뉴질랜드는 신흥 와인 생산국으로 최근 들어 좋은 품질의 화이트와인을 생산해 세계시장에서 주목받고 있습니다. 국내에서는 최초로 소개되는 뉴질랜드의 소비뇽 블랑으로 시원한 여름을 보내시기 바랍니다.
처음에 뉴질랜드에 정착한 영국인들은 와인보다 맥주를 즐겼습니다. 뉴질랜드의 와인 붐은 1960년대에 시작되었습니다. 기후가 독일과 유사했기 때문에 초기에는 뮐러투르가우(Muller-Thurgau)가 많이 심어졌습니다. 그러나 세계 와인 시장에서 주목을 끈 것은 소비뇽블랑(Sauvignon Blanc)으로 현재 뉴질랜드를 대표하는 와인이 되었습니다.
특히 말보로(Marlborough) 지역의 소비뇽블랑은 매우 명성이 높으며 1980년대 이후 국제대회에서 높은 수상을 하면서 국제적으로 인정을 받게 되었습니다. . 이 지역은 1973년부터 소비뇽블랑을 재배하기 시작하였습니다. 배수가 잘 되는 자갈이 많은 토양과 장시간 태양이 있으면서도 밤에는 서늘한 말보로 지역은 농축되고 잘 익은 신선함이 느껴지는 포도로 만든 와인을 생산하기에 이상적입니다
뉴질랜드 와인은 별다른 규정이 없는데. 다만 빈티지 표기는 그 해에 수확한 와인으로 만들었을 때에만 표기하며, 최소한 포도 품종이 75% 이상 들어갔을 때에만 품종을 라벨에 표기할 수 있습니다.
빌라 마리아 그룹은 뉴질랜드에서 두번째로 큰 와인 생산자이며 오크랜드 와 말보로에 와이너리를 두고 있습니다. 말보로 와이너리의 첫번째 빈티지는 1999년 입니다. 빌라마리아는 포도품종에 따라 고급 등급인 리저브 급에서부터 Cellar Selecion 그리고 Private Bin 등급까지 있습니다. 빌라의 리저브급은 최고 빈티지의 와인들만을 가지고 만듭니다. 주요 생산 와인들은 멜로(Merlot), 까베르네/멜로(Cabernet /Merlot), 샤도네(Chardonnay), 소비뇽 블랑(Sauvignon Blanc), 리슬링(Riesling), 게뷰르츠트레미너(Gewurztraminer), 피노누아(Pinot Noir) 그리고 고급 리슬링(Noble Riesling) 등 입니다.
수상 경력
4 스타 : Wine Star November 2000
Gold : 2000 Atlanta International Wine Summit
Gold : NZ Wine Society Royal Easter Wine Show 2001
Gold : WINPAC 2001 Hong Kong
Vintage Notes:
The 2001 growing season started cool, but temperatures during flowering were amongst the warmest on record. This resulted in a short flowering period and excellent fruit-set and moderate yields. Low rainfall throughout the growing season resulted in low disease pressure and average seasonal temperatures from fruit set to harvest allowed fruit to develop the intense character associated with Marlborough Sauvignon Blanc.
Viticulture:
Fruit was harvested from selected sites in the Wairau and Awatere Valleys. Irrigation was carefully monitored on all sites to prevent water-stress developing in the drought and vines were lightly leaf plucked shortly after fruit set to expose fruit to the sun and lower the acidity. The combination of soil, altitude and climate from each of the vineyards provide the various components to the final blend and produce the characteristics distinctive of Marlborough Sauvignon Blanc.
Winemaking:
The grapes for this wine came off reserve blocks from both the Awatere and Wairau Valleys. The wines are 100% VAT fermented at a cool temperature of 12튏, which produces a long and gentle ferment process. The wines are handled very anaerobically throughout the winemaking process. The wines were left on yeast lees without stirring for four months. At this stage, the wines are racked, blended, gently fined and bottled.&"
Winemakers Comments:
This wine personifies the philosophy of the Cellar Selection range. It has the fruit intensity of a reserve while in a slightly more restrained style so as to match a wider range of foods. The ripe herbacious fruit of red capsicums and a hint of tropical fruit are savoured right through the palate to a long lingering finish.&"
Food Match:
Seafoods, Cold meat salads, White meats, Gazpacho, Vegetarian dishes and certain spicy ones