- 연어 Salmon, Chum
. 학명; Oncorhynchus keta
. 서식지; 차가운 물의 강과 바다
. 통명; 연어
. 특징; 깊지않고 비교적 가는 몸, 원뿔형 머리와 뾰족한 주둥이
. 먹이와 요리법; 회나 훈제, 구이 등 일반적인 조리로 섭취
1 학명과 서식지
- 학명; Oncorhynchus keta
- 서식지
. 온도와 깊이; 차가운 물의 강과 바다
. 지역; 태평양의 온대 해역, 동해에서 북극해와 캘리포니아까지
Chum salmon are the most widely distributed of the Pacific salmon. In North America, they range south to about the Sacramento River in California, and east in the Arctic Ocean to the Mackenzie River in Canada. There, they travel all the way to the mouth of the Hay River and to the rapids below Forth Smith on the Slave River, entering both Great Bear and Great Slave Lakes and traveling through the Northwest Territories to the edge of Alberta.
2 통명
- 영어; calico salmon, dog salmon, fall salmon, autumn salmon, chum, keta;
French: saumon keta; Japanese: sake, shake.
- 한글; 연어, 연어목 연어과, 치어는 연어사리
3 개요
- 길이; 70센티 이내,
- 무게; 35파운드 이내, 평균 12파운드
수컷이 암컷보다 크게 성장
The average weight of chum salmon is 10 to 15 pounds. Females are usually smaller than males. These fish can reach 40 inches in length and can live to 7 years. The all-tackle world record is a 35-pounder from British Columbia.
4 특징
- 깊지않고 비교적 가는 몸, 원뿔형 머리와 뾰족한 주둥이
- 치어는 강에서 4개월후에 부화하며 자갈사이에서 타원형의 무늬 형성
- 2년후 바다로 이동하며 검은 반점이 없는 암청색 등과 은백색 몸으로 변색
- 산란기에는 모천회귀하며 검정, 노랑, 분홍, 보라가 섞인 줄무늬 형성
- 수컷은 혼인색으로 진 올리브색이나 회색으로 변색
- 등지느러미와 꼬리사이에 작은 기름지느러미
- 머리뼈는 경골이 없고 전체적으로 큰 연골의 비중
The late spawning run of the chum salmon severely affects its popularity as a sportfish. The frequently used name “dog salmon” reportedly originates with its prevalent use as dog food among aboriginals.
Identification. In the ocean, the slender, somewhat compressed, chum salmon is metallic greenish-blue on the back and silvery on the sides and has a fine black speckling on the upper sides and the back but no distinct black spots. Spawning males turn dark olive or grayish; blood-red coloring and vertical bars of green and purple reach up the sides, giving the fish its “calico” appearance. It develops the typical hooked snout of Pacific salmon, and the tips of the anal and the pelvic fins are often white. The chum salmon is difficult to distinguish from similarsize sockeye salmon. The chum has fewer but larger gill rakers than other salmon have. The sockeye also lacks white marks on the fins and is generally smaller than the chum.
5 먹이와 요리법
- 먹이; 치어는 곤충과 클랑크톤, 성어는 새우, 오징어, 지렁이, 청어 등 작은 물고기 포식
- 회색의 살색은 갑각류나 양식사료를 주로 먹는 경우 연분홍색으로 변색
- 3미터의 폭포도 뛰어넘는 산란여행중에는 금식하고 지방지느러미의 에너지 사용
- 수컷은 암컷이 자갈바닥에 접시모양의 구멍을 파는동안 주변경계
- 가을에 지름 7미리의 오렌지색인 3천개의 알을 강의 중류에 나누어 산란
- 태평양 연어는 산란과 수정을 마치고 자갈로 덮은후 모두 사망
- 살이 많고 살과 알의 맛이 좋아 인기
- 회나 훈제, 구이 등 일반적인 조리로 섭취
The chum salmon is an anadromous fish and inhabits both ocean environments and coastal streams. Spawning takes place from ages 2 to 7, most commonly at age 4, and at a weight of 5 to 10 pounds. They are sometimes called “autumn salmon” or “fall salmon” because they are among the last salmon in the season to take their spawning run, entering river mouths after mid-June but reaching spawning grounds as late as November or December.
Food. In the ocean, chum salmon eat a variety of organisms, including herring, pilchards, sand lance, squid, and crustaceans. Adults cease feeding in freshwater.