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8 단백질 결핍 증상
여기 단백질이 더 필요할 수 있는 8가지 징후가 있습니다.
질리안 쿠발라 지음, RD
MS인 질리안 쿠발라(Jillian Kubala)는 뉴욕 웨스햄튼(Westhampton)에 본사를 둔 등록 영양사입니다. 질리안은 독특하고 개인화된 접근 방식을 사용하여 고객이 영양과 생활 방식의 변화를 통해 최적의 건강을 얻을 수 있도록 돕습니다. 개인적인 실습 외에도, 질리안은 프리랜서 작가와 편집자로 일하며 최고의 디지털 건강 출판사를 위해 영양과 건강에 대한 수백 개의 기사를 썼습니다.
단백질 결핍은 우리 몸이 필요로 하는 단백질을 충분히 섭취하지 못하고 있다. 단백질은 필수적인 다량 영양소로 우리 몸이 필요로 하고 다량으로 사용하는 영양소이다. 세포에 구조와 지지를 제공하고, 세포의 의사소통을 돕고, 바이러스와 박테리아로부터 몸을 보호한다. 또한 단백질은 어린이, 청소년, 임신한 사람들의 성장과 발달을 돕는다.
단백질 결핍은 콰시오르크와 마라스무스 같은 상태를 초래할 수 있다. 콰시오르크는 팔과 다리에 부종(부종)을 동반한 심각한 단백질 결핍이다. 마라스무스는 충분한 칼로리를 섭취하지 않아 발생하는 심각한 영양실조(음식이나 영양소 섭취의 부족 또는 불균형)이다.
식단에 단백질이 부족하면 건강에 큰 영향을 미칠 수 있다. 단백질 결핍의 징후와 증상으로는 부종, 성장 저해, 면역 체계 약화 등이 있다.
1. 부종(부종)
콰시오커의 주요 징후 중 하나는 몸의 양쪽이 붓는 것입니다. 콰시오커를 가진 사람들은 알부민이라고 불리는 물질의 수치가 낮습니다. 알부민은 혈관 안에 액체를 유지하는 것을 돕습니다. 알부민이 부족하면 몸이 혈관 안에서 액체의 균형을 맞추는 것을 어렵게 만들 수 있습니다. 결과적으로 몸은 더 많은 물과 나트륨을 붙잡으려고 노력하고, 이것은 붓는 원인이 됩니다.
2. 피부와 모발의 변화
단백질은 피부와 모발의 주요 성분이기 때문에 단백질 결핍이 피부와 모발 건강에 큰 영향을 미칠 수 있습니다.
단백질이 부족하면 피부가 더 창백해 보일 뿐만 아니라 건조하거나 더 푸석푸석해질 수 있습니다. 머리카락이 더 연약해 보일 수 있고 더 쉽게 부러질 수도 있습니다. 탈모나 백발을 경험할 수도 있습니다.
콰시오크의 증상은 다음과 같다:
피부가 건조하거나 얇거나 벗겨짐
체중감소로 인해 피부가 접힌다
귀, 겨드랑이, 사타구니, 생식기의 피부 병변 또는 피부염
건조하거나 잘 빠지는 모발
마라스무스는 모발과 피부 변화가 잘 일어나지 않는다. 그러나 낮은 단백질 섭취는 텔로겐 유출을 유발할 수도 있는데, 이는 과도한 탈모와 탈모로 이어지는 질환이다.
3. 더 자주 병에 걸린다
심각한 단백질 결핍은 당신의 면역 체계를 손상시킬 수 있다. 단백질은 감염과 다른 질병으로부터 당신을 보호하는 항체를 만들도록 돕는다. 단백질 결핍은 더 적은 항체로 이어지고, 이것은 당신이 감염에 걸릴 위험을 증가시킬 수 있다.
낮은 단백질 섭취는 종종 다른 영양소의 낮은 섭취를 의미한다. 예를 들어, 51세 이상의 11,000명 이상의 성인에 대한 한 메타 분석은 단백질의 추정된 평균 요구량 (EAR)을 충족하지 못한 성인은 많은 비타민과 미네랄에 대해 EAR 아래로 떨어질 가능성이 더 높다는 것을 발견했다.
면역계에 영향을 미칠 수 있는 염증과 산화 스트레스는 영양소 부족과 관련이 있다.73 체내 활성산소를 제거하는 항산화 물질보다 더 많이 가지고 있을 때 산화 스트레스가 발생한다. 소화 과정에서 활성산소가 발생한다. 활성산소는 세포를 손상시키고, 유전자의 변화를 유발하고, 노화를 가속화하며, 심장병과 당뇨병 등 다양한 질병의 위험을 증가시킬 수 있다.
4. 근육의 손실과 약화
뼈에 붙어있는 근육인 골격근은 당신의 몸이 움직일 수 있도록 도와주는 근육의 종류입니다. 더 많은 양의 단백질을 섭취하는 것은 골격근의 질량과 힘을 키우고 유지하는데 도움을 줄 수 있습니다.
사용할 단백질이 충분하지 않을 때, 여러분의 몸은 에너지를 얻기 위해 골격근 조직을 분해합니다. 이것은 근육량의 감소로 이어집니다. 약간의 근육 감소도 여러분의 움직임과 힘에 영향을 미칠 수 있습니다.
근감소증은 근육량과 근력이 점진적으로 감소하는 것을 말합니다. 근감소증은 보통 자연적인 노화 과정으로 인해 발생합니다. 근감소증의 진행을 늦추는 한 가지 방법은 적절한 단백질(하루에 체중 1킬로그램 당 약 1.6-1.8그램의 단백질)을 섭취하는 것입니다.
5. 골의 발달과 밀도의 감소
단백질은 근육과 뼈의 필수적인 구성요소입니다. 여러분의 뼈는 주로 콜라겐이라고 불리는 단백질의 한 종류로 만들어집니다. 그러므로, 단백질 결핍은 근육과 뼈의 질량을 감소시켜 여러분을 피곤하고 허약하게 만듭니다.
칼슘이 풍부한 음식의 단백질은 특히 어린 아이들의 뼈 성장에 필수적이다. 골량, 즉 골밀도는 대부분 유전적이다. 적절한 단백질을 섭취하는 것은 아이들이 골량에 대한 최적의 유전적 잠재력에 도달하도록 돕는다.
단백질은 쉽게 부러지는 다공성, 약한 뼈를 유발하는 질환인 골다공증을 가지고 있거나 그 위험이 더 높은 노인들의 뼈 유지에도 중요하다. 13개 연구에 대한 한 메타분석에서는 단백질 섭취량이 더 많은 65세 이상의 성인들은 뼈 골절 위험이 더 낮았다.
6. 성장 둔화
단백질은 성장에 필수적이다. 어린이들이 단백질을 충분히 섭취하지 못할 때 성장 저해, 즉 성장 발육 장애가 발생할 수 있다. 이것은 콰시워커의 증상 중 하나이다.
7. 체중 감소 또는 증가
단백질 결핍으로 인해 많은 요인이 체중 감소에 영향을 미칠 수 있습니다. 마라스무스가 있는 사람은 심장 기능이 저하되어 체중 감소로 이어질 수 있습니다. 심장 기능이 저하되면 어린이에게 부정맥이나 불규칙한 심장 박동이 발생할 위험이 높아질 수도 있습니다.
단백질 함량이 낮은 식단을 섭취하는 것도 체중 증가로 이어질 수 있습니다. 예를 들어, 단백질은 탄수화물보다 포만감을 더 주는 경우가 많습니다. 즉, 단백질을 섭취한 후 오랫동안 포만감을 느끼게 됩니다. 따라서 더 많은 단백질을 섭취하면 전반적인 칼로리 섭취량이 낮아질 수 있습니다.
단백질이 체중에 어떤 영향을 미치는지 확인하려면 더 많은 연구가 필요하지만, 단기 연구에 따르면 고단백 식단이 체중 감소에 기여하고 체중 회복을 예방할 수 있는 것으로 나타났습니다.
8. 빈혈
빈혈은 마라스무스의 흔한 증상입니다. 빈혈은 신체의 적혈구 또는 헤모글로빈(적혈구가 폐에서 신체의 다른 부위로 산소를 운반하는 데 도움이 되는 단백질)의 수가 감소한 상태를 말합니다. 산소가 풍부한 적혈구를 만들기 위해서는 신체에 철분이 필요합니다.
빈혈은 종종 철분 보충제를 사용하거나 철분이 풍부한 음식을 더 많이 섭취함으로써 치료됩니다.
다음은 기본 단백질 권장 사항입니다:
전문가들은 신체활동이 왕성한 사람들이 현재의 RDA보다 훨씬 높은 일일 단백질 섭취량을 1kg당 1.2~2.0g(파운드당 0.54~0.9g)을 목표로 한다고 제안한다.
운동선수와 같은 일부 사람들은 근육량을 유지하고 건강을 유지하기 위해 더 많은 단백질이 필요할 수 있습니다. 예를 들어, 어떤 연구는 특정 운동선수의 단백질 요구량이 킬로그램당 2 그램 (파운드당 0.9 그램)을 초과할 수 있다는 것을 보여줍니다.
임신 중이거나 모유 수유를 하는 사람, 고령자, 암과 같은 특정 질환을 가진 사람은 일반인보다 더 많은 단백질을 필요로 한다.
모든 사람이 식단에서 많은 양의 단백질을 섭취해서는 안 됩니다. 예를 들어, 너무 많은 단백질은 신장 질환과 같은 질환에 부정적인 영향을 미칠 수 있습니다. 얼마나 많은 단백질이 필요한지에 대해 의료 제공자와 이야기하십시오.
식단에 단백질을 더 많이 섭취하는 방법
선택할 수 있는 동물 및 식물성 단백질 공급원이 많습니다.
알
붉은 고기와 가금류
어패류
요구르트 및 코티지 치즈와 같은 유제품
유청 단백질 또는 달걀 흰자로 만든 단백질 분말
식물성 단백질 공급원은 다음과 같다:
검은콩과 병아리콩 같은 콩
렌틸콩과 완두콩과 같은 콩과 식물
견과류와 씨앗
에다마, 두유, 두부, 템페와 같은 콩 제품
식물성 단백질 분말
퀴노아 또는 현미와 같은 특정 통곡물
해조류
많은 양은 심장병과 같은 질병의 위험을 증가시킬 수 있으므로 붉은 고기와 가공육을 제한하세요. 또한, 단백질 가루나 보충제를 시도하기 전에 의료 제공자와 상의하세요. 식이 보충제는 FDA에 의해 최소한으로 규제되며, 그 효과는 사람마다 다릅니다.
식사 아이디어
만약 여러분이 단백질 섭취에 대해 염려한다면, 아침 식사를 시작으로 매 끼니와 간식에 최소한 한 가지의 단백질 공급원을 추가해 보세요. 예를 들어, 다음과 같습니다:
사과 슬라이스에 견과류 버터를 넣고 햄프씨드를 뿌려주세요
아침 귀리에 단백질 가루를 섞어라
샐러드 위에 닭고기, 생선, 삶은 달걀 또는 콩을 올려라
아침 시리얼 그릇을 계란과 야채 오믈렛 또는 호박씨와 베리를 토핑한 그릭 요거트와 같은 고단백 옵션으로 바꾸세요
의료 서비스 제공자에게 연락해야 하는 시기
만약 여러분이 식단에 단백질이 충분하지 않을 수도 있고, 여러분이나 여러분이 돌보는 누군가가 콰시오크나 마라스무스 증상을 가지고 있다면 의료 기관에 연락하세요. 일찍부터 의료 서비스를 받는 것이 가능한 합병증을 예방하는 데 도움이 될 수 있습니다.
의료 서비스 제공자는 영양을 전문으로 하는 인증된 의료 전문가인 등록 영양사(RD)를 참조할 수도 있습니다.
빠른 리뷰
단백질은 건강에 필수적입니다. 그것은 성장과 발달을 돕고, 세포를 복구하고 새로운 세포를 만들도록 돕습니다. 단백질 결핍은 붓기, 성장 저해, 약화된 면역 체계, 피부와 머리카락의 변화, 뼈와 근육의 손실과 같은 증상을 일으킬 수 있습니다.
8 Protein Deficiency Symptoms
Here are 8 signs you might need more protein.
By Jillian Kubala, RD
Jillian Kubala, MS, is a registered dietitian based in Westhampton, NY. Jillian uses a unique and personalized approach to help her clients achieve optimal wellness through nutrition and lifestyle changes. In addition to her private practice, Jillian works as a freelance writer and editor and has written hundreds of articles on nutrition and wellness for top digital health publishers.
Protein deficiency is not consuming enough protein to support your body’s needs. Protein is an essential macronutrient—a nutrient the body needs and uses in large amounts. It provides structure and support to cells, helps cells communicate, and protects the body from viruses and bacteria. Protein also helps children, teenagers, and pregnant people with growth and development.
A protein deficiency can lead to conditions like kwashiorkor and marasmus. Kwashiorkor is a severe protein deficiency accompanied by edema (swelling) in the arms and legs. Marasmus is severe malnutrition (a lack of or imbalance in food or nutrient intake) caused by not consuming enough calories.
A lack of protein in the diet can greatly affect health. Signs and symptoms of protein deficiency include swelling, stunted growth, and a weakened immune system.
1. Edema (Swelling)
One of the main signs of kwashiorkor is swelling on both sides of the body. People with kwashiorkor have low levels of a substance called albumin. Albumin helps to keep fluid inside the blood vessels. A lack of albumin can make it difficult for the body to balance fluid in blood vessels. As a result, the body tries to hold onto more water and sodium, which causes swelling.
2. Skin and Hair Changes
Protein is a major component of skin and hair, which is why protein deficiency can greatly affect skin and hair health.
A lack of protein can cause your skin to appear paler, as well as drier or flakier. Your hair may appear more brittle and may break more easily. You may also experience hair loss or graying.
Symptoms of kwashiorkor include:
Dry, thin, or peeling skin
Skin folds due to weight loss
Skin lesions or dermatitis on ears, armpits, groin, and genitals
Hair that's dry or falls out easily
Hair and skin changes do not usually occur with marasmus. However, low protein intake can also trigger telogen effluvium, a condition that leads to excessive hair shedding and hair loss.
3. Getting Sick More Often
A severe protein deficiency can impair your immune system. Protein helps make antibodies that protect you from infection and other illnesses. Protein deficiency leads to fewer antibodies, which can increase your risk of developing an infection.
Low protein intake often means lower intake of other nutrients. For example, one meta-analysis of over 11,000 adults aged 51 and older found that adults who didn’t meet the estimated average requirement (EAR) of protein were more likely to fall below the EAR for a number of vitamins and minerals.
A lack of nutrients is associated with inflammation and oxidative stress, which can affect the immune system. Oxidative stress happens when there are more free radicals in the body than there are antioxidants available to remove them. Free radicals are produced during digestion. They can damage cells, trigger changes in genes, accelerate aging, and increase the risk of various conditions like heart disease and diabetes.
4. Muscle Loss and Weakness
Skeletal muscle, the muscle attached to bones, is the type of muscle that helps your body move. Consuming higher amounts of protein can help build and maintain skeletal muscle mass and strength.
Your body breaks down skeletal muscle tissue for energy when there’s not enough protein for use. This leads to muscle atrophy (decrease in muscle mass). Even minor muscle loss can affect your movement and strength.
Sarcopenia is the progressive loss of muscle mass and strength. It usually develops due to the natural aging process. Consuming adequate protein (about 1.6-1.8 grams of protein per kilogram of body weight per day) is one way to slow the progression of sarcopenia.
5. Decreased Bone Development and Density
Protein is an essential component of muscles and bones. Your bones are made primarily of a type of protein called collagen. Therefore, a protein deficiency can decrease muscle and bone mass, leading you to feel tired and weak.
Protein from calcium-rich foods is required for bone growth, especially for young children. Bone mass, or bone mineral density (BMD) is largely genetic. Consuming adequate protein helps children reach their optimum genetic potential for bone mass.
Protein is also important for bone maintenance in older adults who have or are at a higher risk of osteoporosis, a condition that causes porous, weak bones that break easily. One meta-analysis of 13 studies found that adults over the age of 65 with a higher protein intake had a lower risk of bone fractures.
6. Stunted Growth
Protein is essential for growth. Growth stunting, or impaired growth and development, can occur when children don’t get enough protein. This is one of the symptoms of kwashiorkor. Growth stunting can affect health and well-being in multiple ways, including:
Poor performance in school
Impaired cognitive development
Increased risk of nutrition-related chronic health conditions
It's important to treat protein deficiency early, especially in children. Early treatment can reduce the risk of complications like permanent physical disabilities.
7. Weight Loss or Gain
Many factors can contribute to weight loss as a result of protein deficiency. People who have marasmus may experience reduced heart function, which can lead to weight loss. Reduced heart function can also increase a child’s risk of developing an arrhythmia, or irregular heartbeat.
Eating a lower protein diet can also lead to weight gain. For example, protein is often more satiating than carbohydrates, meaning you feel full for longer periods of time after eating protein. Therefore, eating more protein might lead to lower caloric intake overall.
More research is needed to determine how protein affects weight, but shorter-term research studies demonstrate that a high-protein diet can contribute to weight loss and prevent weight regain.
8. Anemia
Anemia is a common symptom of marasmus. Anemia is a condition where your body has a reduced number of red blood cells or hemoglobin, the protein that helps your red blood cells transport oxygen from your lungs to the rest of your body. Your body needs iron to make oxygen-rich red blood cells.
Anemia is often treated with iron supplements or by eating more iron-rich foods.
Common Risk Factors
About one billion people worldwide do not get enough protein in their diets. It’s commonly seen in areas with a limited food supply and lower levels of education about healthy eating. For example, about 30% of children in Central Africa and South Asia have a protein deficiency.
Protein deficiency is not very common in the United States. However, some people are at a higher risk, including:
People with cancer
Older adults, specifically those who receive home-delivered meals or are in a long-term care facility
Children who are abused or severely neglected
People who follow diets that cut out sources of protein-rich foods8
How Much Protein Do You Need?
Protein needs vary depending on factors like age, weight, and physical activity levels. In the U.S., the recommended dietary allowance (RDA) for protein is 0.8 grams per kilogram of body weight, or 0.36 grams per pound.
The RDA is the minimum amount of protein necessary to prevent muscle loss.2 Many people require more protein to maintain optimal health.
Here are some basic protein recommendations:
Experts suggest that physically active people aim for a daily protein intake between 1.2-2.0 grams per kilogram (0.54-0.9 grams per pound) daily, which is much higher than the current RDA.
Some people, like athletes, may need even more protein to maintain muscle mass and support health. For example, some research shows that certain athletes' protein needs can exceed 2 grams per kilogram (0.9 grams per pound).
People who are pregnant or breastfeeding, older adults, and people with certain medical conditions, like cancer, require more protein than the general population.
Not everyone should consume high amounts of protein in their diet. For example, too much protein can negatively affect conditions like kidney disease. Talk to your healthcare provider about how much protein you need.
How To Get More Protein in Your Diet
There are plenty of animal and plant-based protein protein sources from which to choose.
Eggs
Red meat and poultry
Fish and shellfish
Dairy products like yogurt and cottage cheese
Protein powders made with whey protein or egg whites
Plant-based sources of protein include:
Beans like black beans and chickpeas
Legumes like lentils and peas
Nuts and seeds
Soy products like edamame, soymilk, tofu, and tempeh
Plant-based protein powders
Certain whole grains like quinoa or brown rice
Seaweed
Try to limit red meat and processed meat, as high amounts can increase your risk of conditions like heart disease. Also, talk to your healthcare provider before trying protein powders or supplements. Dietary supplements are minimally regulated by the FDA, and their effects vary from person to person.
Meal Ideas
If you're concerned about your protein intake, try adding at least one protein source to every meal and snack, starting with breakfast. For example:
Add nut butter to apple slices and sprinkle the slices with hemp seeds
Mix protein powder into your morning oats
Top your salad with chicken, fish, hard-boiled eggs, or beans
Swap your morning bowl of cereal for a higher-protein option like an egg and vegetable omelet or Greek yogurt topped with pumpkin seeds and berries
When to Contact a Healthcare Provider
Reach out to your healthcare provider if you're concerned you may not be getting enough protein in your diet or if you or someone in your care has symptoms of kwashiorkor or marasmus. Getting medical care early on can help prevent possible complications.
Your healthcare provider might also refer you to a registered dietician (RD), a certified healthcare professional who specializes in nutrition.
A Quick Review
Protein is essential to health. It helps with growth and development, and it helps repair cells and make new ones. Protein deficiency can cause symptoms such as swelling, stunted growth, a weakened immune system, skin and hair changes, and bone and muscle loss.
The amount of protein you need depends on factors like age and activity levels. You can get more protein in your diet by adding foods like beans and legumes, meat, seafood, eggs, and nuts. Reach out to your healthcare if you’re concerned that you or someone in your care is not eating enough protein.
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