* 원문 PDF 파일 다운 받을 수 있습니다!!!
http://www.strahlentelex.de/tschernobylkongress-gss2011.htm
버클리대 학생들이 스터디 자료로 썼던 것으로 추정되는 책을 찾았습니다.
저자인 야블로코프 박사는 체르노빌 원전 사고 관련 전문가로 널리 알려진 생태학자입니다. 사고 당시 정부 환경 관련 고문으로 활동했고 현재는 러시아 과학학회 회원이구요. 이번 사고 후 인터뷰도 많이 하고 계시고(국내 국외 언론 모두), 특히 여기 소개된 저서는 오랜기간 연구해서 2010년 Wiley-Blackwell에서 발행된 최신간인데다 언론과 여타 자료들에서 자주 인용되고 있는 신뢰도 높은 자료입니다. 일부 내용을 번역해서 올립니다..
Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment / Alexey V.
Yablokov,Vassily B. Nesterenko,Alexey V. Nesterenko
체르노빌: 인간과 환경에 미친 대재앙의 결과들 / 알렉세이 V.야블로코프, 바실리 B. 네스테렌코, 알렉세이 V. 네스테렌코
14.3. Radiation protection measures in everyday life Instructions for radiation protection and self-help countermeasures can be found in Ramzaev, 1992; Nestecenko, 1997; Beresdorf and Wright, 1999; AnnenkovandAverin, 2003; Babenko, 2008;Parkhomenko et al., 2008; Parkhomenko et al., 2008; and many others.
일상생활에서의 방사선 보호 및 자조 대책에 대한 지침은 Ramzaev, 1992; Nestecenko, 1997; Beresdorf and Wright, 1999; AnnenkovandAverin, 2003; Babenko, 2008;Parkhomenko et al., 2008; Parkhomenko et al., 2008; 그리고 다른 많은 자료들에서 찾을 수 있다.
It is very important to avoid radionuclides in food and if they are consumed to try to eliminate them
from the body as quickly as possible. In a body, the biological half-life ofCs-137 is 14 days; for a
5-year old it is 21 days; for a 10-year old, 49 days; for teenagers, about 90 days; and for a young
male, about 100 days(Nesterenko, 1997).
방사성 핵종들이 가능한 한 몸에서 빨리 제거되게 하기 위해 섭취하려면 식품속의 방사성 핵종들을 피하는 것이 매우 중요하다. 신체에서 Cs-137의 생물학적 반감기는 14일인데, 5살은 21 일, 10 살은 49 일, 청소년은 대략 90 일 정도, 그리고 젊은 남성은 약 100일이다(Nesterenko, 1997).
1. The most direct way of decreasing radionuclide intake is to avoid foods that are potentially heavily contaminated and to consume foodstuffs with lower levels. However, this is not easy to do becasue the average level of radionuclide bioaccumulation differs in each region owing to differences in soils, cultivars, agriculture techniques, etc.
1. 방사성 핵종들의 섭취를 줄이는 가장 직접적인 방법은 잠재적으로 심하게 오염되어 있는 음식을 피하고 낮은 수준의 식품을 섭취하는 것이다. 하지만 이는 방사성 핵종 생물 축적의 평균 수준이 각 지역들의 토양 차이, cultivars(?), 농업 기술 등의 차이로 인해 다르기 때문에 쉽지 않다.
Several examples of differing levels of contamination are presented below.
오염의 다양한 수준의 몇 가지 예들을 아래에 소개한다.
1.1. Vegetables: Order of decreasing Cs-137 in some areas of Belarus: sweet pepper > cabbage > potatoes > beetroot > sorrel > lettuce > radish > onion > garlic > carrots > cucumbers > tomatoes. Order of decreasing levels in Gomel Province: sorrel > beans > radish > carrots > been root > potatoes > garlic > sweet pepper > tomatoes > squash > cucumbers > cabbage(kohlrabi) > cauliflower > colewort(Radiology Institute, 2003).
1.1. 채소
* 벨라루스의 몇몇 지역에서의 Cs-137 감소 순서 : 달콤한 고추(파프리카, 피망 등) > 양배추 > 감자 > 비트 > 수영(시금초라고도 함) > 상추> 무 > 양파 > 마늘 > 당근 > 오이 > 토마토
* 고멜지방(벨라루스의 남동쪽 끝)에서의 감소 수준 순서 : 수영 > 콩 > 무 > 당근 > been root(비트의 오타같음) > 감자> 마늘> 달콤한 고추 > 토마토 > 스쿼시(애호박 종류) > 오이 > 양배추 (콜라비) > 콜리플라워 > 콜라드 양배추(방사선 연구소, 2003)
1.2 Berris : Order of decreasing Cs0137 among some berris: blueberry (Vaccinium myrtillus), cowberry (V. vitis-idaea), red and black currants (Ribes sp.), and cranberry (Oxycoccus) usually accumulate more Cs-137 than strawberry (Fragaria), gooseberry (Grossularia), white currant, raspberry (Rubus), and mountainash (Sorbus).
1.2. 베리 : 베리들간 Cs-137의 감소 순서 : 블루베리, 월귤나무, 레드와 블랙 커런트, 그리고 크랜베리는 일반적으로 딸기, 구스베리, 화이트 커런트, 라즈베리, 그리고 마가목류보다 더 많이 축적된다.
1.3 Meat: Order of decreasing Cs-137in some meats: poultry > beef > mutton > pork. Meats from order animals have more radionuclides that meat from younger ones owing to accumulation over time. Bones of young animals have more Sr-90. Among visceral organs the order of decreasing levels of Cs-137 is: lung > kidney > liver > fat.
1.3 육류 : 육류들간 Cs-137의 감소 순서 : 가금류 > 쇠고기 > 양고기 > 돼지고기
시간이 지남에 따라 축적되기 때문에 나이가 많은 동물의 고기는 어린 동물의 고기보다 더 많은 방사성 핵종들을 가지고 있다. 어린 동물의 뼈에는 Sr-90(스트론튬-90)이 더 많다. 내장 기관 가운데 CS - 137의 감소 수준의 순서는 다음과 같다 : 폐 > 신장 > 간장 > 지방.
1.4. Eggs: Order of decreasing levels: shell > egg-white > yolk.
1.4. 달걀 : 감소 수준의 순서 : 껍질 > 흰자 > 노른자
1.5. Fish: Predatory and benthic fishes (pike, perch, carp, catfish, tench, etc.) are more contaminated, and fish living in rivers and streams are always less contaminated than those from lakes and ponds.
1.5. 어류 : 육식하고 저생하는 물고기는(파이크, 농어, 잉어, 메기, 텐치 등) 더 많이 오염되며, 강과 개울에 사는 물고기는 호수와 연못에서 사는 물고기보다 항상 적게 오염된다.
1.6. Mushrooms: The cap usually contains more Cs-137 than the pecicle. Agaric (Agaricals) mushrooms usually concentrate more radionuclides than boletuses (Boletus).
1.6. 버섯 : 모자는 보통 자루보다 CS - 137을 더 많이 포함하고 있다. 주름버섯목은 일반적으로 그물버섯목보다 방사성 핵종을 더 많이 응축한다.
* 수정 : agaric(agaricals) 느타리버섯 x ---> 주름버섯 ㅇ(출처:에이프럴님)