink the tumor.
Targeted therapy: Targeted therapy targets certain proteins, such as HER2, in cancer cells. It may be used alone or with chemotherapy.
Immunotherapy: Immunotherapy uses medication to boost the body’s immune response to fight cancer. Immune checkpoint inhibitors are drugs that help the body attack cancer cells while ignoring healthy cells.
**Prevention
It is often not possible to prevent stomach cancer, but there are steps that you can take to lower your risk. Tips to lower your odds of developing stomach cancer include:
Nutrition: A diet rich in processed or pickled foods may raise the risk of stomach cancer. Focus on fresh, whole foods like fruits, vegetables, whole grains, lean proteins, low-fat dairy, and healthy fats. Try to avoid red or processed meat and sugary beverages.
Physical activity: Daily exercise lowers the risk of stomach cancer. It may lower the risk of other types of cancer as well.
Limiting alcohol consumption: Avoiding or limiting alcohol may lower the risk of several types of cancer including stomach cancer.
Avoid tobacco: Smoking increases the risk of stomach cancer, especially in the upper part of the stomach near the esophagus. Work with your healthcare provider to quit if needed.
H. pylori Treatment: Infection with H. pylori is a known risk factor for stomach cancer. This bacteria can be treated successfully with antibiotics
**Comorbid Conditions
Comorbid conditions refer to conditions that you may develop when you have stomach cancer. People with stomach cancer may be more likely to develop the following conditions:
High blood pressure (hypertension)
Diabetes
Chronic viral hepatitis
Liver cirrhosis
Lung (pulmonary) disease
Heart (cardiac) disease
A 2018 study found that people with pulmonary disease had a significantly higher risk of experiencing complications after stomach cancer surgery than those without lung disease.
**Living With Stomach Cancer
Going through the diagnostic process and treatment of stomach cancer can be an overwhelming and grueling experience. Once you have finished your treatment protocol, you may continue to experience symptoms and complications. It will be important to continue to work closely with your healthcare team, including your oncologist (a medical doctor who specializes in cancer).
People who have gone through treatment for stomach cancer may experience “dumping syndrome.” Dumping syndrome refers to the symptoms of nausea, diarrhea, sweating, and flushing after eating. It happens when food passes quickly through the digestive tract. This may be a result of having part of the stomach removed with surgery. Your healthcare provider and dietitian can help to develop a treatment plan for dumping syndrome.
If you have a feeding tube (jejunostomy tube, or J-tube) in the small intestine following treatment, continue to work with your nutrition team. A J-tube is used to provide liquid nutrition to prevent too much weight loss and to give needed nutrients.
Other tips for living with stomach cancer include:
Follow-up care: Continue to participate in regular medical care to monitor for any signs of cancer and to address any medication side effects. Once treatment is finished, your healthcare team will likely recommend appointments every 3 to 6 months for a physical exam and any necessary tests.
Nutrition care: Stomach cancer and its treatment may affect how you eat and absorb food. Nausea is a common side effect. Work with a dietitian to ensure you consume enough nutrients, and consider eating small, frequent meals instead of large ones.
Healthy lifestyle: To lower your risk of developing cancer in the future, eat a healthy diet rich in fruits and vegetables, stay in a healthy weight range, get regular exercise, and avoid alcohol and tobacco.
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